• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dumitru Manole, fermier: Am redus cu aproape 50% suprafața cu floarea-soarelui. E primul an când semăn în februarie!

    Ramona Dascălu -

    Cu o experiență în agricultură de peste 50 de ani, fermierul constănțean Dumitru Manole, președintele Asociației pentru Cultura Florii-Soarelui, își adaptează tehnologia din fermă atât la schimbările climatice, cât și la schimbările legislative cu care se confruntă țara noastră. Așa se face că din cauza zilelor călduroase din ultima perioadă, dar și a interzicerii tratamentului cu neonicotinoide la sămânța de floarea-soarelui, anul acesta ar putea fi primul an în care agricultorul va semăna cultura de floarea-soarelui încă din luna februarie. Fără tratament cu neonicotinoide, agricultorul va reduce cu aproape 50% hectarele pe careavea în plan să pună cultura de oleaginoase.

    Cum s-a ajuns ca fermierii români să semene floarea-soarelui în luna februarie

    Dumitru Manole, administrator fermei First Grain Amzacea, spune că România nu mai are patru anotimpuri, ci a rămas numai cu două și anume, primăvară și vară, fapt pentru care însămânțărea culturii de floarea-soarelui trebuie devansată în acest an.

    ”Astăzi am luat temperatura în sol și la ora 7 dimineața, aveam 6 grade și jumătate, iar în aer avem 19 grade la Amzacea. O să mai fac și mâine un astfel de test și dacă la ora 7 dimineața am 8 grade Celsius în sol, poimâine purced la semănatul florii-soarelui pentru că trebuie să adaptăm tehnologiile la schimbările climatice. Ar fi primul an în care aș semăna în luna februarie. Se întâmplă să nu mai putem ține seama de sezoane, pentru că noi nu mai avem sezoane, nu mai avem toamnă, iarnă, primăvară și vară. Am impresia că am rămas doar cu două sezoane, vară-primăvară și în această situație trebuie să adaptăm tehnologiile la schimbările climatice”, a declarat fermierul din Amzacea pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Acesta ne-a dezvăluit că va folosi numai hibrizi timpurii: ”O să semăn hibrizi de la Euralis, Limagrain și Syngenta, numai timpurii”.

    Suprafață mai mică de floarea-soarelui din cauza interzicerii neonicotinoidelor

    Din cauza interzicerii neonicotinoidelor, Dumitru Manole a luat hotărârea de a diminua în acest an suprafața însămânțată cu floarea-soarelui: ”În ceea ce privește structura suprafețelor din exploatația pe care o conduc, pot spune că anul acesta am redus suprafața de floarea-soarelui, astfel că voi pune în jur de 150 de hectare în condițiile în care aveam programat să pun 270 de hectare”. Astfel, suprafața cu floare va fi cu 45% mai mică decât ar fi pus, în mod obișnuit, fermierul Dumitru Manole.

    Tratamentele care vor suplini lipsa neonicotinoidelor nu prea există

    După interzicerea tratării semințelor de floarea-soarelui cu neonicotinoide, Dumitru Manole spune că în ceea ce privește partea de tratamente nu are prea multe opțiuni, de aceea înainte de răsărire va realiza o izolare a solelor.

    ”În ceea ce privește tratamentele, nu prea am ce să aplic decât să semăn sămânța tratată cu fungicide, cu Metalaxyl, cu Apron. După aceea, înainte de a răsări, o să fac o izolare a solelor pentru că adulții de Tanymecus se hrănesc în primele faze din grâu, deci o să izolez solele de grâu, de orz, de orzoaică, adică voi aplica insecticide pe marginea solelor de grâu, orz și orzoaică. În jurul solelor ocupate cu floarea soarelui, voi trata cu insecticide păioasele. Și voi fac o protecție și în jurul solelor de floarea-soarelui, aplicând aceste insecticide înainte de răsărire”, a dezvăluit pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO inginerul Dumitru Manole, director general al societăţii First Grain, din județul Constanța.

    Acesta este de părere că aplicarea insecticidelor pe cale terestră nu va face altceva decât să polueze atmosfera deoarece în lupta cu Tanymecus acestea oricum nu vor face față: ”Sunt unii exegeți care au spus că nu sunt probleme și că ei au soluții, anume să trateze cu Cipermetrin, o substanță activă a unor produse comerciale, care pot spune că nu înseamnă altceva decât Aftershave. Deci, soluțiile alternative nu fac decât să polueze mediul. Dacă se vor face două, trei aplicări terestre se vor răspândi insecticidele în atmosferă. Nu mai punem la socoteală banii pe care îi vom cheltui”.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar MADR – anunț oficial despre majorarea subvențiilor APIA și hectarele care intră la plată

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!