• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Fermieri expropriați! Care este PREȚUL MINIM pe care statul îl plătește pentru UN HECTAR DE TEREN AGRICOL!

  Angelica Lefter -

  Fermieri expropriați, nemulțumiți de prețul oferit de statul român pentru suprafațele agricole din extravilan, dar și din extravilan! Un marș de protest a avut loc, sâmbătă – 8 februarie, între orele 10:30 – 12:30, în contextul exproprierilor făcute de Ministerul Apărării (MApN) în comuna Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța. Zeci de oameni și-au exprimat nemulțumirile legate de prețul oferit de Ministerul Apărării, care, susțin ei, este sub prețul pieței. Marșul a fost autorizat de Comisia de avizare a adunărilor publice, întrunită la sediul Primăriei, potrivit ziuaconstanta.ro.

  În Monitorul Oficial al României (MO), partea I, nr.39 din data de 21 ianuarie 2020, a fost publicată Hotărârea privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrărilor de utilitate publică de interes național ”Infrastructura Bazei 57 Aeriană, din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu”. De subliniat că toate suprafețele expropriate au categoria de folosință A, adică se încadrează în una dintre situațiile următoare:
  a) terenuri destinate culturilor furajere perene (trifoiști, sparcetiere, lucerniere sau alte terenuri însămânțate cu diferite amestecuri de plante leguminoase și graminee perene), care se ară o dată la cel mult 6 ani;
  b) terenuri rămase temporar neînsămânțate datorită inundațiilor, colmatărilor, degradărilor sau altor cauze;
  c) terenuri cu sere și răsadnițe sistematizate, cu mențiunea „sere” sau „răsadnițe”.

  Hotărârea de guvern care reglementează prețul la care sunt făcute exproprierile prevede un nivel de aproape 19 lei pentru terenurile din intravilan și de 2 lei și 60 de bani pentru cele din extravilan. Ministerul Apărării precizează că prețurile au fost stabilite în mod transparent.
  Terenurile proprietate privată sau juridică se află pe raza Unităților Administrativ teritoriale Mihail Kogălniceanu și Lumina. Este vorba despre 1.395 de decizii de expropriere, cele mai multe la Mihail Kogălniceanu, peste 90%.

  Ca suprafață totală sunt 23.971.001 mp expropriați, teren intravilan și extravilan, cu o valoare totală de 110.019.998,41 lei. La un calcul simplu reiese că prețul mediu oferit pe un teren agricol este de circa 4.500 de lei, cu mult sub prețul pieței. Prețul minim achitat pentru terenul agricol este în extravilan – 26.000 de lei, echivalentul a 5.531 de euro.

  Suprafața cea mai mare aparține chiar Primăriei Mihail Kogălniceanu, un total de 447.699 mp.

  Exproprierile reprezintă prima fază a proiectului de extindere cu 2.400 de hectare a bazei de la Mihail Kogălniceanu. Planul se întinde pe 20 de ani, timp în care se vor construi noi piste și hangare, dar și locuințe pentru militari. Planul include și: un hotel, creșă, grădiniță și școală primară, o sală polivalentă, terenuri de sport și spații verzi, precum și un parc fotovoltaic.

  Proprietarii nemulțumiți pot da statul în judecată, potrivit știri.tvr.ro.


  Te-ar mai putea interesa

  Cadastru gratuit 2024. Lista cu cele 498 de comune unde se fac lucrări gratuite de cadastrare Preț hectar pășune. Cât costă un hectar de pășune în funcție de județ Cărți funciare eliberate gratuit pentru locuitorii din sute de comune Cadastru gratuit în 2.356 de comune. Lista pe județe cu localitățile intrate în program Terenuri de la pentru tineri fermieri. ADS încheie noi contracte de concesiune cu atribuire directă

  Ultimele știri

  Subvenția APIA care a scăzut la jumătate față de anul trecut Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie