Avans APIA 2019. Primii bani în conturi, suma transferată de funcționari prin Trezorerie
agrointeligenta.ro -Situația plății avansului APIA 2019! Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă aduce informații de ultimă oră despre procesul de autorizare a primei tranșe din subvențiile agricole pe acest an. Am aflat pentru fermierii care ne citesc că funcționarii au închis prima zi de plată cu un record: până la finele zilei de 16 octombrie, în contabilitate au fost trimiși cu autorizre de plată 262.440 de fermieri.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a declanșat ieri, miercuri – 16 octombrie, plata avansului APIA din subvențiile agricole pe 2019. Ținta funcționarilor a fost să depășească pragul de 200.000 de beneficiari trimiși spre plată.
”Am închis ziua de ieri cu 262.440 de fermieri autorizați la plată pentru suma totală de 345 de milioane de euro”, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO directorul general al APIA, Adrian Pintea.
Sumele autorizate la plată de către funcționarii APIA au trecut prin contabilitate și au fost transmisă spre plată la Trezorerie, de unde o parte de bani au plecat chiar de ieri către băncile unde fermierii au conturi. ”Din suma autoizată de noi ieri nu toți banii au intrat la Trezorerie pentru cu au avut timp fizic. Avem informații că suma care a plecat deja este de 225 de milioane de euro”, ne-a mai declarat directorul Adrian Pintea.
Vă reamintim că avansul APIA se achită în perioada 16 octombrie-30 noiembrie, urmând ca din 1 decembrie să se demareze plata integrală. În premieră, în acest an, odată cu agricultorii intră din prima fază la plată și crescătorii de animale, mai exact beneficiarii de sprijin cuplat zootehnic pentru speciile ovine și caprine.
„Categoric că nu vor putea intra toate dosarele într-o singură zi pentru că nu se poate fizic, dar în scurt timp toate dosarele pe care ni le-am propus vor fi autorizate la plată. Vreau să subliniez faptul că începând cu data de 16 va începe plata avansului atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic. Fiind cerere unică, și dosarele care au parte de zootehnie vor intra la plată, mai exact sprijinul cuplat pentru ovine și caprine„, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Adrian Pintea, directorul general al APIA.
Potrivit directorului general APIA, Adrian Pintea, și cei care au fost la control vor beneficia de avans, începând cu data de 16 octombrie. „Controlul clasic a fost finalizat. În momentul de față colegii de la centrele județene, mai precis serviciul control pe teren lucrează la introducerea acestor rapoarte de control, și categoric, pe rând, toți vor intra la această plată în avans„, ne declara Adrian Pintea cu o săptămână înainte de startul la plata avansului.
Avansul pentru plata directă în sectorul vegetal se calculează ca 70% din cuantumurile pentru:
- Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), este de 102,6082 euro/ha;
- Plata redistributivă pentru intervalele între 1 şi 5 hectare (inclusiv 5 ha) şi peste 5 hectare şi până la 30 de hectare inclusiv va fi de 48,7127 euro/ha;
- Plata pentru înverzire – 59,3201 euro/ha;
- Plata pentru tinerii fermieri – 31,2477 euro/ha.
Pentru speciile ovine/caprine, respectiv sprijinul cuplat în sectorul zootehnic, plafonul alocat este de 17,7173 euro/animal.
Plăţile pentru schemele finanţate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă) se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,7496 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019, în timp ce pentru plăţile schemelor finanţate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală) cursul de schimb valutar este de 4,6635 lei/euro. Acesta a fost stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 31 decembrie 2018.
Până la data de 15 mai 2019, când s-a încheiat campania de primire a cererilor, au fost depuse peste 846.600 cereri unice de plată, pentru o suprafaţă totală de 9,7 milioane hectare. Faţă de anul trecut, numărul cererilor a scăzut uşor, în timp ce suprafaţa agricolă a crescut cu 194.695,83 hectare.