METEO: ROMÂNIA, LOVITĂ DE UN VORTEX POLAR CU NINSORI, GER ȘI VISCOL!
Ramona Dascălu -România va fi lovită de vortexul polar, care va aduce pe teritorul țării noastre ninsori abundente, ger şi viscol. Iarna 2019-2020 va fi una dintre cele mai grele din ultimele decenii, susțin specialiștii.
Potrivit meteorologilor de la accuweather.com, anotimpul rece pare să se instaleze în țara noastră mai devreme decât ne-am fi așteptat. Primele temperaturi cu minus pe timpul nopții se vor înregistra la finalul lunii noiembrie 2019.
În Europa, meteorologii avertizează că temperaturile vor scădea cu mult sub temperatura de îngheț. Conform prognozei avansate, iarna în perioada ianuarie-februarie 2020 ar putea fi cea de-a șaptea cea mai rece iarnă din ultimii 30 de ani. Specialiştii prezic că iarna care urmează va fi mai grea decât cea din 2018.
Iarna 2019-2020 se va întinde până în luna martie
Vortexul polar trece prin schimbări radicale din cauza verii călduroase din Antarctica și toamnei friguroase din Siberia. Astfel, cel mai probabil, vom avea parte de o iarnă intensă, care se va extinde chiar până în martie.
Meteorologul Judah Cohen, care este director de prognoze sezoniere la compania de management al riscurilor de vreme Atmospheric and Environmental Researcher (AER), este de părere că destrămarea vortexului polar ar putea aduce furtuni. Modelele meteorologice sugerează că destrămarea vortexului polar va avea același efect ca anul trecut, când iarna din emisfera nordică a adus un val de frig în martie în Europa.
“Acest model arată mult mai activ, cu mai multe furtuni specifice iernii și explozii arctice – cred că aș atribui asta destrămării vortexului polar, pentru că este foarte consistent cu ceea ce am văzut în trecut.Un vortex polar puternic este un capac rapid, care se învârte rapid, centrat deasupra Polului Nord, păstrând tot aerul rece cu el aproape. Un vortex polar tulburat este un capac care se învârte care s-a lovit de un obiect de mai multe ori… capacul încetinește și se împiedică și se poate rătăci de locația sa. Așa-numitele obiecte de care s-a lovit vortextul sunt vara călduroasă din regiunea arctică și toamna rece din Siberia. Tocmai de aceea, ar trebui să ne așteptăm la o iarnă aspră și în luna februarie – și poate chiar și la începutul lui martie”, a afirmat Judah Cohen, potrivit romaniatv.ro.
Vortexul polar este practic un vârtej în jurul Polului Nord, la înălţimi foarte mari – peste 15 kilometri deasupra pământului şi poate influenţa vremea până jos, acolo unde noi simțim efectele iernii, explică meteorologii.