• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL! Ștefan Muscă, LAPAR: ”Noi vindem laptele cu 1 leu și îl producem cu 1,2 lei”

    agrointeligenta.ro -

    Prețul laptelui este la un nivel sub costul de producție, în timp ce porumbul se vinde la jumătate din prețul pe care îl avea în 2012, a declarat fermierul giurgiuvean Ștefan Muscă, reprezentant al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”. Ștefan Muscă s-a arătat nemulțumit de faptul că politicile agricole nu se fac împreună cu fermierii, organizațiile fiind solicitate să semneze documentele după ce toate regulile au fost deja convenite.

    Iată poziția exprimată de Ștefan Muscă, reprezentant al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, în cadrul dezbaterii FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?”:

    ”Stimați domni, vorbim despre viitoarea Politică Agricolă Comună, dar cineva și-a pus întrebarea cine va mai rămâne în aceste ferme? Și-a pus cineva întrebarea că noi în 2012 vindeam porumbul cu 1 leu și astăzi l-am vândut cu 45 de bani din cauza spațiilor de depozitare, că nu s-a scris bine PNDR și noi nu am avut acces la ele? Și-a pus cineva întrebarea că noi vindem laptele cu 1 leu și îl producem cu 1,2 lei? Suntem sub costul de preț al producției. Și-a pus cineva întrebarea că firmele de asigurare care sunt subvenționate de către AFIR nu-și fac datoria, ne iau banii și când le chemăm la calamități ne întorc spatele? Și-a pus cineva întrebarea de ce toate firmele care vând inputuri și sunt producătoare de inputuri cresc prețurile pe fiecare an, iar noi ne ducem în jos? Și-a pus cineva întrebarea ce se va întâmppla cu 85% din fermele din România, care sunt într-un mare dezastru? Până acum s-a vorbit de fermierii care sunt capitalizați, ce facem noi ăștia care muncim de 20-30 de ani în agricultură și nu am reușit să ne capitalizăm pentru că n-am avut acces la fondurile europene, pentru că este o documentație atât de stufoasă, care pe noi ne distruge. Noi trebuie să stăm să lucrăm în ferme, nu avem posibilitatea să putem să mergem să facem. Simplificați oameni buni documentația pentru proiecte, găsiți soluții să veniți cu bani să facem linii de procesare, să procesăm materia primă.

    Găsiți posibilitatea să faceți spații de depozitare și să nu ne mai joace străinii în picioare, să ne ia produsele cu 45 de bani și să ne dea banii când își aduc aminte. Ăsta este dezastrul în România în agricultură, nu este așa de roz cum pare. Fermele capitalizate, tot respectul pentru dânșii, dar noi 85% suntem într-un mare dezastru. Trebuie să vă gândiți ce facem și cine mai ajunge pentru că domnul președinte Albu v-a dat un exemplu și anume că peste 13.000 de ferme agricole au fost închise numai într-un an de zile, nu vă gândiți că și noi ne vom închide? Ne-am adus copiii din străinătate și i-am dezamăgit complet cu ce se întâmplă în România. Eu de exemplu cu cooperativa nu am luat banii pe lapte de 4 luni de zile. Cum să cresc eu vaca de lapte? Din 250 mai am 100 și în toamnă acum după data de 16, când ies de la sprijinul cuplat, le vând și pe alea. N-am ajuns sclavul societății românești. N-am fost chemați niciodată, suntem chemați după ce se trimit actele la Bruxelles și fără voia noastră suntem puși să semnăm ca apoi să zică “Domle, păi ați fost de față și ați semnat și dumneavoastră și ați fost de acord”. Nu! Documentele pleacă la Bruxelles și noi suntem chemați după să semnăm, cei care mai reprezentăm câte o asociație și câte o cooperativă. Ăsta este dezastrul în România! Am vândut grâul la prețul la care îl vindeam în 2011. Este strigător la cer! Păi cât era prețul la motorină atunci, cât erau inputurile și cât sunt astăzi? Asta este o joacă de copii ce venim să discutăm aici și spune toată lumea că o ducem bine. 85% dintre fermierii din România sunt într-un mare dezastru”. 

    Dezbaterea FERMIERII AU CUVÂNTUL: ”Cum vrem să arate PAC 2021-2027?” a avut loc vineri, 4 octombrie, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a fost organizat de către Agrointeligența și Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, cu scopul de a reuni la o masă rotundă organizațiile reprezentative din agricultura românească pentru exprimarea și susținerea pozițiilor oficiale în raport cu viitoarea Politică Agricolă Comună 2021-2027. FERMIERII AU CUVÂNTUL! a putut fi organizat cu ajutorul sprijinului oferit de partenerii evenimentului: Azomureș, ADAMA, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR), Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine şi Porcine (ACEBOP), Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, Asociația Industriei de Protecția Plantelor din România (AIPROM), Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțată Românească de tip Simmental (ACVBR-SIM), Asociația Crescătorilor de Vaci HolsteinRo și Asociația Profesională a Producătorilor și Utilizatorilor de Biotehnologii Agricole din România – AgroBiotechRom.


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till