• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • INADMISIBIL! ”Prețul laptelui la poarta fermei este de 1,5 lei/litru, la raft îl găsim cu 5-6 lei!”

    Ramona Dascălu -

    Prețul laptelui la poarta fermei este și de 4 ori mai mic decât prețul de la raft, declară europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European. Diferența de preț le creează fermierilor mari probleme în a mai rămâne pe piață, apreciază eurodeputatul care avertizează că în acest context, există nevoia unei corelări între prețul de producție și prețul de vânzare.

    Foto: Facebook Daniel Buda

    „Subliniez importanța studiului privind organizațiile de producători. Constatăm că gradul de organizare este diferit în funcție de statul membru. Studiul scoate în evidența faptul că principalul motiv pentru constituirea grupurilor de producători este acela pentru a-și întări poziția producătorilor în lanțul de aprovizionare și a asigura în același timp accesul pe anumite piețe.În discuțiile cu fermierii, atât din Belgia, cât și din România sau alte state, mi-a atras atenția un aspect legat de prețuri. Aceștia mi-au spus că prețurile sunt aproximativ aceleași pe care le primesc la poarta fermieri din ultimii 20 de ani, dar prețul produsului la raft a cunoscut o creștere semnificativă”, a arătat Daniel Buda.

    Măsuri de piață pentru menținerea unui raport între prețul la poarta fermei și prețul la raft

    Europarlamentarul a adus în discuție nevoia stabilirii unor măsuri de piață care să mențină un raport între prețul la poarta fermei și prețul de la raf.

    „Sprijinul acordat prin PAC este de a asigura viabilitatea fermelor și ajuta fermierii să producă hrană de calitate și la prețuri rezonabile, iar fermierii și consumatorii europeni nu ar trebui să fie cei care plătesc prețul mișcărilor pe piață. În același timp însă, vedem că fermierii sunt cea mai expusă și vulnerabilă verigă din lanțul de aprovizionare cu alimente. Pentru a face față politicilor concurențiale, ar trebui stabilite măsuri de piață, care să mențină un raport între prețul la poarta fermei și prețul de la raft. Este inadmisibil ca prețul la poarta fermei să fie de 1,5 lei litru de lapte, iar pe raft să îl găsim la 5-6 lei. De asemenea, nu este posibil ca prețul la kilogramul de carne în viu să fie 8-9 lei, iar prețul la raft să fie de 35-40 de lei.

    Directiva privind practicile concurențiale neloiale joacă evident un rol important în consolidarea poziției actorilor din lanțul de aprovizionare. Implementarea directivei va contribui la reducerea dezechilibrelor între operatori, indiferent de dimensiunea acestora și va crea condiții concurențiale egale.

    În viitor, va trebui să avem o abordare diferită cu privire la prețuri, respectiv să avem în vedere prețul cel mai adaptat pieței, în care se va ține cont de elemente precum calitatea, inovația, impactul social și evident, cel asupra mediului. Aș concluziona referindu-mă la nevoia unei corelări între prețul de producție și prețul de vânzare. Din păcate, de foarte multe ori, există situații în care fermierii sunt nevoiți să își vândă sub prețul de producție produsele, ceea ce le creează dificultăți majore de a rămâne mai departe pe piață„, a spus Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    ADAMA – alertă la culturile de cereale păioase: boli detectate de stațiile meteo, tratament urgent Hibridul de porumb Jumbo 48 de la Rodbun, potrivit pentru siloz și boabe Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție