Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2019

Subvenție APIA pe pășune numai cu amenajament pastoral. Termen prelungit până în 2021

Pasune animale la pascut

Decizie privind plata subvenției APIA pentru pajiști! Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care fermierii care beneficiază de plata directă pe hectarul de pajiște să nu aibă de suferit din cauza nefinalizării amenajamentelor pastorale pentru toate suprafețele.

Conform unui proiect de Ordonanță de Ugență postat în dezbatere publică pe site-ul Ministerul Agriculturii, termenul de 1 ianuarie 2020 va fi modificat. Acesta reprezenta data de la care intra în vigoare existența amenajamentelor pastorale pentru toate suprafețele de pășunat care beneficiază de subvenții APIA.

”În vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, ori cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei. Începând cu anul 2021 este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral.” – este modificarea legislativă a propunerii de OUG pentru alineatul (1) al articolului 10 din rdonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 267 din 13 mai 2013, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

Vestea prelungirii cu încă un an pentru finalizarea amenajamentelor pastorale este binevenită, mai ales că fermierii erau îngrijorați de timpul scurt rămas la dispoziție. În absența acestei decizii, crescătorii de animale și cei care au în exploatare pajiști ar fi devenit neeligibili pentru a încasa subvențiile APIA pentru respectivele suprafețe.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!