• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adrian Pintea, APIA: Plata subvențiilor ANT la hectar și animale va începe după 15 ianuarie!

    agrointeligenta.ro -

    Șeful APIA vine cu o veste excelentă pentru fermieri! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, a anunțat că producătorii agricoli vor primi subvențiile plătite din Bugetul de stat, adică Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT-uri), atât pentru vegetal cât și pentru zootehnie după data de 15 ianuarie 2020.

    La acest moment, APIA nu poate face plata ANT pentru că sumele ce se acordă pe 2019 nu au putut fi cuprinse în bugetul de anul acesta, creionat la finele anului trecut. Astfel, plata ANT pe anul în curs se face din bugetul de stat pe 2020, la care proiectul este în dezbatere publică și va fi adoptat până la finele anului prin asumare de către Guvern.

    ”Ajutoarele Naționale Tranzitorii aferente anului de cerere 2019 nu au fost plătite pentru că se achită din Bugetul anului următor iar așa cum ne spun guvernanții noștri că până la sfârșitul anului vom avea bugetul pe anul 2020, preconizez că după data de 15 ianuarie și aceste forme de sprijin vor fi plătite, atât în sectorul zootehnic cât și cel vegetal. Bineînțeles, pentru fermierii care au îndeplinit toate condițiile și termenele care sunt prevăzute prin legea”, a anunțat șeful APIA în cadrul emisiunii Agro Talk de pe B1 TV.

    Reamintim că anterior acestor plăți Ministerul Agriculturii trebuie să publice plafoanele aferente ajutorului plătit din Bugetul de stat iar acestea să fie aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial. Ulterior APIA poate stabili cuantumul pe cap de animal și hectar.

    Banii se acordă următoarelor sheme: ANT 1 – Ajutor Naţional Tranzitoriu pentru culturi amplasate pe teren arabil; ANT 2 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru in pentru fibră; ANT 2 și 3 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru cânepă pentru fibră; ANT 4 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru tutun; ANT 5 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru hamei; ANT 6 – Ajutor Național Tranzitoriu pentru sfeclă de zahăr.

    În cazul sectorului zootehnic ajutoarele se acordă pentru: ANT 7 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector lapte; ANT 8 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema decuplată de producţie, specia bovine – sector carne și ANT 9 – Ajutor Naţional Tranzitoriu – Schema cuplată de producţie, speciile ovine/caprine.

    Plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2019.

    APIA a plătit 85,25 % din numărul fermierilor eligibili la plata regulară

    APIA a anunțat într-un comunicat transmis pe 17 decembrie că  începând cu data de data de 2 decembrie au fost autorizați pentru efectuarea plăților regulare aferente anului de cerere 2019, un număr de 719.895 fermieri (ceea ce reprezintă 85,25 % din numărul fermierilor eligibili la plata regulară) cu suma totală de 597,2 milioane euro, astfel:
    – 520,5 milioane euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA);
    – 63,98 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
    – 12,72 milioane euro cofinanțare de la Bugetul Național.

    Reamintim că în perioada 16 octombrie – 29 noiembrie 2019, au fost autorizate plăți în avans aferente Campaniei 2019 în suma de 1,319 miliarde euro, reprezentând cea mai mare sumă autorizată la plata în avans începând cu Campania 2009, anul în care a fost acordată pentru prima dată plata în avans.

    Plățile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:
    – 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.09.2019 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 329/3, pentru plățile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);
    – 4,6635 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 31.12.2018 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 1/06, pentru plățile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării