• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Afacerea cu aluni din soiuri italienești, rețeta pentru un profit de 8.000 euro/hectar

    agrointeligenta.ro -

    Pentru cei aflați în căutarea unei idei de afaceri cu profit mare pe suprafețe mici, afacerea cu aluni este o oportunitate. Nu doar că odată ce plantația intră pe rod, câștigul anual se ridică la 8.000 de euro pe hectar, dar viața afacerii cu alune poată să ajungă la 80 de ani dacă arbuștii sunt bine îngrijiți și, cel mai important, dacă sunt din soiuri care și-au dovedit productivitatea și longevitatea.

    Chiar înaintea de venirea valului de frig din luna noiembrie, reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au fost în ferma Grădina cu alune din localitatea giurgiuveană Valter Mărăcineanu. Am asistat în câmp la plantarea mecanizată a puieților de alun pe o suprafață de 10 hectare care au venit în completarea celor 15 hectare cu aluni deja existente în cadrul fermei.

    Video cu înființarea unei plantații de alun

    În numai două zile, echipa de la pepiniera Poieni Fructe de Pădure (www.planturo.ro), din județul Neamț, contractată de Dragoș, proprietarul fermei pentru a mări suprafața cultivată, a înființat întreaga suprafață de plantat de 10 hectare.

    Așa cum am aflat de la unul dintre asociații Poieni Fructe de Pădure, puieții plantați în ferma din județul Giurgiu au fost plante de pepinieră în anul II, cu rădăcina bine formată și cu ramuri dezvoltate.

    Soiuri italienești de alun la Valter Mărăcineanu

    Soiurile italienești de alun sunt cele mai indicate pentru a fi plantate întrucât sunt productive și au căutare pe piața românească. Nu este însă suficient să alegi un singur soi de alun, ci trebuie avută în vedere polenizarea, astfel că într-o plantație se pun minim două soiuri. Astfel, la Grădina cu alune s-au plantat aluni din soiurile italienești Tonda Gentile Romana, Tonda Gentile delle Langhe și Tonda Di Giffoni.

    ”La Tonda Gentile delle Langhe practic nu se mai poate utiliza numele delle Langhe deoarece este protejat, este Tomga Gentile Trilobata acum. Lucrăm cu soiuri italiene deoarce suntem și în colaborare cu italienii și pentru aceste soiuri piața de desfacere este foarte mare deoarece sunt utilizate în majoritatea dulciurilor. Atât pentru producție, cât și pentru piața de desfacere recomandăm doar soiurile italiene. Celelalte soiuri sunt în principal utilizate pentru comercializare cu amănuntul, nu sunt utilizate în industrie”, ne-a explicat Costel Cosmin Darie, asociat Poieni Fructe de Pădure, județul Neamț.

    Proporția soiurilor de alun într-o plantație trebuie și ea calculată: al doilea soi trebuie să fie prezent într-un procent de minim 10% pentru polenizare. ”Spre exemplu, dacă o persoană decide să meargă cu Giffoni pentru că el crede că acesta este mai productiv, atunci ar trebui să aibă undeva la 10% Tonda Gentile Romana pentru că acest soi de alun polenizează cu toate celelalte soiuri”, a declarat Costel Cosmin Darie, asociat Poieni-Fructe de Pădure, județul Neamț.

    Pregătirea solului înainte de plantarea alunilor

    Pregătirea terenului este esențială pentru un start bun al plantației de alun. Primul pas este cel de a efectua o analiză a solului în locul unde vreți să înființați cultura. Un pH ideal este undeva între 5,5 și 7,5, maximum 8. De asemenea, trebuie să vedem și nivelul activ de calcar din teren și să avem grijă ca acesta să nu depășească 10%, deci să nu fie un teren unde stagnează apa și unde există risc de putrezire a rădăcinilor. ”Recomandarea noastră este ca cu un an înainte să plantăm, terenul să nu fie cultivat cu nimic, să facem o erbicidare totală, să scarificăm adânc în vară, iar înainte de plantare să-i mai dăm încă o scarificare adâncă și o frezare. Dacă terenul este cultivat, o să găsim resturi vegetale, care o să încurce și la dezvoltarea plantelor și la plantat, la tot. De aceea, ideal este ca cu un an înainte să nu fie cultivat terenul“, a spus Costel Cosmin Darie.

    Schema pentru o plantație intensivă de aluni

    Odată terenul pregătit, se alege tipul plantației de alun. O schemă de plantare utilizată la Grădina cu alune este cea pentru plantația intensivă de aluni cu puieți plantați la o distanță de 4 metri între rânduri și 3 metri între plante. La această schemă de plantare se ajunge la o densitate de 800, chiar 810, plante la hectar. Au fost probate și scheme mai intensive cu distanța dintre rânduri de 5 metri și distanța dintre plante de 2 metri, ca un gard viu, dar specialiștii de la Poieni-Fructe de Pădure nu recomandă acestă densitate întrucât se ajunge la 1.100 de plante, mult prea dese pentru o dezvoltare armonioasă și pentru efectuarea în bune condiții a tuturor lucrărilor.

    Fertilizarea alunului se face în funcție de nevoile solului

    În funcție de rezultatele unei analize de sol, se face sau nu fertilizarea. Preventiv, se poate face o fertilizare cu gunoi de grajd de trei ani, nu mai proaspăt. Se aplică undeva la 35 de tone pe hectar, se încorporează în sol. Îngrășământul se împrăștie înainte de plantare, înainte de scarificare și de frezare pentru a îmbogăți terenul și calitatea lui.

    Plantarea puieților de alun

    Plantarea alunilor se face mecanizat în cazul plantațiilor înființate de Poieni-Fructe de Pădure. Lucrarea este asigurată printr-o investiție într-un echipament specializat. Pe piața de utilaje agricole, o mașină de plantat puieți costă de la 50.000 de euro la 120.000 de euro în funcție de capacitatea sa. La acest cost se adaugă prețul tractorului.

    “Noi la zi, dacă avem totul setat, utilajul calibrat, plantăm în jur de 4.000 de pomi într-o zi de 8 ore de lucru. Ca suprafață, 5 hectare. Persoanele din spate, care stau pe utilajul de plantat, care ține linia dreaptă cu tot ce e în tractor, cu sistemul GPS, iar persoanele din spatele lui, când aud sunetul unde vine pusă planta, lasă planta în punctul respectiv. În paralel, vine alt tractor care alimentează în permanență utilajul, ca să aibă plante în permanență, deci să nu pierdem timp, să nu ne oprim la fiecare alimentare”, a explicat Costel Cosmin Darie, asociat Poieni Fructe de Pădure.

    ”Am adus în țară aceste utilaje, respectiv pepiniera care se află la Piatra Neamț, care produce material săditor certificat, plante cu certificat albastru, plante cu certificat CAC. Pepinierele neapărat trebuie să fie la Piatra Neamț, sub muntele Ceahlău, la o distanța de 30 de kilometri, unde plantele 100% sunt aclimatizate indiferent de soi”, a spus și Constantin Socea, cel de-al doilea asociat al pepinierei Poieni Fructe de Pădure.

    Plantarea puieților de alun se poate face și manual, dar este un procedeu mult mai greoi, care implică multă forță de muncă: ”Oamenii sunt indispensabili oricum, dar luând în calcul plantarea manuală, care presupune că trebuie să treacă o echipă înainte, să picheteze fiecare punct, să treacă altă echipă să efectueze gropile, să treacă o altă echipă care să împrăștie puietul și încă una care practic să pună puietul în pământ, este un grad foarte ridicat de mecanizare, facem cu puțin personal treaba foarte rapid, treabă care ar trebui făcută cu foarte mult personal”.

    Preț pentru înființarea unui hectar de aluni: minim 4.200 de euro

    Costul pentru înființarea unui hectar de livadă de aluni se ridică la minim 4.200 de euro, echivalentul prețului puieților. La acești bani se adaugă costurile cu pregătirea solului, fertilizarea și plantarea. „Planta, puietul cu tot cu plantat, costă undeva la 25 de lei cu TVA inclus. Înmulțit cu 800 de plante, cât intră la hectar, facem un calcul și vedem cât ne dă”, a dezvăluit Costel Cosmin Darie.

    Îngrijirea alunului încă din primul an

    Cei interesați de cultura de alun trebuie să știe însă că această cultură nu este una pe care o înființezi și apoi uiți de ea. Anul, alunii au nevoie de îngrijire, de lucrări specifice.

    Îngrijirea culturii de alun implică lucrări de eliminare a buruienilor, tăieri de formare și de curățare. Cea mai eficientă tăiere de formare este cea care conduce la obținerea tufelor de alun: „În primii ani, este foarte important să eliminăm ierburile infestante, deci să nu lăsăm să-i atace ierburile, să-i prășim practic. De asemenea, este foarte indicat să frezăm terenul și începând din anul 3-4 să tocăm vegetația. La conducerea alunului, trebuie să-l formăm undeva sub 6 ramuri, deci cele care să plece din pământ, restul ramurilor trebuie eliminate în fiecare an. Apoi, mai avem de curățat, de tăiat ramurile care ies în față printre rânduri, care sunt uscate. Deci, clar este nevoie de îngrijire în această cultură”.

    Cum se fac tăierile la alun

    Constantin Socea a explicat exact cum se face tăierea alunului: „În mare parte, din primul an și-a format tufa și atunci noi aplicăm tăieturile în felul în care eliminăm tot ce are în interior și ce duce pe exterior la o înălțime de 40 de cm, care ne vine în lateral pentru că o să ne încurce trecerea cu utilajele, când o să recoltăm și când o să avem și întreținerea, dar și pe cele care or să meargă suprapuse. Deci, practic dacă planta rămâne în 5 ramuri, tufa este ca și formată.”

    Video cu tăierile la alun

    Profit pe an din aluni: 8.000 de euro la hectar

    Ce argument mai bun pentru a cultiva alun, dacă nu profitul. Potrivit unui calcul simplu, profitul la producția de alune care se poate recolta începând cu al doilea an de la plantare se ridică la 8.000 de euro la hectar.

    “Din anul 2 de la plantare o să începem să culegem, producția va crește până în anul 8-9. Cam în anul 9 se ajunge la productivitatea maximă, dar asta în condiții optime, și anume să asigurăm apă, să asigură, îngrășăminte și tot ceea ce este necesar culturii alunului. Prețul se calculează în funcție de randamentul la decojire. La un randament la decojire care înseamnă 45-46% miez se obține prețul maxim. Anul acesta prețul la alun în coajă a fost în jur de 3,2 euro, fără TVA, dar să zicem că luăm în calcul 3 euro, facem calculul la minimum. Deci, 3 euro per 3 tone, cât este producția la hectar, vine undeva la 9.000 de euro la hectar venit, nu profit. Din suma aceasta, cam 1.000 de euro o să avem cheltuieli cu îngrijirea, cheltuieli care o să le mai acoperim și din subvenție. Cu siguranță, este o cultură profitabilă, ce necesită o forță de muncă mai mică, fructul nu este perisabil, deci nu este nevoie să avem frigidere. Eventual, ce se poate cumpăra este un uscător ca să putem să ținem fructul cât mai mult, până când obținem prețul dorit pe fructul respectiv“, a arătat Costel Cosmin Darie, asociat Poieni-Fructe de Pădure, județul Neamț.

    Comenzi pentru puieții de alun de la pepiniera din Neamț

    Cei interesați de înființarea unei plantații de alun, trebuie să facă din timp comanda de puieți. Avantajul de a colabora cu un furnizor serios este acela că veți beneficia și de un parteneriat pentru valorificarea producției.

    “Cel mai indicat este să contacteze din timp. Cu cât este mai rapid, cu atât putem oferi și un discount la plantații. Se semnează un contract cu persoana respectivă, se percepe un avans, iar restul la plantare o să vină pentru că în acest fel și persoana respectivă o să fie 100% sigură că o să avem plantele și o să efectuăm plantația, și de cealaltă parte și noi o să fim 100% siguri să ținem plantele respective, să le blocăm. Noi, acolo unde înființăm plantații deorece știm ce soiuri am pus și ce plante am pus exact achiziționăm și fructul. Chiar cu anumiți clienți am făcut și antecontracte pentru achiziționarea fructului”, a spus nemțeanul.

    Specialiștii văd cultura de alun ca pe o afacere de viitor

    La plantația din județul Giurgiu, reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au reușit să obțină și părerea unui inginer, cu experiență în agricultura românească, cu privire la plantația de alun.

    Adrian Ionescu, de al cărui nume se leagă brandul Semplant este un partener al cultivatorilor de alun și vede un viitor strălucit al acestei afaceri la noi în țară. ”Consider că alunul este o afacere de nișă în România, apărută recent și poate valorifica foarte multe tipuri de teren care nu sunt propice pentru alte culturi”, a spus Adrian Ionescu, directorul general Semplant Romhol SRL. Specialistul ne-a precizat că la acest moment, țările care până acum erau renumite pentru producția mare de alune se confruntă cu o îmbătrânire a plantațiilor, iar pe acest fond, investițiile românești în aluni au o piață asigurată.

    Subvenții APIA pentru cultura de alun

    Cei care optează pentru înființarea unei plantații cu aluni beneficiază de subvenții APIA și de fonduri europene care să acopere costurile de înființare a plantației.

    “Este o cultură care primește subvenție. Subvenția depinde foarte mult de zonele de încadrare. Noi recomandăm să se cultive în variantă bio deoarece subvenția este mai ridicată. Luând în calcul o zonă defavorizată, cu o cultură de alun bio, o să avem o subvenție de 800-900 de euro pe hectar”, a dezvăluit Costel Cosmin Darie.

    Fonduri europene pentur cultura de alun

    Plantația de alun poate fi înființată și cu fonduri europene nerambursabile. Procedura implică o pregătire mai atentă a planului de afaceri, dar efortul depus este răsplătit cu acoperirea costurilor de înființare a plantației în procent de 90%. ”Avem și clienți care au înființat plantații pe fonduri europene, au un pic de treabă cu fondurile, dar este foarte ok pentru că pot obține finanțare și de până la 90%”, a explicat Costel Cosmin Darie.

    Plantația de alun, o afacere cu viață lungă

    Cultura alunului nu doar că este profitabilă, dar are și o durată de exploatare foarte mare. Dacă plantația este bine îngrijită, se pot recolta alune timp de zeci de ani: „În jur de 80 de ani putem recolta deoarece o să conducem planta sub formă de tufă, în jur la 6 ramuri, iar când anumite or să îmbătrânească, în anul 30 să zicem că sunt prea bătrâne, îi lăsăm din timp din rădăcină să iasă alt ramur, și în timp ce ramura tânără crește pe cea bătrână o tăiem și astfel regenerăm planta. Din anul 80 încolo, trebuie să scoatem și rădăcină, să schimbăm cultura că astfel nu o să mai facă față rădăcina să ducă în continuare alte generații de plante.”


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!