• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Instalarea tinerilor fermieri 2020: Sprijin de 50.000 de euro, proiectele – la AFIR din 15 ianuarie

    agrointeligenta.ro -

    Instalarea tinerilor fermieri în 2020 va aduce o modificare sesiune de proiecte! În perioada imediat următoare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va trebui să clarifice dacă, prin AM PNDR, se va aduce o serie de modificări ghidului solicitantului, iar după ce acestea vor sta în dezbatere publică, fermierii vor putea depune proiecte pentru investiții cu finanțare integrală din fonduri euroepen. În cel mai optimist scenariu, sesiunea pentru submăsura 6.1 ar putea fi deschisă din 15 ianuarie dacă procedurile se urgentează în zilele imediat următoare.

    UPDATE: Agrointeligența  – AGROINTEL.RO a aflat din surse oficiale că sunt șanse minime la acest moment ca sprijinul acordat de tinerii fermieri să fie majorat la 100.000 de euro, așa cum s-a aprobat la Bruxelles. Cel mai probabil, suma maximală pentru un proiect depus pe submăsura 6.1 va fi în continuare de 50.000 de euro pentru toate sesiunile de proiecte din cadrul PNDR 2014-2020.

    Va fi cu siguranță ultima sesiune de proiecte pentru submăsura 6.1 din PNDR 2014-2020 ”Instalarea tinerilor fermieri”. Potrivit specialiștilor consultați de publicația Bună Ziua Iași!, fermierii cu vârste de până în 40 de ani ar putea accesa o sumă maximală de 100.000 de euro, dublă față de 50.000 de euro cât era până acum.

    Specialiștii din domeniu consultați de Bună Ziua Iași estimează că, începând cu data de 15 ianuarie, ar putea fi demarată o nouă sesiune de depunere a proiectelor în cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”. Estimarea este foarte optimistă, însă cu siguranță proiectele vor putea fi depuse într-o sesiune deschisă de AFIR în prima parte a anului, așa cum a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Oros.

    Cu siguranță, în viitorul exercițiu financiar 2021-2027, tinerii fermieri vor primi un sprijin financiar dublu, 100.000 de euro pentru instalarea ca șefi de exploatație agricolă. Suma este acordată tinerilor fermieri, la instalare, dar și întreprinderilor nou-înființate, cu condiția să fie înființate în mediul rural. În acest fel, este posibilă reînnoirea generațiilor din agricultură, subiect dezbătut intens, în ultimul timp, atât la nivel local, național, dar și european. Depopularea satelor a determinat ca tinerii să nu mai lucreze terenurile agricole, iar oficialii europeni caută soluții pentru ca aceștia să fie stimulați să devină fermieri.

    Tânărul fermier care va putea obține banii europeni va avea tot 40 de ani, cum a fost și până acum, iar banii nerambursabili vor fi de 100% la sută din suma accesată, plătiți în două tranșe.

    Astfel, conform GHIDULUI SOLICITANTULUI în vigoare în prezent pentru Submăsura 6.1, sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maxim trei/ cinci ani (perioada de cinci ani se aplică doar pentru sectorul pomicol) și este de:
    – 50.000 de euro pentru exploatațiile între 30.000 S.O. și 50.000 SO
    – 40.000 de euro pentru exploatațiile între 12.000 S.O. și 29.999 SO

    Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
    – 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare;
    – 25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei* ani (*cinci ani pentru exploatațiile pomicole), de la semnarea contractului de finanțare.

    Solicitanţi eligibili pentru sprijinul financiar nerambursabil acordat prin această submăsură sunt:
     Tânărul fermier în conformitate cu definiția prevăzută la art. 2 din R(UE) nr.1305/2013, care se instalează ca unic șef al exploatației agricole;
     Persoana juridică cu mai mulţi acţionari unde un tânăr fermier în sensul art. 2 din R(UE) 1305/2013 se instalează și exercită un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

    Conform art. 2 din R(UE) nr. 1305/ 2013, (1) „tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani inclusiv (până cel mult cu o zi înainte de a împlini 41 de ani) la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată într-o exploatație agricolă ca șef al respectivei exploatații.

    Exploataţia trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
     Exploataţia are o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 – 50.000 SO;
     Exploataţia este înregistrată ca microîntreprindere/ întreprindere mică;
     Exploataţia este înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA;

    Afacerile inițiate de tinerii fermieri în agricultură pot fi în domeniul apicol, zootehnic și vegetal.

    În 2020, bugetul alocat noii sesiuni pentru submăsura 6.1 va fi de circa 40 de milioane de euro, după cum a anunțat ministrul Agriculturii, Adrian Oros. „Am identificat 40 de milioane de euro care vor fi realocaţi pentru sprijinirea tinerilor fermieri şi aici putem să mergem mână în mână şi cu nişte măsuri pe ADS.(…) Vrem să îi ajutăm real pe tinerii fermieri şi să le dăm şi teren”, a declarat şeful MADR, citat de Agerpres.


    Te-ar mai putea interesa

    ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Andrei și Oana Nicola s-au întors din Anglia pentru a-și face fermă de Angus la Porumbacu de Jos A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA