• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Euphorbia lathyris, planta care alungă cârtițele

    agrointeligenta.ro -

    Cârtițele reprezintă o problemă spinoasă pentru cei care lucrează terenuri agricole, mai ales pentru cei care dețin suprafețe mai mici de teren și care nu au posibilitatea să facă lucrări specifice prin care să combată aceste rozătoare. În sprijinul lor vine Euphorbia lathyris, planta anticârtițe.

    Combaterea cârtițelor a devenit mai ușoară de câțiva ani de când în România a început să capete polularitate o plantă care alungă cârtițele. Euphorbia lathyris este denumirea plantei anti-cârtiță și nu numai, întrucât mirosul neplăcut pe care îl răspândește în sol rădăcina ei alungă mai mulți dăunători periculoși. Astfel, despre Euphorbia lathyris se știe că te scapă și de gândacul de Colorado, de nematozi sau de coropișnițe.

    Ce este Euphorbia lathyris, planta anticârtiță

    Euphorbia lathyris are o denumire populară care vorbește efectul său: se mai numește și planta anticârtiță, fiind recunoscută ca oarecum o plantă ornamentală (depinde de gusturile fiecăruia – întrucât aspectul său aduce mult cu o buruiană înaltă), bianuală, veșnic verde. Este o plantă otrăvitoare – toate părțile sale sunt otrăvitoare, inclusiv semințele, iar atingerea ei poate cauza iritații ale pielii din cauze secrețiilor.

    Cum arată planta care alungă cârtițele

    Aspectul plantei de Euphorbia lathyris nu trădează puterea ei. Este o plantă care atinge înălțimi între 120 și 150 cm, având tulpina erectă și frunze subțiri, lungi, de o culoare albăstrie spre verde. Pe partea dorsală, frunzele sunt albicioase.

    Citiți și: 12 soluții eficiente pentru a scăpa de cârtițe 

    Planta anticârtițe crește repede, nu înflorește decât din al doilea an, iar florile sale sunt frumoase, ca o coroană de culoare galben-verzuie. Toamna semințele, care cresc în grupuri de câte trei, ajung la maturitate și sunt de culoare maronie.

    Iată câteva imagini, poze cu planta anti-cârtițe

    Frunzele plantei anticârtiță sunt subțiri, de culoare albastru-verzui
    Semințele plantei anticârtiță sunt în grupuri de câte trei
    Toate părțile plantei Euphorbia lathyris sunt otrăvitoare
    Florile de Euphorbia lathyris apar din al doilea an

    Cum se cultivă Euphorbia lathyris din răsaduri

    Cel mai simplu mod de a cultiva Euphorbia lathyris este din răsaduri.

    Planta anticârtițe are nevoie de un loc însorit, dar poate crește și în zone umbroase total sau parțial. Nu este pretențioasă în privința solului și se mulțumește cu un sol sărac, nefertilizat și care nu este irigat.

    Răsadurile de Euphorbia lathyris se plantează la o distanță de 3 metri distanță unul față de celălalt. Idea al fi să fie pus răsadul chiar pe locul unui mușuroi de cârtiță: se îndepărtează pământul din mușuroi, se caută galeria, apoi se plantează cu rădăcina în galerie. Se udă bine și se tasează ușor pământul ca rădăcina să nu prindă aer.

    Dacă nu se poate planta direct pe mușuroi, planta anticârtițe se poate pune oriunde, apoi se poate transplanta la apariția cârtițelor. Euphorbia lathyris este foarte rezistentă, cu un grad de prindere de 100%.

    Perioada în care se plantează Euphorbia lathyris nu este un fixă, singura condiție fiind ca solul să nu fie înghețat.

    Cum se cultivă planta anticârtiță din semințe

    Dacă alegeți să cultivați Euphorbia lathyris din semințe, atunci aveți un pic mai mult de lucru. Înainte de a le semăna, se recomandă ca semințele să fie tratate cu un stimulator de germinare. Se pun semințele în ghivece în perioada aprilie-august, acoperindu-le cu puțin pământ și menținând umiditatea, dar nu cu exces de apă. Pentru a crea un mediu umed și cald, se introduce ghivecelul sau tăvița într-o pungă care se aerisește zilnic.

    Semințele de Euphorbia lathyris germinează la 20-26 de grade Celsius, dar germinația este lentă și poate dura 2-3 săptămâni, până la o lună.

    După ce obțineți răsadurile, aveți grijă să le puneți în pământ în așa fel încât planta să se prindă și să fie viguroasă până la răcirea vremii.

    Plantele anticârtiță se înmulțesc spontan, astfel că pentru a limita extinderea lor puteți avea grijă să rupeți florile sau semințele verzi, înainte ca ele să ajungă la maturitate și să cadă.


    Te-ar mai putea interesa

    Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”