• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Succesul familiei Dumitru care a pornit o microfermă de prepelițe cu 1.800 de lei: ”Aveam 80 de păsări, azi avem 3.000”

  agrointeligenta.ro -

  Familia Dumitru este mândră de microferma de prepelițe de la Fundeni, în imediata apropiere a Capitalei. Au pornit cu o investiție minimă care, cu multă grijă și pasiune, a ajuns astăzi să reprezinte o adevărată sursă de venit cu posibilități de extindere.

  ”Totul a început dintr-o glumă, în martie 2012. Într-o seară, stăteam de vrbă cu fratele meu și, uitându-ne pe internet, Alexandru m-a întrebat în glumă: auzi Mihai, oare noi suntem în stare să creștem prepelițe?. La care eu i-am spus că de ce nu. A doua zi m-am și pus pe căutat pe internet mai multe despre prepelițe, iar în scurt timp am achiziționat 80 de pui de 3 săptămâni, 600 de ouă de incubat, precum și două incubatoare gospodărești Cleo”, povestește pentru agrointel.ro Mihai Dumitru, inginer zootehnist și unul dintre proprietarii de la Fundeni.

  Au corespondat cu crescători din SUA,Thailanda, Venezuela și Germania

  Fratele lui Mihai, Alexandru Dumitru este doctor veterinar. Ambii recunosc că experiența și cunoștințele dobândite prin prisma profesiei le-au fost de mare folos, chiar dacă au căutat ”consultanță” în rândul crescătorilor de prepelițe din străinătate. ”La început, profesiile noastre nu au contat foarte mult, pentru că, deși sunt legate de domeniul agricol, nu putem să le știm chiar pe toate. Ne-am documentat mai mult de pe site-urile din afara țării și am luat legătura cu crescători din SUA, Venezuela, Thailanda și Germania. Apoi, pe măsură ce timpul a trecut și efectivul nostrum de păsări a început să crească, experiența noastră profesională ne-a ajutat să scutim costurile cu nutriționiști și medici veterinari”, recunoaște ”jumătatea” ingineră a fermei de prepelițe.

  De ce au ales cei doi frați prepelițele și nu alte orătănii? Răspunsul vine instant: ”Prepelițele sunt dintre cele mai productive păsări, la vârsta de 42-50 de zile de viață își încep ouatul, deci intră în producție foarte devreme față de alte păsări”.

  În prezent microferma se întinde pe mai multe încăperi: ”Avem camera incubatorului, camera pentru maternitate – unde se cresc puii de la 0 – la 21 zile, camera tineret- unde avem păsări de la vârsta de 21 zile până la 42 de zile și camera pentru ouătoare. Adăpostul pe care îl folosim în prezent era deja construit înainte să ne apucăm de creșterea prepelițelor”, explică inginerul zootehnic pentru agrointel.ro.

  pui prepelita

  Cu adăpostul deja existent, costurile de început ale afacerii au fost minime, dar bine gândite. Cu achiziția a 80 de păsări și 600 de ouă, precum și două incubatoare și cinci cuști ouătoare, s-a ajuns, pe hârtie, la 1.790 de lei. Dovadă că banii au fost bine gândiți: investiția a dat roade. ”În scurt timp, circa cinci luni, am ajuns la 2.000 de prepelițe ouătoare. Total efectiv astăzi este de 3.000 de capete pe diferite vârste, dar acest lucru poate fluctua, în funcție de cerințele pieței. Pe timpul verii, din iunie și până la sfârșitul lui august, nu ținem mai mult de 3.000 de capete, de diferite vârste. Astfel, avem 2.000 de ouătoare și restul pui și tineret pentru sacrificat. În restul anului ne mărim capacitatea până la 6.000-7.000 capete, dintre care 3.000-4.000 de ouătoare și restul sunt pui și tineret pentru sacrificat”, ni se explică efectivul fermei.

  Investiție inițială: 1.790 de lei
  80 de capete de pui X 3lei=240lei
  600 ouă X 0,5lei=300lei
  2 incubatoare gospodărești X 150 lei=300lei
  5 cuști de ouătoare a câte 80 de capete X 190lei=950lei

  Familia Dumitru nu a accesat fonduri, ci a pus pasiune. ”În această afacere am implicat toată familia , inclusiv pe mezina Mihaela de 4 ani, căreia îi place foarte mult să ajute la colectarea ouălelor”, dă exemplu ing. Mihai Dumitru.

  Producția anuală de ouă a fermei este de aproximativ 240.000-350.000 de ouă pe an și aproximativ 3.000-4.000 kg carcasă de prepeliță. ”Din punctul nostru de vedere este o afacere foarte profitabilă dar trebuie luată cu pași mărunți, adică creșterea capacității de producție să se facă treptat, în funcție de clienții pe care îi avem”, este recomandarea fermierilor.

  Cei doi frați spun că aceste sfaturi au fost învățate pe parcurs și nu fără pierderi. ”La început, noi am pățit-o. Am ajuns foarte repede la un număr foarte mare de păsări și ne-am trezit că nu avem cui să dăm ouăle. Vedeți, dumneavoastră, și cărțile care există la noi pe piață le înfloresc pentru a vinde cartea și nu pentru a veni în ajutorul celui care începe această afacere. Aceste volume disponibile pe piață oferă vise și beneficii peste noapte, dar în realitate nu este așa de simplu”, mai continuă întreprinzătorii din Fundeni.

  oua de prepelita

  Își produc propriile furaje

  Cu produse de calitate și prețuri mai mici decât cele practicate în zona Bucureștiului (0,25 de lei pentru un ou și 35 de lei pentru un kilogram de carne), microferma din Fundeni s-a impus pe piața locală a ouălelor de prepeliță. Secretul: gustul pentru care clienții revin mereu și mereu. ”Noi ne facem singuri furajele, doar suntem specialiști în domeniu. Folosim cereale, șroturi, drojdie de bere inactivată și, în mică proporție, premix vitamin mineral făcut special pentru noi de o firmă cu experiență mondială în domeniu. Pentru furaj, am achiziționat o moară și un malaxor de 750kg /șarjă, investiții care ne ajută foarte mult în optimizarea costurilor de producție. În plus, consumatorul poate oricând să ne viziteze pentru că nu avem nimic de ascuns clienților noștri”, explică fermierii.

  Totuși, crescătorii se plâng că le-a fost imposibil să ajungă pe rafturile marilor magazine, loc pentru care, au descoperit ei, ”este nevoie să tragi multe sfori”. ”Majoritatea producției de ouă și toată producția de carne se adresează clienților fideli, dar mai avem și câțiva colaborări cu magazine în diferite piețe. Noi suntem autorizați ca persoană fizică pentru vânzare directă. Ca să ajungi la marii retaileri îți trebuiesc foarte multe sfori pe care ca să le tragi pentru a fi la raft. În general, în aceste rețele de magazine am văzut mai mult firme de distribuție, care cumpăra en gros, la preț de nimic, de la diferiți producători care nu au o piață de desfacere”, explică fermierii schema prin care majoritatea ouălelor de prepeliță ajung la consumatorii din orașe.

  Bețe în roate de la alți fermieri

  Fermierii de la Fundeni au decis să lase în urmă și experiențele avute cu alți crescători de prepelițe din zonă. ”Încă de la început am avut puse piedici de către crescătorii mai experimetați, să le spunem așa. În momentul în care au văzut că am început în forță au început și ei să ne dea în cap. Am fost să cumpăram cuști de la ei și ne-au dus cu vorba. Am ajuns la poarta lor și nu au mai răspuns la telefon, precum și multe altele. Din fericire, în ceea ce privește păsările chiar nu am avut și nu avem probleme. Doar avem asistență veterinară și tehnică non-stop pentru ele”, mărturisește ing. Mihai Dumitru.

  Microferma de prepelițe de la Fundeni intenționează să se extindă. ”Ca și plan de viitor, avem în vedere cumpărarea unui teren în jurul Bucureștiului, pentru a face o fermă de mari dimensiuni, cu utilaje automate. Ne-am gândit și să punem bazele unei asociații pentru a spori puterea crescătorilor de prepelițe în lupta cu intermediarii”, sunt planurile de viitor ale familiei Dumitru.


  Te-ar mai putea interesa

  Guvernul a publicat proiectul de lege cu măsurile de austeritate. Noi taxe și impozite! Investalim – ghid pentru programul cu investiții de minim 500.000 de euro. Condiții, beneficiari Maria Cîrjă a preluat coordonarea activității de marketing a companiei Corteva și în Ungaria

  Ultimele știri

  Fermieri chemați de urgență la APIA. Fără clarificări, nu pot intra la plata avansului din subvenții! Noutățile INNVIGO Agro, prezentate fermierilor la MoldAgro Expo, târgul agricol al Moldovei! Transmisie LIVE: Agrointeligența SUMMIT 2023 de la MoldAgro Expo!