• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Este blocaj pe piața de cereale din România. Fermierii nu-și pot aduna culturile de pe câmp

    Ramona Dascălu -

    Blocaj pe piața cerealelor din România! Fermierul mehedințean Cornel Stroescu ne-a declarat că pe zona de Mehedinți, Dolj și Olt sunt mari probleme pe piața cerealelor și a plantelor oleaginoase, fie că este vorba de porumb, grâu sau floarea-soarelui. Agricultorul spune că mai mulți fermieri sunt nevoiți să stea și la această oră cu floarea-soarelui și cu porumbul pe câmp pentru că nu au unde să depoziteze producția.

    „Fermierii nu pot recolta floarea-soarelui și porumbul pentru că nu le cumpără nimeni și chiar dacă au deja contracte, nu le ia nimeni pentru că sunt blocate barjele. Multinaționalele nu mai au spații de depozitare, au spații limitate. Ei de fapt iau recoltele de la fermieri și le încarcă direct pe barjă. S-au blocat porturile, barjele și automat și fermierii. Sunt cazuri concrete aici în Mehedinți. Au ei ceva depozitare, dar minimă. Și după ce și-au încărcat depozitele pe care le aveau, acum stau cu floarea și porumbul pe câmp. Nu pot recolta. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă ploua, pierdeau oamenii toată recolta de floarea-soarelui pentru că porumbul nu e așa problematic”, a declarat Cornel Stroescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Fermierul din Mehedinți consideră că astfel de probleme ar fi putut fi evitate dacă România avea suficiente depozite pentru cereale.

    „În România nu sunt suficiente depozite de cereale pentru producția pe care o facem noi. În zona sudului, depozit autorizat de 8.000 de tone am eu în Mehedinți, pe un areal de cel puțin 20.000 de hectare. Păi ce înseamnă la 20.000 de hectare ori 8.000 de tone? Eu în depozitul de 8.000 de tone abia mi-am băgat producția mea, și eu la rândul meu mai am 200 de hectare de porumb în câmp, pentru că la floare, cel cu care am făcut contractul nu poate să mi-o ia. Aștept să dau floarea-soarelui ca să pot să bag porumbul”, a spus fermierul Cornel Stroescu.

    Cornel Stroescu s-a oferit să ajute și alți fermieri cu ce poate și cum poate: „Mulți fermieri m-au întrebat dacă am cum să-i ajut și pe ei. Pe cei mici care aveau 5-10 tone i-am mai ajutat, cât am avut și eu capacitate. Anul ăsta am cumpărat două baze de cereale vechi, dar ne trebuie foarte mulți bani să le modernizăm, trebuie să schimb acoperișul, să le fac utile pentru fermieri. Unui fermier care mi-a cerut ajutorul i-am spus să se ducă acolo la bază, că s-au pus hale de cereale, să-și bage floarea-soarelui acolo, să o depoziteze, să o păzească, fără niciun ban, nu-mi trebuie niciun leu, ci doar să-l ajut să-și facă treaba. Omul nu are deloc spații de depozitare și are 100 de hectare de floare pe câmp, are contract cu cineva, dar i-a spus că nu are unde să o pună”.

    În final, fermierul Cornel Stroescu și-a exprimat încă o dată regretul că fermierii români nu sunt sprijiniți așa cum ar trebui de autorități.

    „Deci, acestea sunt probleme reale din țară, dar aleșii noștri nu vor să asculte. Asta e realitatea din teren pentru că nu avem organizare, nu avem finanțare. Fermierul român trăiește doar cu speranța, că în rest nu este sprijinit deloc. În afara de dreptul nostru care este subvenția și acciza la motorină, altceva ce mai primim? Fonduri europene ? Păi e dreptul nostru, așa cum primesc și alți fermieri europeni, primim și noi. Suntem pe o piață comună, dar de fapt suntem cei mai neajutorați, cei mai batjocoriți”, a concluzionat fermierul mehedințean Cornel Stroescu.cerea


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial