• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum funcționează programul pentru viitorii lideri din agricultură

    agrointeligenta.ro -

    Viitorii tineri din agricultura românească se pregătesc astăzi! Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă a lansat miercuri, 19 noiembrie, la București, programul dedicat pregătirii viitorilor lideri din sectorul agricol național. Într-un cadru festiv, la Stejarii Country Club, a fost prezentat atât conceptul cât și modul în care noua generație va putea să beneficieze de sprijin pentru a reprezenta interesele fermierilor români la nivel național și european.

    Deschiderea evenimentului ”Tineri Lideri pentru Agricultură” a fost făcută de către directorul executiv al Clubului Fermierilor Români, Florian Ciolacu. Aceasta le-a vorbit invitaților – fermieri membri ai Clubului, tineri implicați în sectorul agricol, reprezentanți ai companiilor partenere și oficiali ai instituțiilor cu competențe în agricultură, cum a luat naștere noul program și cum va funcționa el pentru a sprijini ascensiunea tinerilor care vor să se implice în reprezentarea agriculturii naționale.

    ”Am identificat problemele majore din sectorul agricol românesc și care fac ca prezența tinerilor să nu fie încurajată: migrația forței de muncă, îmbătrânirea, plecarea tinerilor, lipsa de atractivitate, condiții difcile. Toate acestea ne-au determinat ca anul trecut, în noiembrie 2018, în cadrul Board-ului, să ne decidem să lansăm un program pentru a sprijini tineri absolvenți de facultate, copii de fermieri, să își asume responsabilitatea, să se întoarcă în fermă, să meargă la discuții în Parlament, să meargă la Guvern, la Bruxelles”, a explicat Florian Ciolacu.

    Cu ținta obținerii unor rezultate pe termen lung, Clubul Fermierilor Români a ales patru teme principale pentru pregătirea, instruirea tinerilor. ”Am ales 4 teme pe care să îi pregătim și pe care ei să fie pregătiți. Prima este REPREZENTAREA, să reconstruim încrederea în antreprenoriatul agricol, pentru asigurarea competenței, generarea și promovarea de modele de succes și de bune practică; SCHIMBAREA DE ATITUDINE – trebuie ca tinerii să se implice în acțiuni de promovare, de reprezentare și să își asume responsabilități sociale; ASIGURAREA CONTINUITĂȚII ȘI SUSTENABILITĂȚII prin succesiunea tinerilor în afacerile agricole mature, funcționale. Este nevoie să atragem tinerii în agricultură; ÎNNOIRE – tinerii sunt cei mai deschiși să aplice noul, de aceea vorbim despre agricultură digitală, de implicare socială”, a mai explicat directorul executiv al CFRO.

    Prima sesiune, 2019-2020, a debutat deja cu participarea în program a unui număr de 18 tineri, în timp ce pentru sesiunea viitoare, 2020-2021, sunt deja înscriși 14 candidați. Există, astfel, o posibilitate de înscriere în program, urmată de o selecție a canditaților. Între Club și fiecare participant la program se semnează un contract. De subliniat că tinerii nu trebuie să aibă obligatoriu studii agricole, ci sunt incluși și licențiați în științe economice, drept, comunicare, științe politice sau inginerie. ”Unii dintre acești tineri lucrează deja în fermă, au preluat parțial sau total activitatea fermei. Alții au interese pentru alte domenii. Vor să reprezinte la Bruxelles interesele României, vor să lucreze la minister, vor să lucreze la APIA, în Parlament. Noi îi încurajăm și vrem să sprijinim. (…) Am făcut un contract cu ei. Clubul nu plătește pentru logistica lor, costurile de participare la program sunt susținute de participant sau de părintele membru al Clubului. Doar cursurile sunt susținute financiar de Clubul Fermierilor România”, a spus Florian Ciolacu.

    Cursurile sunt cheia programului ”Tineri Lideri pentru Agricultură”. Pentru perioada octombrie-martie, tinerii beneficiază de cursuri de pregătire și specializare în diplomație și protocol, comunicare și vorbire în public, de negociere, de leadership, marketing sau de administrare a afacerilor. Urmează apoi cursuri de consolidare pe aspecte legislative și fiscale, dar și un stagiu de internship la Bruxelles – la ComAgri din Parlamentul European, la ELO, COPA-COGECA sau la Reprezentanța României pe lângă Comisia Europeană, la București – în instituții precum MADR, APIA, AFIR, Parlamentul României, și chiar la companii private precum Bayer, BASF sau Timac Agro.

    În cadrul evenimentului de lansarea a programului pe scenă au luat cuvântul tineri fermieri cu povești de succes, dar și oficiali din spațiul public și privat care au venit cu noutăți privind tendințele în agricultură. De mare interes pentru fermieri au fost prezentarea și luările de cuânt ale fostului ministru al Agriculturii, Achim Irimescu, în preznet șef al Reprezentanței României la Bruxelles. Seara a fost încheiată de lansarea unui nou volum de poezie semnat de Mircea Dinescu și cu o recepție.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție