• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noile ticăloșii ale inculpatului Baciu Laurențiu

    Vlad Macovei -

    Laurențiu Baciu, președinte LAPAR suspendat până la noile alegeri, vrea să forțeze reinstalarea în funcție deși este urmărit penal pentru delapidarea cotizațiilor membrilor. Miza: accesul la documentele asociației și întoarcerea deciziilor în ceea ce privește constituirea LAPAR ca parte civilă într-un eventual proces cu inculpatul Baciu Laurențiu pentru recuperarea sumelor delapidate. Menționez că prezumția de nevinovație trebuie să se aplice obligatoriu lui Laurențiu Baciu.

    „Din nefericire pentru unii, mâine mă reîntorc la birou. E o poveste destul de lungă. Începând de sâmbată lucrurile și-au intrat în normal. M-am autosuspendat pentru o perioadă cât lucrurile au fost tulburi. Acum când s-au limpezit, de mâine, îmi preiau prerogativele de președinte al LAPAR, practic până la noile alegeri care sunt undeva în februarie” a declarat Laurențiu Baciu, aseară, la Agro TV, într-o intervenție telefonică, în emisiunea moderată de Ovidiu Ghinea. Textul integral, aici: http://agro-tv.ro/surpriza-in-conducerea-lapar-din-nefericire-pentru-unii-maine-ma-reintorc-la-birou/

    Să o luăm pe rând:

    1. Situația juridică a inculpatului Baciu Laurențiu nu s-a limpezit deloc. Pe 5 octombrie a expirat a treia perioadă de control judiciar de 60 de zile cerută de procurori. Procurorii nu mai pot cere o patra perioadă, o decizie Curții Constituționale împiedică acest lucru fără reaudierea inculpatului. Prin urmare, nu este nicio victorie, Baciu este în continuare inculpat, foarte probabil va fi trimis în judecată. Faptul că procurorii nu au dorit să îl mai audieze pe Laurențiu Baciu, și implicit să ceară prelungirea controlului judiciar, ar trebui să îl tulbure pe inculpat. Înseamnă că rechizitoriul este aproape gata și trimiterea în judecată bate la ușă. Așadar, din punct de vedere juridic, lucrurile rămân tulburi, foarte tulburi.

    2. Laurențiu Baciu s-a autosuspendat din funcția de președinte LAPAR după momentul în care procurorii au cerut arestarea preventivă, după ce l-au reținut pentru 24 de ore, la începutul anului, în debutul anchetei penale. Președinte intermar a fost ales Gheorghe Albu, întâi pentru o perioadă de 90 de zile. Pe 18 iulie 2019, Adunarea Generală LAPAR a decis ca mandatul de președinte interimar să fie prelungit pâna la organizarea de noi alegeri. Decizia a fost luată prin modificarea statului. Prin urmare, Gheorghe Albu este președinte interimar LAPAR până în februarie, când vor fi organizate noi alegeri, indiferent dacă Laurențiu Baciu revine asupra deciziei de autosuspendare. Prin urmare, repreluarea prerogativelor de președinte LAPAR ar fi încălcat statutul. Ca să nu mai vorbim de faptul că nu e foarte clar la ce birou, fizic, ar trebui să se întoarcă inculpatul Baciu Laurențiu.

    3. Mizele lui Laurențiu Baciu pentru a reprelua, prin încălcarea statului LAPAR, funcția de președinte sunt multiple. Dacă prin absurd, ar reintra în posesia ștampilei și a dreptului de semnătură, Laurențiu Baciu ar putea să încerce să modifice acte LAPAR, inclusiv unele intrate deja în atenția procurorilor. De asemenea, Laurențiu Baciu, ca președinte LAPAR poate retrage decizia constituirii organizației ca parte civilă într-un eventual proces care l-ar viza pe inculpatul Baciu Laurențiu. De asemenea, personajul ar putea demara o campanie mediatică, și nu numai, de spălare a imaginii sale, de acuzat că a delapidat banii membrilor LAPAR, chiar cu banii LAPAR. În acest moment vorbim doar de acuzații, ce vor trebui confirmate de instanță, printr-o condamnare definitivă. În egală măsură, fără a aduce atingere prezumției de nevinovăție, practica europeană cere retragerea din funcția publică a unei persoane urmărite penale pentru a nu aduce atingere imaginii instituției respectivă. Dacă decizia finală este de achitare, persoana respectivă poate să reocupe funcția respectivă.

    Concluzia: LAPAR riscă să fie în centrul unui nou scandal public, chiar acum când lucrurile se liniștiseră și intraseră pe un făgaș normal. În acest moment, riscul de scindare completă sau chiar de dispariție a LAPAR este agravat de ultimele declarații ale lui Laurențiu Baciu. Și nu sunt cuvinte mari, membrii Consiliului Director știu la ce mă refer când vorbesc de riscul de dispariție a LAPAR, dar nu vreau să dezvolt mai mult pentru moment. Și știu că vina pentru această situație îi aparține în cea mai mare măsură lui Laurențiu Baciu. O veste bună pentru moment, în cazul lui Gheorghe Albu “coafura rezistă”. La fel și stăpânirea de sine.

    PS: Am un mesaj, în final, pentru un prieten bun al inculpatului Baciu Laurențiu, pe numele său Petre Daea. Domnu’ Daea, să nu faceți greșeala să considerați politețea mea drept slăbiciune. Și doi, vă sugerez respectuos să nu încercați să îl relegitimați pe inculpatul Baciu Laurențiu ca lider al fermierilor la Mitingul Rușinii de mâine de la Romexpo. Ar fi păcat pentru că inculpatul Baciu Laurențiu este acuzat că a delapidat din cotizațiile simplilor membri LAPAR, mulți dintre ei urmând a fi prezenți, aduși cu arcanul, pe baza presiunilor și amenințărilor. Ar fi păcat pentru că ați arăta că vi se cam rupe de țară, chiar pe finalul mandatului dumneavoastră de ministru (indiferent dacă trece sau nu moțiunea).


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till