• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa de cereale. Prețul porumbului a coborât la nivelul de acum nouă ani

    Ramona Dascălu -

    Prețul porumbului din 2019, la nivelul de acum nouă ani! Fermierii reclamă că încă de la începutul acestei campanii de recoltare li se oferă un preț extrem de mic pentru porumb și temerea cea mai mare este că pragul la porumb va coborî sub 50 de bani pe kilogram.

    Nici veștile de la bursele de cereale nu sunt prea bune pentru producătorii români de porumb, Cum nu este cerere foarte mare pentru zootehnie, fermele de porci întâmpinând probleme din cauza pestei, s-ar putea ca achizițiile să nu fie semnificative în perioada următoare.

    În județul Mehedinți, prețurile la cereale nu sunt deloc satisfăcătoare pentru agricultori.

    „La grâu prețul e 60 de bani/kg la momentul ăsta. La porumb prețul e 50 de bani, iar la floarea-soarelui 1-1,1 lei”, ne-a declarat fermierul Cornel Stroescu, proprietarul grupului de firme Hastro Sovarna din judetul Mehedinţi.

    Ba mai mult de atât, fermierul mehedințean susține că la ora actuală prețul la porumb este același ca în 2010 și că există posibilitatea ca prețul să ajungă și sub 50 de bani.

    „50 de bani a fost prețul la porumb și în 2010. Dar cât era euro atunci și cât este acum? Și încă nu a intrat la recoltat vestul țării, pentru că în acel moment prețul porumbului va mai scădea, va ajunge sub 50 de bani, 45-47 de bani va fi. Sper să mă înșel!”, a declarat Cornel Stroescu, fermier din Mehedinți, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Nici în alte părți ale țării lucrurile nu stau altfel, fermierii fiind obligați să stocheze cerealele. În județul Ilfov, prețul porumbului este puțin peste 50 de bani, adică ceva mai bine ca în județul Mehedinți, dar prețul grâului este sub 60 de bani.

    „Prețul cerealelor a luat-o deja mult în jos. Prețul la grâu a ajuns sub 0,55 lei, porumbul 0,52. La porumb au fost contractele forward la început cu prețuri între 0,65 și 0,68 și acum e 0,5-0,52. Suntem obligați să stocăm, am pe stoc până acum 6 mii și ceva de tone de grâu, iar eu nu sunt un fermier care să produc numai pe stoc. Stăm cu cantități mari pe stoc, deja supraviețuim din liniile de credit și din avansurile de la APIA”. a declarat fermierul Gheorghe Preda, administratorul exploatației agricole Geo&Costi Agrostar din județul Ilfov, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Prețul porumbului la Bursa de Cereale

    Bursa de cereale din România pare să nu țină cu fermierii care au pus porumb. Dacă porumbul FOB (Free-On-Board) Constanța lipsește din analiza datelor oficiale, informațiile de la nivel local sunt raportate foarte optimist de către autorități. În Săptămâna 4-11 septembrie, o tonă de porumb avea un preț de 570 de lei în zona de vest, de 662 de lei în zona de est și de 609 în zona de sud a României. Aceste cotații oficiale sunt, așa cum ne-am obișnuit, la un nivel peste ceea ce încasează fermierii care vând direct către traderi sau intermediarilor.

    Porumbul MATIF, preț de 163,75 euro pe tonă

    Porumbul MATIF o duce mai bine decât cel românesc. La Bursa din Paris, pentru cantitățile contractate ieri cu livrare în noiembrie, prețul porumbului a fost în urcare ușoară, de 0,6%, ajungând la 163,75 de euro pe tonă. În urmă cu un an, porumbul MATIF era cu 7,1% mai scump. Săptămâna trecută, conform Uniunii Europene, prețul porumbului FOB din Bordeaux era de 166 de euro pe tonă.

    Prețul porumbului în contractul de livrare din decembrie la Bursa din Chicago a crescut și el cu 1,4 % la 147,2dolari pe tonă, iar în ultimul an a crescut cu 11 %. Prețul stabilit ieri este cel mai ridicat începând cu 12 august anul acesta.


    Te-ar mai putea interesa

    Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Metru ster de lemne – ce este și cum se calculează Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Fermă de găini cu Salmonella, lângă Vaslui. Aproape 6 milioane de ouă au fost retrase de pe piață Sondaj: 9 din 10 europeni sunt de acord ca UE să continue să plătească subvenții fermierilor Drumurile pe care sunt amplasate radare fixe. Amenzile, trimise direct acasă