• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Programul FOSA SEPTICĂ LA SATE. Guvernul PNL înlocuiește programele de canalizare cu fosele ”la comun”!

  Angelica Lefter -

  Guvernarea PNL intenționează să nu mai finanțeze construirea de canalizarări în localitățile din mediul rural și să introducă o altă metodă prin care ar putea deservi 20, până la 30 de familii simultan. Este vorba despre fosele septice comune, care ar reprezenta o investiție mult mai mică decât programele de canalizare.

  Pentru acest proces ar trebui modificat programul de construire a rețelei de canalizare în mediul rural, iar aceasta sa fie înloscuită cu fosele septice. Anunțul a fost făcut, astăzi, luni – 27 ianuarie, de deputatul PNL Florin Roman, după ce ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, s-a întâlnit cu parlamentarii liberali. Liderul deputaților PNL a explicat că cea mai bună motivație pentru această schimbare o reprezintă costurile.

  Fosa septică, o soluție mai ieftină

  ”În mediul rural tot mai puțină lume se racordează la rețeaua de canalizare din cauza prețurilor mari la branșamente. Există o discuție la nivelul PNL pentru o subdiviziune pe fose septice a programului de introducere a canalizării. În zonele rurale unde populația scade, prețul foselor e mult mai rezonabil. Gândiți-vă că o canalizare costă circa 15-20 miliarde lei vechi, gradul de branșare la rețea e între 30-40% la canalizare, pentru că oamenii refuză din cauza costurilor”, a spus deputatul PNL, Florin Roman.

  El a mai adăugat că fosele septice ar trebui să fie amenajate, mai ales în zonele de munte, iar o asemenea fosă ar costa în jur de 50.000 de euro. Asta în condițiile în care, în România, aproximativ 80% din locuinţele din mediul rural nu sunt conectate la reţeaua de canalizare.

  La rândul său, ministrul dezvoltării, Ion Ștefan, a făcut câteva mențiuni legate de programul de dezvoltare rurală: ”Mâine vom construi acum. Ceea ce am putea putea face mâine facem astăzi. Construim acum mâine. Nu mai așteptăm ani pentru a finanța aceste proiecte în exercițiul financiar 2021-2027. Vom finanța aceste proiecte din lista de rezerve acum. Când vorbim despre toaletele din curtea școlii într-adevăr suntem într-o direcție corectă și bună. Am avut discuţii cu Ministerul Educaţiei, cu doamna Raluca Turcan. Vom finaliza acest proces de a construi toalete pentru elevi să nu mai fim nevoiţi să mergem iarna în curte. (…) Eu cred că peste 80% din şcolile din România, care au avut această problemă, peste 1.000 de unităţi şcolare, această problemă va fi finalizată în acest an”

  Parlamentarii și miniștrii PNL au, luni, consultări pe inițiativele legislative care urmează să fie depuse în Parlament.

  Surse din partid au declarat pentru Mediafax că parlamentarii liberali sunt nemulțumiți de unele decizii luate de Guvern și de comunicarea „slabă” pe care o au cu miniștrii.

  „Am început seria întâlnirilor dintre grupul parlamentar PNL și colegii miniștri. Astăzi (luni – n.r), vor fi cinci întâlniri. Am început cu domnul ministru al Economiei, domnul Popescu, continuăm cu domnul ministru al Dezvoltării Regionale, ministerul de Finanțe, ministerul de Transporturi și ministerul Educației, astăzi”, a transmis liderul deputaților PNL, Florin Roman, în urma consultărilor cu ministrul Economiei, Virgil Popescu.


  Te-ar mai putea interesa

  O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Subvenții 2024 – listele cu fermierii controlați de APIA în fiecare județ

  Ultimele știri

  Plăți subvenții APIA! Fermierii care au încasat banii în conturi în ultimele zile Vremea în următoarea lună – unde vor fi cele mai mari temperaturi, dar și ploi însemnate România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial