• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CALENDARUL PLĂȚILOR APIA ÎN IANUARIE: VAL DE SCHEME DEBLOCATE pentru FERMIERI!

    agrointeligenta.ro -

    Luna ianuarie aduce continuarea plăților din Campania 2019, sumele finale pe hectar și cap de animal, dar și o serie de scheme noi ce vor fi deblocate odată cu transferul banilor din Bugetul Național pe anul 2020 în conturile Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cele mai așteptate plăți sunt cele pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT-uri) dar și ajutorul de stat pentru motorină, plată rămasă restantă de anul trecut.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă spune care sunt plățile programate de APIA în luna ianuarie astfel încât să știți pe ce sume să vă bazați în această lună dacă aveți de încasat bani din subvenții:

    Luna Ianuarie: APIA a reluat autorizarea la plata finală

    Directorul general al APIA, Adrian Pintea, a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că luni – 6 ianuarie, funcționarii APIA s-au întors la lucru după mini-vacanța de sărbători iar primii bani din subvențiile din Campania 2019 vor pleca spre conturile fermierilor.

    ”Din 6 ianuarie reluăm în forță plățile către fermieri”, ne-a specificat șeful APIA. Conform celor mai noi date, APIA plătise deja până la 17 decembrie 85,25 % din numărul fermierilor eligibili la plata regulară. Între acești beneficiari se numără producătorii agricoli cu suprafețe de teren, cu ovine și caprine, dar și cu bovine de lapte și de carne, precum și cu bivolițe de lapte.

    Astfel, în perioada 2-17 decembrie, au fost autorizați pentru efectuarea plăților regulare aferente anului de cerere 2019, un număr de 719.895 fermieri cu suma totală de 597,2 milioane euro, astfel:
    – 520,5 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
    – 63,98 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
    – 12,72 milioane euro cofinanțare de la Bugetul Național.

    În prezent APIA autorizează subvențiile pentru următoarele scheme directe:

    Schema de plată unică pe suprafață: 102,6082 euro/ha;
    Plata redistributivă: a) -primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5 euro/ha; b) -al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,7127 euro/ha;
    Plata pentru înverzire: 59,3201 euro/ha;
    Plata pentru tinerii fermieri: 31,2477 euro/ha.

    În afară de schemele de plăți directe APIA plătește și măsurile compensatorii, plăţi finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

    Pentru sectorul zootehnic se achită banii aferenți Sprijinului Cuplat în următoarele cuantumuri:

    SCZ – sprijin cuplat categoria bivolițe de lapte: 164,5207 euro/cap de animal;
    SCZ – sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne și metișii acestora: 237,4446 euro/cap de animal;
    SCZ – sprijin cuplat categoria vaci de lapte: 379,7155 euro/cap de animal;
    SCZ – sprijin cuplat categoria ovine/caprine: 17,71 euro/cap de animal.

    Luna Ianuarie: APIA deblochează plata Ajutoarelor Tranzitorii

    După 15 ianuarie ar urma ca APIA să deblocheze plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANT) atât pentru sectorul vegetal cât și zootehnic. Ministerul Agriculturii a făcut deja publică lista plafoanelor alocate pentru anul 2019 din care se plătesc ANT-urile, atât pentru sectorul vegetal cât și zootehnic. Potrivit informațiilor obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO la APIA se calculează sumele pe hectar și cap de animal pe care ar urma să le primească fermierii care au depus cererea unică în Campania 2020. Sumele alocate pentru banii fermierilor trebuie însă aprobate în ședință de Guvern și publicate ulterior în Monitorul Oficial.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul pentru fermierii care banii achitați din Bugetul de stat iar singura schemă pentru care putem face o estimare orientativă este ANT 1, Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil. Astfel, dacă ne raportăm la numărul de hectare anunțate de APIA la finalul campaniei de depunere a cererii unice, adică 9.711.211,43 ha și plafonul alocat acestui sprijin, adică 93.831.650 de euro rezultă un cuantum minim de 9,66 de euro pe hectar presupunând că toată suprafața declarată este eligibilă pentru plată.

    Despre câți bani pierd fermierii care încasează ANT-urile, Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris aici: CALCULATOR SUBVENȚII: SUMA MINIMĂ PE HECTAR CARE SE PLĂTEȘTE DUPĂ 15 IANUARIE!

    Luna Ianuarie: APIA deblochează plățile pentru ajutorul de stat pentru motorină

    În cazul plăților pentru motorină APIA a rămas cu restanțe din 2019 când a ajuns cu plata la trimestrul II pentru care s-a achitat peste jumătate din sumă. Concret, pe 18 octombrie APIA a plătit sprijinul aferent perioadei 01.04 – 30.06.2019 (trimestrul II/2019).

    Suma plătită este de 102.599.740 lei (reprezentând 52,67% din valoarea totală de 194.767.889 lei) pentru un număr de 17.703 beneficiari și o cantitate de motorină de 54.116.690,999 litri (din 102.730.950,503 litri). Valoarea accizei la motorină pentru anul 2019 este de 1,8959 lei/litru.

    APIA are de recuperat plata pentru restul de bani din trimestrul II dar și trimestrele III și IV.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Patru noi focare de pestă porcină africană, toate confirmate într-o singură comună DSVSA: Focar de rabie la vaci într-o gospodărie. Boala se transmite și la om Carta Albă a Agriculturii din România. Fermierii vor creșterea subvențiilor și dezvoltarea sistemelor de irigații