• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Șef DSVSA despre focarele de pestă: ”Nu e de vină porcul mistreț. Vina majoră este a crescătorului!”

    agrointeligenta.ro -

    Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 346 de localități din 25 de județe, cu un număr de 1.185 de focare (dintre care 12 focare în exploatații comerciale și 6 focare în exploatații de tip A, conform ANSVSA care a actualizat situația focarelor de PPA săptămâna trecută, pe 12 septembrie. Sunt 4 județe unde există doar cazuri la mistreți, iar în total au fost eliminați 462.459 de porci afectați de boală și există 2.068 de cazuri la mistreți.

    Hunedoara este unul dintre județele care reușește să țină pesta sub control arată dr. Radu Iordache – director executiv DSVSA Hunedoara. El a anunțat recent, în cadrul emisiunii ”Satul Hunedoarean”, că focarul ce era în județ a fost neutralizat.

    ”Nu ne putem mândri cu acest focar. A apărut acolo din cauza crescătorilor de porcine pe care încercăm să în facem să devină conțienți că este o boală care nu iartă iar vina majoră este a crescătorului. Adică dacă nu se respectă regulile, baiul e mare. Alte focare nu au mai apărut în județul nostru și în prezent ne bucurăm că putem ține în frâu situația pentru a proteja crescătorii de porci mai ales cei care dețin cele 4 ferme mari ale județului Hunedoara”, a declarat dr. Radu Iordache – director executiv DSVSA Hunedoara.

    Șeful local al autorității sanitar-veterinare a explicat și de ce este important ca toate cazurile de PPA să fie cunoscute și să se cunoască și cauza lor: ”Într-un județ unde nu există pestă, porcul pleacă din fermă fără nicio restricție, cu ștampilă ovală. În momentul în care ești cu un focar de pestă în județ ștampila se transformă în hexagonală iar totul merge cu restricție. Nu este simplu. Dar acum pot să vă spun că putem da vina și pe porcul mistreț, dar în cazul județului Hunedoara nu e de vină porcul mistreț. Avem foarte mult porc mistreț se vânează porc mistreț și vreau să vă spun că lunar vin la laborator probe de la aproximativ 100 de porci vânați. Avem până acum 1.600 și ceva de porci vânați dar dacă există porc mistreț bolnav moare și-l găsim mort, îl aducem la laborator. Noi avem un target de 50 și ceva de porci pe an și am găsit vreo 5 până acum. Deci nu are porc, nici Gorjul nu are porc bolnav, nici Carașul nu are porc bolnav, are ceva Timișul, Aradul, dar nu partea către noi, partea cealaltă către graniță. Deci, nu putem da vina pe porcul mistreț. Deși, este mult, produce pagube, îmi pare rău de agricultori care înregistrează pagube din cauza porcului mistreț”, a spus dr. Radu Iordache – director executiv DSVSA Hunedoara.

    ”Cum a pornit totul în județul Hunedoara? În Valea Jiului, mai concret în cartierul Vulcan oamenii nu spun noi am încercat maxim posibil, cu jandarmerie, cu sprijinul poliției, dar nu am obținut mare lucru de la ei. Cert este că au reușit să împrejmuim acolo lucrurile și am sacrificat ce a fost de sacrificat. S-au dat amenzile de rigoare pentru că nu s-au respectat regulile. Am dezinfectat o sută și ceva de gospodării. Vreau să vă spun că au muncit colegii cu zi, cu noapte, trei zile și am reușit să închidem oarecum. Sperăm să nu mai apară. Sunt sigur că acolo a apărut un porc viu sau sacrificat dintr-o zonă cu pestă iar resturi au ajuns în hrana porcilor existenți acolo, sănătoși dealtfel, și care în urma contactului cu carne sau resturi de la ce s-a adus acolo au murit”, a explicat șeful DSVSA Hunedoara.

    Apel către cetățeni: cumpărați porcii din surse sigure

    ”Există decizii ale Uniunii Europene date de conducerea țării și transpuse în ședințele județului la care au participat vânătorii și fondurile de vânătoare. Li s-au crescut cotele de recoltare de vânat și s-au făcut noi calcule vizavi de prezența mistrețului pe suprafețele lor reducându-se la 0,5 exemplare pe kilometru pătrat. Deci sunt acțiuni făcute în sensul acesta. Se vânează dar fiind sănătoși se înmulțesc spre bucuria noastră și a vânătorilor și spre disperarea unora. Se înmulțesc și sunt sănătoși, este un lucru bun. Vreau să vă spun că vectorul principal este omul. De aceea rog cetățenii-crescători de porci să fie responsabili, să nu cumpere porc decât din surse sigure. Eventual este medicul veterinar acolo, domnule întreabă-l! Să nu cumpere porci din surse nesigure, vine pe stradă să vândă. Nu se mai poate așa! Pentru că este responsabil și pentru vecini și vă dați seama că poate introduce în efectiv un porc bolnav și a terminat pe 3 kilometri rază tot ce înseamnă porc care va trebui sacrificat la Crăciun. Ce responsabilitate e asta? Și a noastră să păzim (a medicilor veterinari n.r) dar și a crescătorului de porci. Nu mai e de cumpărat porc în perioada asta. Nici viu, nici tăiat. Dacă nu există siguranța și certitudinea sănătății și a certificării lui”, a mai spus directorul DSVSA Hunedoara.

    Vă reamintim că fermierii care cerut autorităților să ucidă efectivele de mistreți care răspândesc pesta porcină africană. Fermierii consideră că numărul excesiv de porci sălbatici sunt factorul determinant pentru care România nu reușește să controleze și să stopeze virusul PPA.


    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată