• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum se calculează cantitatea de fân dintr-o șiră

    Ramona Dascălu -

    Formulă de calcul pentru cantitatea de fân dintr-o șiră sau un stog. Pentru  crescătorii de animale este extrem de important să cunoască ce cantități de fân sau de furaje au, întrucât în funcție de acest lucru ei își pot face planul de hrănire a animalelor în sezonul rece. Dacă înainte de a așeza fânul într-o șiră, gospodarii nu au apucat sau nu au avut posibilitatea să cântărească exact cantitatea de fân, ei pot determina lucrul acesta, ulterior, prin măsurători și câteva calcule simple.

    Pentru a obține niște rezultate cât mai exacte în ceea ce privește cantitatea de fân dintr-o șiră, este indicat ca măsurătorile să se facă la un intervat de aproximativ două luni de când fânul a fost strâns și clădit.

    Deci, după ce fândul s-a așezat bine, se determină volumul volumul (cubajul) șirei, care ulterior va fi înmulţit cu greutatea medie a unui metru cub de fân.

    Cum se stabilește volumul șirei

    Volumul unei şirei se stabileşte măsurând lungimea (L), lăţimea (l), şi racordarea sau lungimea peste coamă.

    Lungimea se măsoară numai pe o singură latură a şirei la nivelul solului. Lăţimea şirei se măsoară la ambele capete la înălţimea de 1 m de la suprafaţa solului. La şirele care se îngustează spre bază, se fac două măsurători pentru lăţime, la fiecare capăt: una la suprafaţa solului, iar cealaltă în punctul unde şira este mai lată, după care se face media celor 4 măsurători. Lungimea peste coamă (racordul) reprezintă distanţa de-a curmezişul şirei, de la baza ei peste coama şirei şi până la baza şirei din partea opusă. Această dimensiune
    se determină în 3-4 locuri după care se face media.

    În funcție de înălțimea șirei, există mai multe formule de calcul al volumului, astfel:

    Pentru şire joase de înălţime mică sau mijlocie, (înălţimea mai mică decât lăţimea) cu vârf rotunjit:  V = (0,52 x R – 0,44 x l) L x l, în m3

    Pentru şire înalte (înălţimea mai mare ca lăţimea) dar cu vârf rotunjit: V = (0,52 x R – 0,46 x l) L x l, în m3

    Pentru şire de înălţimi diferite, dar cu vârf turtit drept: V = (0,56 x R – 0,55 x l) L x l, în m3

    Pentru şire cu vârf ascuţit şi care se îngustează începând mai de jos: V = R x l x L, în m3, unde L = lungimea şirei, în m; R = racordarea, în m; l = lăţimea şirei, în m; V = volumul şirei, în m3

    Foto: „Ghid de producere ecologică a furajelor de pajiști montane”

    Cum se stabilește volumul unui stog

    Și în cazul stogurilor se poate determina cantitatea de fân prin intermediul măsurătorilor. De asemenea, și de această dată avem nevoie de volum.

    Volumul stogurilor se află prin măsurarea circumferinţei (C) şi a racordării (R). Circumferinţa se măsoară la cca. 0,5-1 m de la suprafaţa solului. În cazul când stogul se îngustează spre bază, această dimensiune se măsoară de 2 ori; odată la partea cea mai îngustă, lângă pământ şi apoi sus, unde este mai lată, şi se face media
    lor. Racordarea, şi în acest caz, este egală cu lungimea frânghiei trecute peste vârful stogului, de la baza dintr-o parte până la baza din partea cealaltă. Măsurătoarea se face de 2 ori, (odată se face perpendicular pe prima) după care se face media lor.

    Volumul stogurilor se calculează după următoarea formulă: V = (0,04 x R – 0,012 x C) x C2, în m3.

    Cum se calculează cantitatea de fân după aflarea volumului

    Deci, după ce aflăm volumul unei șire sau a unui stog, mai avem nevoie de un mic calcul pentru a afla masa totală (G) a cantității de fân.

    Formula de calcul a masei totale este următoarea: G = V x g, în kg, unde G = masa totală, V = volum, g = masa specifică a unui metru cub de fân

    Masa unui metru cub de fân depinde de compoziţia lui botanică, de epoca de recoltare, de durata conservării în şiră sau stog, de umiditatea fânului în timpul clăditului etc. Stabilirea acestuia este bine să se facă prin cântărirea a 1-2 metri cubi. Din fiecare stog sau şiră, care se iau din jumătatea inferioară.

    Foto: „Ghid de producere ecologică a furajelor de pajiști montane”

    Te-ar mai putea interesa

    Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till