• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Adrian Oros: Avem 50.000 de hectare libere de contract ce vor fi acordate tinerilor fermieri!

    agrointeligenta.ro -

    Ministerul Agriculturii a identificat 50.000 de hectare de teren agricol, care aparțin statului și sunt libere de contract. Suprafața urmează să fie concesionată tinerilor fermieri care accesează și Programul de Tineri fermieri care va fi lansat de AFIR în luna aprilie. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, miercuri 12 februarie, că Hotărârea de Guvern pentru acest ajutor este pregătit și va fi lansat în dezbatere publică.

    ”Legat de programul Tânărul fermier, pe lângă faptul că în acest an s-au alocat 43 de milioane de euro pentru acest program (ministrul se referă la sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” care are o alocare estimată de 42.681.019 euro n.r)  iar calendarul de lansare estimativ va fi la sfârșitul lunii aprilie, am pregătit o modificare a Legii 268/2016 care spunea că se pot acorda suprafețe de până la 50 de hectare tinerilor fermierilor. Până la această dată din suprafață totală de teren cu destinație agricolă care este administrat de ADS, care este de 319.000 de ha, am constatat că sunt libere de contract cam 50.000 de ha iar suprafața concesionată tinerilor fermieri este zero. Vom încerca ca acei tineri fermieri care beneficiază de Programul Tânăr Fermier să le acordăm și suprafețe conform acestei legi. Avem Hotărârea de Guvern care va fi pus în dezbatere și o să îl promovăm foarte repede”, a anunțat șeful de la Agricultură în cadrul unei conferințe de presă susținută astăzi, miercuri – 12 februarie, la sediul MADR. Adrian Oros a mai spus că în maxim o săptămână condițiile și termenele programului vor fi disponibile pe site-ul MADR în dezbatere publică.

    Mai mult, Oros a mai arătat că cererile se vor depune la Agenția Domeniilor Statului, iar printre condițiile principale vor fi și cele legate de studii , ca fermierul să fie înregistrat ca tânăr agricultor iar sprijinul este gândit să vină în completare la Programul Tânăr fermier adică sM 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

    Programul prin care tinerii primesc teren agricol gratuit de la stat este inclus în noul Program de guvernare al Executivului Ludovic Orban II. În documentul depus marți în Parlament este trecut și calendarul care va fi respectat pentru această propune destinată tinerilor fermieri.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO va spus în premieră care este calendarul pentru programul de teren gratis:

    Măsuri privind instalarea tinerilor fermieri în mediul rural/susținerea fermelor de familie:
    – Finalizarea adoptării actelor normative pentru punerea în aplicare a măsurilor de sprijin privind concesionarea/arendarea terenurilor administrate de ADS, în limita a 50 ha, către tineri de până în 40 ani, în vederea înființării de ferme și instalării acestora în mediul rural – 28 februarie 2020;
    – Finalizarea acțiunilor de înscriere în sistemul de cadastru și carte funciară a terenurilor libere de contract ce vor face obiectul contractelor de concesionare/arendare – 30 aprilie 2020;
    – Încheierea contractelor de concesiune/arendare cu tinerii fermieri pentru terenurile libere de contract – 30 iunie 2020.

    Conform unei declarații făcute de secretarul de stat Emil Dumitru pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, se dorește ca în toamnă, tinerii să poate înființa primele culturi pe terenurile concesionate de la ADS.

    Tot potrivit secretarului de stat din cadrul MADR, cererile pentru suprafețele de maxim 50 de hectare vor putea fi depuse la sediile județene ale Agenției Domeniilor Statului, programul urmând să fie gestionat direct de către MADR, fără implicarea autorităților locale.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Porumb recoltat în ianuarie. Viorel Zaharia, prestator de servicii: Am cules 4 tone la hectar Vești excelente pentru salariații din agricultură! Guvernul a modificat Ordonanța ”trenuleț” Subvenții APIA. Fermierii – chemați să depună deconturile pentru plățile-bonus pe cap de animal