• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de afin la ghivece, noua provocare. Mihail Ungurenuș: Se dublează densitatea de plante/ha, iar pH-ul se controlează mai ușor!

    Răzvan Coțianu -

    La începutul lunii iulie, în Livada Bunicului din localitatea Corbi, județul Argeș, este mereu mare agitație. Cunoscutul pomicultor, Mihail Ungurenuș, găzduiește deja în al treilea an evenimentul Bayer dedicat sectorului pomicol. Pentru noi a fost un bun prilej de a afla informații valoroase, referitoare la tehnologia aplicată în plantațiile intensive de pomi și arbuști fructiferi. În privința culturii de afin, pomicultorul argeșean vrea să implementeze cultura la ghivece, volumul ghiveciului variind între 60 și 80 de litri.

    Mihail Un­gu­renuș a studiat Contabilitate la Academia de Studii Economice din București. În 1998 a intrat în antreprenoriat, în indus­tria alimentară. Pasiunea pentru pomicultură s-a transformat într-un business, începând cu anul 2010.

    “În acest moment, ferma are o suprafață de 10 hectare”, spune pomicultorul argeșean. “Atunci când am început afacerea, în anul 2010, am accesat fonduri europene și am realizat o livadă pe o suprafață de 4,5 ha, din care 2 ha măr și 1,5 ha afin. Pentru mine a fost o provocare, fiind născut în această localitate (comuna Corbi), să mă întorc și să performez, să realizez o livadă modernă, eficientă din punct de vedere tehnologic și economic. Ne aflăm într-o zonă colinară, în care speciile de măr, păr și prun sunt la ele acasă. Noutatea o reprezintă cultura arbuștilor fructiferi. Am realizat împreună cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București un proiect tehnic. Consultantul a fost profesorul universitar Florin Stănică, un specialist de marcă. Eu sunt economist, dar fără specialiști în domeniul tehnologiilor pomicole nu se poate face performanță. Recomand la toată lumea, la toți pomicultorii, colaborarea cu specialiștii din domeniu”, a subliniat Ungurenuș.

    “Pentru înființarea plantației de măr am utilizat două soiuri Goldrush, o clonă Golden Delicious, și Topaz. Densitatea realizată este de 2856 pomi la hectar, distanțele de plantare fiind de 3,5 m între rânduri și un metru între pomi pe rând.”

    Soiul Goldrush intră repede pe rod, având o rezistență bună la boli, fiind altoit pe un portaltoi de vigoare slabă. Fructul este mediu spre mare, are forma conică, culoarea de fond verde deschis, iar culoarea acoperitoare este oranj. Pulpa este gălbuie, crocantă, foarte dulce şi uşor acidulată. Perioada de coacere este la începutul lunii octombrie. Soiul Topaz formează fructe mari, în nuanțe de galben cu roșu. Gustul lor este răcoritor. Pulpa este alburie, zemoasă și aromată. Perioada de înflorire este în lunile aprilie și mai. Perioada de coacere a fructelor este în lunile septembrie și octombrie. Topaz este un soi rezistent la boli și la dăunători.

    Protecția antigrindină și antiploaie, esențială

    Pomicultorul a prezentat toate investițiile pe care le-a făcut în livadă subliniind că protecția antigrindină și antiploaie (în cazul arbuștilor fructiferi de zmeur și mur, specii cultivate în Livada Bunicului, fiecare pe un hectar) este esențială în acest moment.

    ”Am instalat sistem de susținere a pomilor, am realizat sistem de irigare prin picurare și sistem antigrindină. Tăierile se execută în uscat, dar se realizează și o normare în sezonul de vegetație. Forma de coroană seamănă cu cea a mărului columnar, înalțimea plantelor fiind limitată la 3,5 m, iar ramurile care depășesc 30% din lungimea axului, se îndepărtează. Protecția antigrindină și antiploaie (în cazul arbuștilor fructiferi de zmeur și mur, specii cultivate în Livada Bunicului, fiecare pe un hectar) este esențială în acest moment. Nu se mai poate face producție fără cele două sisteme din cauza schimbărilor climatice. Intervalul dintre rândurile de plante se menține înnierbat; iarba se tunde o dată la 4 saptămâni, iar tocătura rămâne pe teren. Administrarea îngrășămintelor se realizează prin fertirigare și prin aplicare foliară. În funcție de rezultatul analizelor la probele de sol, probe care sunt prelevate în fiecare toamnă, precum și în funcție de potențialul biologic al soiului sau a speciei, se stabilește programul de fertilizare pentru anul agricol următor”, a arătat pomicultorul.

    Acesta a mai spus că producția la hectar este de 50-60 tone, aproximativ 20 kg per pom. Peste 90% din fructe sunt livrate către rețelele de hipermarketuri.

    La afin, viitorul aparține culturii la ghivece

    “Recoltarea arbuștilor fructiferi se realizează manual. În aceeași zi recoltăm, ambalăm în caserole fructele și facem și livrarea la depozitul central. La afin am plantat în 2011, 5000 de plante din soiurile Blueray și Coville.”

     Blueray este un soi semitimpuriu cu o coacere eșalonată în luna iulie, viguros, cu port erect, foarte productiv. Fructele sunt foarte mari, de culoare albastră deschis, cu pulpa verde, aromată și rezistentă la crăpare. Capacitatea de păstrare este bună.

    Soiul Coville prezintă port dezvoltat lateral, fiind productiv. Fructele sunt mari, dispuse în ciorchini răsfirați de culoare albastră, pulpa fructelor este fermă, foarte aromată, având o capacitate bună de păstrare și însușiri gustative deosebite. Producția se eșalonează pe parcursul lunii iulie și la începutul lunii august.

    “Densitatea realizată este de 3300 plante la ha (3m/1m). Înălțimea plantelor ajunge la 1,5 m. Am folosit agrotextil, pe biloane, cu eficiență foarte mare în ceea ce privește combaterea buruienilor. Sub agrotextil este amplasat și sistemul de irigare prin picurare. Tăierile la afin se realizează în luna februarie. Producția este de aproape 3 kg per plantă, ceea ce înseamnă 10 tone la ha. În anul 2018 am mai înființat un hectar de afin, soiurile plantate fiind Duke și Aurora. Perioada totală de recoltare este de două luni și jumătate, reușind astfel să fim prezenți pe piață mai mult timp.”

    Fructele la soiul Duke, ajung la maturitate în a doua jumătate a lunii iunie. Este un soi foarte productiv și viguros cu fructul mare de 2 cm, de culoare albastru brumat, cu pulpa fermă, rezistentă la manipulare, având un gust dulce și foarte aromat. Aurora este o varietate de afin de sezon târziu. Fructele de culoare închisă, au o dimensiune cu până la 25% mai mare decât Elliott și sunt mult mai rezistente la crăpare si zbârcire. Aurora este o varietate recomandată pentru regiuni cu temperaturi mai scăzute, unde se realizează culesul manual, în vederea extinderii sezonului pieței de consum a fructelor proaspete, perioada de coacere fiind cuprinsă între a doua jumătate a lunii august și începutul lunii septembrie.

    La afin pentru obţinerea de producţii ridicate şi fructe mari trebuie aplicate tăieri în mod regulat. Tufele mature trebuie să conţină un procent de 50-70% tulpini multianuale de grosimi diferite, 15-20% tulpini tinere cu diametrul mai mic de 2,5 cm şi 15-20% tulpini mature cu grosimea de 2,5 cm. Începând cu anii 4-5 de viaţă ai plantaţiei, se îndepărtează 1-2 tulpini sau mai multe (în funcţie de vigoarea tufei şi numărul de tulpini slabe) din cele mai bătrâne, slab dezvoltate şi cu puţini muguri de rod. La tufele prea dense se scot tulpini bătrâne din interiorul tufei, astfel ca acesta să fie degajat. La soiurile cu tufe largi şi rare se urmăreşte ca prin tăierea de tulpini, tufele să fie menţinute cât mai compacte şi erecte. La soiurile care emit un număr mare de lăstari anuali de la baza tufei, aceştia se răresc lăsând un număr cel puţin egal cu cel al tulpinilor bătrâne care se scot din tufă.

    “Pentru cultura de afin, mă gândesc să implementez cultura la ghivece, volumul ghiveciului variind între 60 și 80 de litri. Beneficiile sunt serioase. Crește densitatea de la 3300 plante la hectar, la aproape 8.000 de plante, iar pH substratului se controlează mai ușor, intervalul optim pentru afin fiind cuprins între 5 și 5,5”, a declarat Mihail Ungurenuș.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!