• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Necazul unei familii care a rămas fără solarii înainte de a planta răsadurile de legume!

    Ramona Dascălu -

    Necazul unei familii de fermieri care a rămas fără solarii înainte de a apuca să planteze răsadurile de legume pentru acest an. Rafalele puternice de vânt au făcut ravagii în județul Iași acolo unde o familie de legumicultori din comuna Butea a fost lăsată fără solariile care erau gata pregătite pentru plantarea răsadurilor de roșii. Înainte de tragedie, oamenii plănuiau să se înscrie în Programul Tomata, însă acum, după cum arată solariile, nu știu dacă vor mai reuși să facă acest lucru.

    Durerea este cu atât mai mare cu cât solariile erau proaspăt construite, investiția fiind una destul de mare.

    ”Natura s-a întors împotriva noastră. Ieri, începând cu ora 10:00, a venit vântul în rafale, s-a transformat într-un soi de vijelie și până ieri după amiază a reușit să distrugă cam tot ce aveam noi. Nu am putut monitoriza în niciun fel viteza vântului, dar sigur avea peste 100 de kilometri la oră. În primă fază s-a rupt folia, a hăcuit-o și nu știu cum a venit vântul că a reușit să îndoaie, și chiar să rupă, țevile, arcurile, care susțineau folia. Solariile erau din fier, erau construite chiar anul trecut. Până anul trecut aveam solarii pe structură de lemn, 1.000 de metri pătrați, unde cultivam tomate, iar anul trecut am încercat să ne extindem, să ne modernizăm și am construit alte solarii cu schelet de fier pe o suprafață de 3.000 de metri pătrați. E dezastruos pentru un fermier care se chinuie, care investește mulți bani ca să facă ceva să poată trăi și vine vântul, vine vijelia și distruge tot”, a declarat Cristian Ante, legumicultor din județul Iași, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Afacerea cu solarii reprezenta pentru membrii familiei din Iași o sursă importantă de venit, având în vedere că anul trecut au renunțat la o parte din animalele pe care le aveau pentru a-și extinde și moderniza solariile.

    ”Eu de profesie sunt inginer agronom, tatăl meu este tehnician, și iubește foarte mult ramura asta de legumicultură. Până acum am lucrat în zootehnie, anul trecut însă am vândut o parte din efectivul de bovine din cauza unei firme căreia i-am livrat laptele și a intrat în faliment și nu am mai încasat niciun ban. Și cu banii de pe bovine am investit în partea de solarii și acum natura ne-a lovit”, ne-a povestit Cristian Ante.

    Din păcate, nu există nicio speranță de recuperare a pagubelelor suferite deorece nu aveau asigurare pe solarii: ”Asigurare nu aveam. Oricum, în aceste situații, nu știu cât ar fi putut să ne ajute. În dimineața aceasta am făcut cerere către primărie să vină Comisia de la Situații de Urgență să analizeze, să constate daunele care s-au produs și să întocmească un proces verbal. Aceste sunt niște demersuri care ni se par normale la nivel de comună”.

    Legumicultorul ieșean privește însă și partea plină a paharului și ne spune că ar fi putut avea pierderi și mai mari dacă avea și răsaduri în solarii: ”Norocul nostru a fost că încă nu plantasem roșiile pentru că altfel paguba ar fi fost și mai mare. Avem comandă făcută pentru răsaduri la Matca și urma ca la începutul lunii martie să plantăm. Deci măcar nu am pierdut și răsădurile”.

    Acum, pentru refacerea solariilor, ieșenii au nevoie de o sumă mare de bani.

    ”Încercăm să mergem înainte. Vedem ce se mai poate salva din scheletul care este. Vom încerca să le reparăm, dar acum trebuie să vedem și financiar cum o să reușim. Un metru pătrat de solarii de construit pleacă undeva de la 10-12 euro. Noi având 3.000 de metri pătrați, vă dați seama că e vorba de o sumă considerabilă. Norocul nostru a mai fost că am construit solariile în regim propriu, cu oamenii noștri și ne-a ajuns mai puțin. Chiar și așa însă, folia a fost destul de scumpă, țeava nu mai ziceam”, ne-a spus Cristian Ante, legumicultor din județul Iași.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!