• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermieri expropriați! Care este PREȚUL MINIM pe care statul îl plătește pentru UN HECTAR DE TEREN AGRICOL!

  Angelica Lefter -

  Fermieri expropriați, nemulțumiți de prețul oferit de statul român pentru suprafațele agricole din extravilan, dar și din extravilan! Un marș de protest a avut loc, sâmbătă – 8 februarie, între orele 10:30 – 12:30, în contextul exproprierilor făcute de Ministerul Apărării (MApN) în comuna Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța. Zeci de oameni și-au exprimat nemulțumirile legate de prețul oferit de Ministerul Apărării, care, susțin ei, este sub prețul pieței. Marșul a fost autorizat de Comisia de avizare a adunărilor publice, întrunită la sediul Primăriei, potrivit ziuaconstanta.ro.

  În Monitorul Oficial al României (MO), partea I, nr.39 din data de 21 ianuarie 2020, a fost publicată Hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes național ”Infrastructura Bazei 57 Aeriană, din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu”. De subliniat că toate suprafețele expropriate au categoria de folosință A, adică se încadrează în una dintre situațiile următoare:
  a) terenuri destinate culturilor furajere perene (trifoiști, sparcetiere, lucerniere sau alte terenuri însămânțate cu diferite amestecuri de plante leguminoase și graminee perene), care se ară o dată la cel mult 6 ani;
  b) terenuri rămase temporar neînsămânțate datorită inundațiilor, colmatărilor, degradărilor sau altor cauze;
  c) terenuri cu sere și răsadnițe sistematizate, cu mențiunea „sere” sau „răsadnițe”.

  Hotărârea de guvern care reglementează prețul la care sunt făcute exproprierile prevede un nivel de aproape 19 lei pentru terenurile din intravilan și de 2 lei și 60 de bani pentru cele din extravilan. Ministerul Apărării precizează că prețurile au fost stabilite în mod transparent.
  Terenurile proprietate privată sau juridică se află pe raza Unităților Administrativ teritoriale Mihail Kogălniceanu și Lumina. Este vorba despre 1.395 de decizii de expropriere, cele mai multe la Mihail Kogălniceanu, peste 90%.

  Ca suprafață totală sunt 23.971.001 mp expropriați, teren intravilan și extravilan, cu o valoare totală de 110.019.998,41 lei. La un calcul simplu reiese că prețul mediu oferit pe un teren agricol este de circa 4.500 de lei, cu mult sub prețul pieței. Prețul minim achitat pentru terenul agricol este în extravilan – 26.000 de lei, echivalentul a 5.531 de euro.

  Suprafața cea mai mare aparține chiar Primăriei Mihail Kogălniceanu, un total de 447.699 mp.

  Exproprierile reprezintă prima fază a proiectului de extindere cu 2.400 de hectare a bazei de la Mihail Kogălniceanu. Planul se întinde pe 20 de ani, timp în care se vor construi noi piste și hangare, dar și locuințe pentru militari. Planul include și: un hotel, creșă, grădiniță și școală primară, o sală polivalentă, terenuri de sport și spații verzi, precum și un parc fotovoltaic.

  Proprietarii nemulțumiți pot da statul în judecată, potrivit știri.tvr.ro.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Arderea frunzelor – interzisă de luna viitoare! Amenzi usturătoare! Noii secretari de stat la Ministerul Agriculturii: două nume vechi și unul nou Felicitări, domnule Oros! Ați dat ordonanța pe despăgubiri, ați transparentizat consultările pe PNS. Asociația Forța Fermierilor vă întinde mâna!

  Ultimele știri

  Preț mic pentru laptele de oaie. ”Toate prețurile s-au dublat, numai la ciobani munca e pe nimic” Gabriela Vila este noul director general ADAMA România și Republica Moldova Plante melifere pentru o producție de miere de calitate