• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PROBLEME CU CADASTRAREA GRATUITĂ A TERENURILOR!

    agrointeligenta.ro -

    Probleme cu cadastrarea gratuită a terenurilor! Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a organizat, marți, 25 februarie, la Cluj-Napoca, o întâlnire de lucru, la care au participat prefecți, subprefecți, primari și directori ai oficiilor de cadastru și publicitate imobiliară (OCPI) din nouă județe (Cluj, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu-Mare, Bihor și Sălaj). Ședința a avut ca scop informarea reprezentanților autorităților locale cu privire la etapele realizării cadastrului cu fonduri europene și discutarea principalelor probleme care apar în cadrul procesului de înregistrare sistematică a proprietăților.

    ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA), va iniția, în luna martie, o consultare de piață pentru stabilirea unui preț corect, apropiat de cel al pieței, pentru realizarea cadastrului, astfel încât persoanele fizice și juridice autorizate să execute astfel de lucrări să participe la licitațiile din perioada următoare, care vizează înregistrarea sistematică a imobilelor cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 (POR). Totodată, ANCPI a făcut demersurile necesare pentru simplificarea procedurilor prevăzute de legislația în vigoare.

    În luna aprilie, ANCPI va iniția două proceduri de atribuire pentru înregistrarea sistematică a imobilelor din 246 de unități administrativ-teritoriale (UAT). „Pentru accesarea fondurilor europene destinate realizării cadastrului în toate cele 660 de comune incluse în Proiectul major, este necesară o mai bună colaborare între toți factorii implicați. Primarii știu cel mai bine cum stau lucrurile la ei în comună. De aceea, vă rugăm să pregătiți documentele pe care le dețineți și care ne pot ajuta la identificarea proprietarilor și înregistrarea imobilelor în evidențele de cadastru și carte funciară. În cadrul acestui proces, cea mai complicată este partea juridică, de corelare a documentelor existente cu amplasarea pe teren a imobilelor”, a precizat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.

    Pe de altă parte, primarii prezenți la întâlnire au explicat că principalele probleme cu care se confruntă în cadrul acestui proces sunt lipsa actelor de proprietate autentificate de către notari și neimplicarea cetățenilor, în condițiile în care foarte mulți sunt plecați în străinătate. Astfel, în zona rurală, în foarte multe cazuri, singurele dovezi ale vânzării unor imobile sunt chitanțele de mână, care, de multe ori, datează de zeci de ani.

    Reprezentanții ANCPI au prezentat soluțiile legale aplicabile în aceste situații și le-au comunicat primarilor prezenți la întâlnire că specialiștii din cadrul OCPI și ANCPI îi vor sprijini pe toată durata derulării lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor.

    ANCPI va organiza asemenea întâlniri de lucru și în alte zone, iar următoarea va avea loc vineri, 28 februarie a.c., la Timișoara. ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020, care are drept scop realizarea cadastrului general în 660 de comune, până în anul 2023.

    Proiectul completează obiectivul PNCCF, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 ha din 660 UAT-uri situate în zone rurale ale României. Valoarea totală a proiectului este 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Moise, MADR: Peste 5.000 ha de teren s-au scos din circuitul agricol pentru parcuri de energie Cadastru și intabulare teren: acte necesare și prețuri Cărți funciare eliberate gratuit pentru proprietarii de terenuri agricole

    Ultimele știri

    Anunț APIA pentru toți fermierii care vor să încaseze subvenții pe hectar și animale UE va extinde lista pentru care se pot impune restricții la importurile din Ucraina Fermier amendat după ce și-a fertilizat terenurile cu gunoi de grajd și a creat ”disconfort olfactiv”