PRIMELE EXPLICAȚII OFICIALE DUPĂ CE PESTE 14.000 DE OI AU MURIT ÎNECATE ÎN PORTUL MIDIA!
agrointeligenta.ro -Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face precizări după incidentul care a avut loc în data 24 noiembrie în portul Midia unde peste 14.000 de ovine s-au scufundat de vii de pe vasul care trebuia să le transporte în Arabia Saudită.
ANSVSA precizează într-un comunicat remis luni, 25 noiembrie, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că ovinele au fost îmbarcate pe 23 noiembrie sub supravegherea medicilor veterinari oficiali, pe vaporul Queen Hind, cu destinaţia Arabia Saudită, îmbarcarea finalizându-se în data 24 noiembrie.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris despre acest subiect aici:
Alertă în portul Midia-Năvodari! Se scufundă o navă cu 15.000 de oi aflate la bord!
IMAGINILE NENOROCIRII! CUM S-AU SCUFUNDAT DE VII PESTE 14.000 DE OI ÎN PORTUL MIDIA!
SALVARE MIRACULOASĂ! PRIMELE OI SCOASE DIN VASUL SCUFUNDAT LA MIDIA!
”Vaporul a fost autorizat sanitar-veterinar pentru transportul de animale vii de către DSVSA Constanţa, în luna martie 2019, pe baza evaluării realizate în conformitate cu prevederile legislaţiei UE şi naţionale în vigoare: Regulamentul Consiliului (CE) nr. 1/2005, respectiv Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 16/2010, cu modificările şi completările ulterioare. În conformitate cu procedura specifică privind controlul la frontieră al bunăstării animalelor vii destinate exportului, medicii veterinari oficiali au verificat animalele, vaporul şi documentele. S-a constatat că animalele erau clinic sănătoase şi apte pentru transport, iar densitatea prevăzută de legislație era respectată”, se precizează în comunicatul ANSVSA.
Același text precizează că încărcarea cu animale a navei s-a făcut cu respectarea dispoziţiilor Regulamentului Consiliului (CE) nr. 1/2005 privind suprafaţa care trebuie alocată pe cap de animal. Pe nava respectivă, cu o suprafaţă totală utilă de 5011 mp, au fost îmbarcate 14.600 de capete de tineret ovin cu o greutate medie de 47,46 kg/cap de animal. ”Precizăm ca spatiul alocat pe cap de animal a fost cu 10% suplimentar față de cel prevăzut de legislatia în vigoare. De asemenea, s-a verificat încărcarea corespunzătoare a navei cu apă şi furaje, ţinând cont de durata preconizată a călătoriei, precum și funcționalitatea echipamentelor obligatorii, cum ar fi cele de adăpare, de ventilație forțată, de desalinizare etc.”, mai susține ANSVSA.
Au scăpat doar 33 de ovine din 14.600
ANSVSA mai infomează că la scurt timp după plecarea transportului, a avut loc înclinarea navei în timpul operaţiunilor de pilotaj pentru dirijarea navei în larg. ”După producerea accidentului, s-a asigurat prezenţa serviciilor veterinare în punctul de ieşire Midia. La solicitarea acestora, a fost prezent și medicul veterinar de libera practică angajat al operatorului economic, pentru a asigura asistența veterinară. Pentru salvarea animalelor, alături de echipele ISU au venit două nave ale Gărzii de Coastă și membrii unui ONG specializat în intervenții în Marea Neagră”, mai menționează sursa citată.
Potrivit aceluiași text, animalele salvate până în prezent, în număr de 33, au fost cazate într-un adăpost special amenajat în Punctul de Ieșire Midia, unde li s-au asigurat hrană și apă.
Acțiunea de salvare continuă, animalele care vor fi recuperate de pe vas vor fi cazate în același adăpost, urmând ca, după verificarea stării lor de sănătate, să fie transferate cu mijloace de transport rutier, la ferma de origine, aflată la 5 km distanţă. Serviciile veterinare se află la fața locului și colaborează cu celelalte instituții implicate în acțiunea de slavare, pentru a asigura respectarea normelor de protecție a animalelor, conform competențelor