SECETĂ CRUNTĂ! Fermier: ”N-a mai plouat la noi de pe 26 iunie!” – SITUAȚIA la nivel național!
Ramona Dascălu -Secetă acută în sudul și sud-estul României! 2019 este deja al doilea consecutiv în care fermierii întâmpină probleme la pregătirea terenului pentru însămânțarea de toamnă din cauza lipsei de precipitații. În afară de secetă, acest an se remarcă și printr-un fenomen nemaiîntâlnit până acum, și anume precipitații care au căzut izolat, doar pe anumite zone, fapt reieșit din diferențele foarte mari de producție obținute în sole care aparțin aceleiași exploatații agricole.
Agrointeligența – AGROINTEL.RO a luat legătura direct cu fermierii pentru a afla cu exactitate ce se întâmplă la nivel de fermă. Și, în ciuda prognozelor meteo care de câteva zile bune anunță ploi, la mai multe ferme din țară situația esta foarte gravă, poate mai gravă și decât anul trecut.
În ferma lui Georgian Corniță din Călărași nu a mai plouat de aproape 2 luni
După ce a luat decizia să renunțe la cultura de rapiță din cauza vremii nefavorabile din ultimii doi ani, fermierul Georgian Corniță întâmpină dificultăți și în pregătirea terenului pentru însămânțarea culturilor de grâu și orz.
„Ultima ploaie a fost undeva în jurul datei de 1 august, în cantitate foarte mică însă. Seceta este extremă, lucrările solului pentru însămânțările de toamnă se execută în condiții foarte grele sau chiar nu se mai pot executa deloc. Grâu și orz vreau să semăn pe o suprafață de 60% din fermă, dar îmi este frică că nu o să reușesc să semăn din cauza secetei. Sămânța o avem pregătită, este tratată, dar nu putem să ieșim la semănat. Dacă în următoarele două săptămâni nu va ploua, situația va fi dramatică. Gradul de uscăciune a solului este foarte mare. Calitatea patului germinativ nu este cea care trebuie”, a declarat fermierul din Călărași.
Georgian Corniță, administratorul Technoplant Cereal, spune că în acest an, pe lângă lipsa ploilor, s-a confruntat și cu producții foarte diferite în cadrul fermei.
„La floarea soarelui m-am întâlnit cu două situații, într-o zonă a fermei unde am beneficiat de aport de apă producția a fost foarte bună – 4.350 de kilograme la hectar, iar într-o zonă alăturată, unde nu a plouat pe perioada primăverii, nu am reușit să recoltez decât 2.600 de kilograme la hectar. Tehnologia a fost aceeași, doar hibrizii au fost diferiți și cantitatea de precipitații. Anul trecut am folosit însă aceiași hibrizi ca și anul acesta și cu toate acestea producțiile au fost foarte apropiate, deci clar anul acesta precipitațiile căzute pe alocuri au făcut diferența”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Georgian Corniță crede că este timpul ca firmele din semințe să iasă pe piață cu soiuri și hibrizi care să facă față acestor schimbări climatice cu care se confruntă România în acest moment.
„Începem să resimțim schimbările climatice din ce în ce mai mult pe pielea noastră. Noi suntem convinși că și cei de la companii sunt conștienți de ce se întâmplă și că vor lucra. Așteptăm ca în următorii ani să se întâmple ceva schimbări în tot ceea ce înseamnă genetică și biotehnologii pentru a produce soiuri și hibrizi care să facă față acestor condiții”, susține administratorul Technoplant Cereal.
„Mai semănăm sau nu mai semănăm în această toamnă?” – se întreabă Gheorghe Albu
În județul Constanța, în ferma lui Gheorghe Albu, lucrările pentru însămânțarea culturilor de toamnă se desfășoară foarte greu din cauza lipsei de umiditate.
„Acum suntem într-o perioadă de agonie în care stăm și nu știm ce să facem pentru că aceste condiții de climă ne depășesc. Suprafețele de floarea-soarelui nu pot fi arate, lucrăm cu altfel de echipament – Tiger, combinatoare, scarificatoare ca să putem cât de cât lucra solul, dar calitatea lucrărilor nu este una bună. De multe ori ne vine să luăm decizia de a stagna lucrările până când vor veni precipitații, care să ne permită să facem lucrări de calitate. Motorina e destul de scumpă, salariul tractoristului este și el destul de scump, iar uzura echipamentelor și a utilajelor agricole este cu mult mai mare decât dacă ar fi condiții bune de lucru”, a declarat Gheorghe Albu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Președintele interimar al LAPAR este de părere că pe întreg teritoriul României există la acest moment un deficit de umiditate, dar în zona Dobrogei situația este mult mai gravă.
„În anumite zone din Dobrogea nu a mai plouat și de 100 de zile. Plouă pe Marea Neagră și mai plouă pe Dunăre, și în rest între Dunăre și Mare e o secetă mare, atât de mare încât ne punem întrebarea: Mai semănăm sau nu mai semănăm în această toamnă? Marea majoritate a suprafețelor de teren agricol din România au un deficit extrem de umiditate”, a spus Gheorghe Albu.
Acesta consideră că aceste schimbări climatice care afectează agricultura din România pot da naștere unei revoluții științifice.
„Sperăm totuși să fie ciclic comportamentul ăsta al vremii și așteptăm și vremuri bune. În schimb, dacă aceste schimbări ale vremii sunt ireversibile atunci trebuie să găsim și noi soluții, să ne adaptăm în ceea ce privește structura culturilor, introducerea în cultură de altfel de specii, în așa fel încât să se preteze la condițiile acestea de climă, de hibrizi rezistenți la arșiță, la secetă, la îngheț pentru că de exemplu grâul, dacă nu are o stare de vegetație bună atunci când intră în iarnă, există pericolul ca el să degere mult mai ușor, și atunci trebuie găsite soluții, soiuri rezistente la astfel de situații. La ora actuală, provocările climatice pot da naștere unei revoluții științifice în agricultură. Este un S.O.S. în ceea ce privește realizarea unei campanii agricole în această toamnă, tocmai datorită lipsei de precipitații care duce la îngreunarea lucrărilor solului, din această cauză mulți producători agricoli au sistat lucrările agricole în câmp”, a declarat președintele interimar al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, Gheorghe Albu.
În ferma lui Ștefan Poienaru din Ialomița lucrările solului au fost stopate din cauza secetei
Fermierul Ștefan Poienaru, care conduce grupul de firme Agrofam din județul Ialomița, a luat decizia de a stopa lucrările premergătoare însămânțării de toamnă.
„Ultima ploaie a fost undeva pe la sfârțitul lunii iulie, în lunile august și septembrie nu am avut precipitații. Având în vedere că temperaturile au fost foarte ridicate, anormal de ridicate, și pierderea apei din sol accelerată, consecințele sunt deosebit de grave în sensul că practic nu se mai poate prelucra pământul pentru însămânțările din toamnă. Nu mai intră plugul în pământ. Cred că este influența cea mai nefastă aupra pregătirii patului germinativ pentru însămânțările de grâu, orz, rapiță, culturi care se seamănă în această perioadă. În ceea ce privește lucrările pentru însămânțarea de grâu și orz, ne-am oprit. Ne-am apucat de lucrări atât timp cât pământul ne-a permis, cât au mai fost ușoare rezerve de apă în sol după recoltatul plantei premergătoare, dar acum stăm, așteptăm să plouă dar în același timp căutăm și soluții să fim pregătiți să sărim peste anumite lucrări, cum ar fi aratul care nu se mai poate face. Va trebui să apelăm la sistemul de lucrări minime, să semănăm cu niște semănători performante, care să facă concomitent și pregătirea patului germinativ și semănatul”, a declarat fermierul ialomițean pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
De asemenea, acesta susține că lipsa ploilor a afectat și producția de porumb: „Consecințele faptului că nu a plouat sunt evidente și la culturile care acum intră în perioada de recoltat, cum este porumbul, care a pierdut din producție circa 30-40% din cauza secetei excesive, care i-a încetinit maturizarea, practic porumbul s-a șiștăvit în foarte multe sole, a pierdut din dimensiunea știuleților. A avut loc o coacere accelerată, forțată și practic porumbul s-a topit. Acum nicio ploaie nu-l mai poate ajuta, important este să adunăm ce mai este pe câmp. Producția este drastic afectată”.
Și ferma lui Florin Tiuțiu din Olt este afectată de secetă
„Nu a mai plouat de la începutul lunii august. Lucrările pentru însămânțările din această toamnă se desfășoară foarte greu, dacă mai facem, facem ceva lucrare cu discul pentru că se rup utilajele. Am început la orz, dar se lucrează foarte greu, utilajele se distrug, trebuie efectuate mai multe treceri. Este o situație foarte gravă la acest moment”, a declarat fermierul Florin Tiutiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Dacă ploile se vor lăsa așteptate și în luna octombrie va fi compromisă și cultura de grâu, consideră acesta: „Totul depinde de ce va urma, dacă vor veni ploi în perioada următoare, adică până pe 1-2 octombrie lucrurile se vor mai așeza, dar să nu vină prea târziu, pentru că dacă va ploua la sfârțitul lui octombrie grâul răsare în noiembrie, și grâul nefiind îngrățit nu va avea rezistență la îngheț”.
Ploaia se lasă așteptată și în ferma ilfoveanului Ilie Dan
„La fermă la mine nu a mai plouat de prin luna iulie, a mai dat așa câte 1-2 litri de a mai stropit praful, dar în rest nu a mai plouat”, a declarat fermierul Ilie Dan pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
În ciuda vremii neprielnice, acesta spune că a reușit să semene rapița și să pregătească terenul pentru însămânțarea grâului, dar pe mai departe totul va depinde de prezența sau absența precipitațiilor.
„Am semănat 150 de hectare de rapiță, între 25 august și 8 septembrie. Am reușit să pregătim terenul pentru că am discuit imediat după recoltare, unde a fost cazul am făcut și câte o scarificare și la fel imediat am discuit, și după aceea am fertilizat, am dat încă un disc și s-a semănat bine, mai bine decât anul trecut. A contat mult faptul că am început lucrările imediat după recoltare și în timpul recoltatului la grâu a mai plouat până pe vreo 15 iulie față de alte zone. Însă ne trebuie ploaie ca să răsară rapița. Pentru grâu e tot la fel pregătit solul, mai dăm un disc, sau chiar două, pe unde mai este nevoie și semănăm cam pe sfârțitul lui septembrie, început de octombrie. Punem cam 150-160 de hectare de grâu”, a spus Ilie Dan.
La Comcereal Vrancea nu a mai plouat din iunie
Fermierul Gelu Scutaru, administratorul Comcereal Vrancea, ne-a spus că și la el la fermă, din cauza secetei, nu se poate pregăti terenul pentru însămânțarea grâului.
„Nu a mai plouat de pe 26 iunie. La grâu nu avem pregătit decât vreo 300 de hectare din 1600, restul nu se poate pregăti, nu merge”, a declarat fermierul din Vrancea.
Acesta mai spune că rapița, pe care a semănat-o în august, este deja compromisă: „Am semănat vreo 500 de hectare de rapiță în august și nu a ieșit din cauza secetei, nu a plouat absolut deloc de atunci. Deja nici nu mai are ce răsări pentru că e târziu de acum. Rapița e capitol încheiat. În mod sigur voi întoarce cultura, nu există altă variantă”.
Fermierii din vest sunt mai norocoși
La ferma lui Dimitrie Muscă, în județul Arad, două ploi căzute în luna septembrie au făcut ca rapița să răsară.
„Am semănat în perioada 3-5 septembrie 1.600 de hectare de rapiță, în două societăți, și de atunci au venit și două ploi, una de 7 litri și una de 13 litri. Pe 1.300 de hectare, adică cam pe 80-85% din suprafață, este și răsărită. Nu avem probleme”, a declarat fermierul Dimitrie Muscă, directorul general CAI Curtici, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Dimitrie Muscă va trece la semănatul grâului după data de 1 octombrie: „Noi acum recoltăm porumbul și abia după aceea însămânțez grâul. Eu semăn după data de 1 octombrie pentru că altfel este pericol de atac de afide, care sunt vectorii pentru niște virusuri, mai ales virusul piticirii grâului”.