• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul cu animalele furate din grajd și-a găsit vacile: una moartă, a doua bătută crunt de hoți!

    Angelica Lefter -

    STOP FURTURI ÎN AGRICULTURĂ! Agrointeligența – AGROINTEL.RO lansează un apel public către toate autoritățile la nivel local și național să se implice și să vină în sprijinul fermierilor care se confruntă cu un val de furturi. Se fură tot: de la animale, la utilaje sau furaje. Culmea, se fură chiar și sistemele de supraveghere sau pază! În lupta cu hoții, fermierii se găsesc de multe ori singuri, mare parte din autoritățile locale refuzând să se implice pentru rezolvarea cazurilor și stoparea fenomenului!

    Cel mai nou caz de furt relatat de Agrointeligența – AGROINTEL.RO este cel al unui fermier din Tecuci, județul Galați. Crescătorului Doru Axenie în vârstă de 45 de ani i-au fost sustrase în urmă cu o săptămână două vaci din grajd, fermierul oferindu-se să plătească contravaloarea animalelor ca recompensă pentru cei care îl ajută să îi prindă pe răufăcători. 

    Reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au continuat să urmărească acest caz și după publicarea articolului. Astfel, vineri, 14 februarie, am aflat că fermierul și-a găsit animalele, însă nu așa cum spera. Le-a găsit într-un șanț, abandonate ”la 1 kilometru de casă, în apropierea căii ferate, una dintre vaci era deja moartă, iar cea de-a doua foarte slăbită și bătută”, după cum explicat Doru Axenie pentru Agrointeligenta.ro – AGROINTEL.RO.

    Sâmbătă după-amiază, în urmă cu o săptămână, după ce am lucrat în fermă toată ziua, am cărat gunoi de la animale și am dus în câmp, am plecat acasă să mănânc, la tatăl meu, care se află la 100 de metri distanță de locul unde se află animalele. Casa mea e în construcție și nu stau acolo. Când am ajuns la tatăl meu, acolo au început câinii să latre spre stradă. M-am dus să văd ce este și am văzut trei persoane de etnie romă care au coborât de la șosea, s-au dus țintă către proprietatea mea. Ei au lucrat astă-vară la vecinul meu la niște sere, au cunoscut în prealabil terenul. I-am prins când au intrat în curte, unul a rămas în stradă și se uita în stânga și în dreapta. Eu am fugit din casă de la tatăl meu, i-am strigat, i-am oprit. Cei doi au dat înapoi mi-au făcut semn că vin către mine. I-am întrebat ce treabă au la mine și au spus că au venit să lucreze la vecinul cu serele că au mai lucrat și astă-vară și îl caută pe el, le-am dat chiar și numărul de telefon al vecinului. (…) Le-am spus că merg să mănânc și că o să merg înapoi la vaci. (…) Cât am stat eu să mănânc, aproape jumătate de oră, vacile au dispărut. Nu am găsit nici o furcă, bănuiesc că au luat-o pentru a mâna vacile, că au trecut un râu cu ele, sau pentru a se apăra în caz că veneam eu. Se putea întâmpla ceva și mai rău dacă îi surprindeam acolo”, a mărturisit crescătorul de animale.

    Autoritățile locale s-au implicat în găsirea animalelor

    Spre deosebire de alte cazuri, la Tecuci, autoritățile locale s-au implicat. Polițiștii, alături de doi jandarmi și de fermier au căutat animalele zi și noapte timp de o săptămână. Căutarea și mediatizarea i-a speriat probabil pe hoți care, în furia și bestialitatea lor, au nenorocit animalele în bătăi crunte. Hoții nu au fost prinși nici după o săptămână, iar oamenii legii încă fac cercetări.

    Cele două animale au fost găsite: una era moartă, a doua bătută crunt

    Doru Axenie, care a rămas cu 23 de taurine în bătătură, consideră că vacile furate au fost forțate să meargă pe jos, ascunse într-o zonă cu teren nelucrat, lângă niște arbuști. Ulterior hoții au abandonat vacile pe lângă o cale ferată. Una dintre ele fiind foarte rău bătută, ar fi fost deja moartă, iar a doua este la rândul său într-o stare precară. Fermierul crede că nu au putut fi vândute pentru că erau slăbuțe, din cauză că vițeii încă sunt alăptați.

    Vacile au fost un pic mai slăbuțe. Nu am ce face cu laptele. Din cauza asta am lăsat vițelul să sugă aproape 7 luni. Eu sunt pe cale să închid, să plec în afara țării. Este o rușine să pleci în afara țării cu 25 de vaci, că am avut și un taur, dar l-am dat din cauză că împungea. Vițeii au supt și vânzare de lapte fac cam de 1000 de lei pe lună. (…) Dacă astăzi am de dat 30 de litri de lapte la abonați, atât mulg, 30 de litri, restul dau drumul la viței. Și vițeii îi vindem cu bon de la medicul veterinar către firmele care achiziționează la un preț de nimic. Vițeii sunt crotaliați, veterinarul își face treaba. Am făcut actele pentru vaca decedată, să o duc la ars”, a declarat fermierul.

    Doru Axenie ne-a mărturisit să situația din ferma sa nu este singurală și că fenomenul furturilor din ferme este unul la ordinea zile, având informații și despre alți crescători că sunt călcați de hoți. Atrocitățile la care au fost însă supuse animalele sale l-au amărât și l-au înspăimântat de-a dreptul pe gălățean: ”Pe una au bătut-o groaznic, deci animalul care a decedat a murit din cauza bătăilor. Era numai cheaguri de sânge”.

    Fermierul  a oferit și exemplul unui bătrân căruia i-a fost furată vaca: ”Din Tecuci s-a mai furat o vacă acum o săptămână,  hoțul nu a fost prins. (…) Vaca a fost furată de la un bătrân, acesta i-a prins în fapt, se uita cum pleacă hoții cu vaca, dar neputând fugi după ea…ei au luat vaca, au urcat-o într-o mașină și au plecat.

    Doru Axenie a mărturisit că ar fi vrut să monteze camere pentru supravegherea fermei, însă nu este sigur că vrea să mai rămână în țară, având în vedere problemele cu care se confruntă.

    La peste o săptămână de la furtul vacilor din ferma lui Doru Axenie, hoții nu au fost încă prinși. Există suspecți, dar nu s-a făcut nicio arestare, în ciuda faptelor grave comise.

    Campania STOP FURTURI ÎN AGRICULTURĂ! este menită să vină în sprijinul fermierilor care se confruntă cu furturi din exploatațiile agricole și chiar din gospodării. Fenomenul trebuie să fie eradicat! Dacă aveți cunoștință de cazuri de furturi, dacă sunteți și dvs. victima unor astfel de infracțiuni, vă rugăm să ne contactați pe e-mail la redactia@agrointel.ro sau telefonic la 0744.311.359. 


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”