• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dumitru Andreșoi: Oprirea exportului de oi înseamnă moartea crescătorilor! Avem încredere în conducerile MADR și ANSVSA!

    Vlad Macovei -

    Cel mai important crescător de ovine din România și unul dintre cei mai influenți oameni din zootehnia națională, Dumitru Andreșoi, a acceptat să discute cu mine, în această dimineață. Dumitru Andreșoi a transmis câteva semnale extrem de importante atât celor care protestează azi în fața Ministerului Agriculturii pentru interzicerea exporturilor de animale vii, cât și pentru autorități dar și pentru colegii oieri. Am sintetizat cele mai tari declarații ale lui Dumitru Andreșoi, special pentru dumneavoastră, pentru a înțelege clar și precis mesajele pe care acesta a dorit să le transmită.

    Norme europene de transport, aplicabile și țărilor terțe

    ”Poziția mea și a crescătorilor de oi din Asociația ”Dacia” este că ceea ce s-a întâmplat în portul Midia este o tragedie și un asemenea caz nu trebuie să se mai întâmple, punct. Trebuie luate măsuri pe linie sanitar-veterinară. Navele și toate mijloacele de transport pe specia ovină trebuie să corespundă normelor europene chiar dacă merg în țări terțe. Dacă vor oi din România, țările terțe trebuie să se supună normelor europene de bunăstare a animalelor. Controale la sânge la alimentarea cu aer, suprafața alocată de cap de animal, hrană etc. Vom lupta ca normele de bunăstare să fie implementate. Vom face tot ce depinde de noi, ca fermieri și ca asociații de profil, repet, tot ce depinde de noi, de la dialog și până la proteste. Nu vrem să fie cazul să apelăm la soluția extremă, ieșirea în stradă. ONG-urile care își desfășoară activitatea în România ar trebui să sprijine fermierul român. Noi nu suntem de acord ca animalele să fie maltrate. În fermele din România noi creăm condiții de bunăstare pentru animale. Hrană, apă, adăpost. Vrem tot așa să fie și cu transportul. Vă asigur că dacă autoritățile își fac datoria, toată lumea are de câștigat. Nu trebuie să inventăm nimic: trebuie să facem protest pentru obligativitatea introducerii normelor europene de bunăstare și la țările terțe. Arabii trebuie să se asigure că animalele au aer condiționat, apă, nutreț, dacă nu, nu primesc oi din România. Vă asigur că vor accepta fără să crâcnească pentru că au de câștigat mult. Pentru ce s-a întâmplat, clar, autoritățile nu și-au făcut treaba”.

    11 lei kilogramul la poarta fermei, cel mai bun preț din ultimii șase ani

    ”Oprirea exportului de animale vii spre țările terțe ar însemna cea mai mare nenorocire pentru crescătorii de ovine din România. Anul 2019 este primul an după șase ani de prețuri derizorii, când fermierul, crescătorul de ovine a primit un preț corect. La momentul actual se cumpără tineretul ovin, 7-8 luni, la 10-11 lei kilogramul în viu de la fermier din câmp. Este un preț bun. În ultimii ani a fost la 5-6 lei”.

    Susținere pentru conducerea MADR și ANSVSA

    ”Avem toată susținerea pentru ministrul Agriculturii, Adrian Oros, pentru secretarul de stat Emil Dumitru, pentru președintele ANSVSA, Robert Chioveanu. Suntem alături de dumnealor pentru a găsi soluții și pentru a le implementa. Se pot baza pe sprijinul nostru”.

    Niciun crescător nu dorește ca animalul crescut de el să fie maltrat

    ”Vreau să asigur opinia publică că înțeleg foarte bine că impactul emoțional este mare. Și pentru noi a fost. Mulți oieri pun animalele înaintea lor. Întâi să aibă ele de mâncare și de abia apoi ciobanul. Ne doare sufletul când vedem un animal maltrat. Animalul destinat producției de carne trebuie să moară în abator, în condițiile legislației europene, nu sufocat într-un vapor răsturnat. Din ce știu eu, vaporul nu a fost supraîncărcat cu animale, hrana nu a fost corect depozitată, a fost lăsată sus pe punte, s-a făcut balans și de acolo s-a produs nenorocirea. E treaba autorităților să facă ancheta, eu vă spun doar ce am auzit. Suntem de acord să fie oprite toate vapoarele, să fie blocate dacă nu îndeplinesc normele, să avem veterinar la bord. Susținem toate normele MADR și ANSVSA”.

    Am prefera să vindem pe piața internă

    ”Cât de ușor mi-ar fi mie, crescător de ovine, să vând în România, pe HORECA, în marile rețele comerciale. Credeți că e simplu să aștept cu efective de 15.000 de capete în fermă la îngrășare? Să stau la mila arabului, ce preț îmi va da? Mi-ar conveni să abatorizez în România și să vând carnea pe piața internă. Orice program de susținere a consumului de carne de oaie din România va avea ministerul, suntem alături 100%”

    Cineva a vrut să profite de programul ”Alege Oaia”. Cine?

    ”Programul ”Alege Oaia” a fost un eșec. I-am mobilizat și pe colegii mei și acum îmi pare rău. După primele ieșiri în țară, programul ”Alege Oaia” s-a transformat în altceva. M-am și retras. Cineva a vrut să își facă doar el reclamă, să îl alegem doar pe el. Atunci noi, fermierii, ne-am dat deoparte. Era penibil. Am dat oile gratis, firme de caterig plătite. Numai eu am dat 430 de oi pentru protocol în program. Să dăm gratis pentru omul de rând când gustă din carnea respectivă, să vadă că nu mai vorbim de oaia de pe vremea lui Ceaușescu. Avem rase bune, de carne, cu gust bun. Omul are repusia de la carnea de oaie și vită de pe vremea comuniștilor. Erau animale bătrâne, scoase la reformă și nu erau rase de carne. Asta s-a terminat acum, nu mai e cazul. Fermele de îngrășare din România produc o carne naturală, gustoasă. Sunt dispus să dau gratis carne de oaie cât e nevoie, dacă se va face un program serios. Eu am o vorbă, și asta trebuie făcut pe programul real de încurajere a consumului de carne de oaie, dacă ai 100 de lei, 99 bagă-i în promovare și un leu doar în producție. Singura specie de carne în acest moment profitabilă în România este oaia. Nu vita, nu porcul. Și nu o spunem noi, o spune INS-ul. Haideți să facem ceva”.

    Berbecuții sunt crescuți pentru producția de carne, nu sunt animale de companie

    ”E dreptul oricui să protesteze. Dar trebuie să înțelegem că acele animale sunt destinate sacrificării și producției de carne. E vorba de berbecuți care sunt crescuți pentru asta. Nu sunt animale de companie. Scopul lor este de a da carne. Și dacă nu vom exporta, animalele respective nu vor rămâne pe câmp, vor trebui sacrificate. De asta au venit pe lume. Important este să le crești cu dragoste, să le asiguri bunăstarea, și atunci când vine ceasul să fie transportate și sacrificate cu minim de suferință. Meseria noastră este să producem o carne de calitate, trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna. Sunt de acord să protestăm pentru condiții mai bune de transport. Sau pentru un program de susținere a consumului de carne de oaie în intern. Dar nu pentru interzicerea exporturilor. Noi aici avem o șansă să fim competitivi, la agricultură, la creșterea animalelor”.


    Te-ar mai putea interesa

    Satul cu cea mai gustoasă brânză. Oile pasc iarbă pe soluri sărăturate și bogate în minerale Preț carne 2024. Cât costă un kilogram de carne de porc cumpărată de la un mic fermier A primit o amendă 1.200 de lei pentru că porcul din ogradă nu era crotaliat

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte