• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Amendamentele lui Rădulescu la Legea Pământurilor: Nu poţi obliga un proprietar de teren agricol să se înscrie ca societate comercială

    agrointeligenta.ro -

    Consilierul prezidenţial pe probleme de agricultură, Adrian Rădulescu, consideră că proiectul de lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole, pus în dezbatere publică de Mininisterul Agriculturii, conţine o serie de restricţii care contravin flagrant legislaţiei actuale şi regulilor economiei de piaţă.

    „Nu poţi limita la doar 100 de hectare suprafaţa de teren agricol ce poate fi deţinută de o persoană fizică, aşa cum prevede proiectul de lege aflat în dezbatere publică. Sunt deja agricultori care deţin mii de hectare. Practic, dacă legea va fi pusă în aplicare în actuala formă, cei care deţin peste 100 de hectare vor fi obligaţi să-şi înscrie terenul pe societăţi comerciale pentru a putea desfăşura activităţi agricole. O astfel de prevedere este aberantă şi ar putea grea mari probleme. Cum poţi obliga o persoană fizică să-şi facă societate comercială? Nu este în regulă”, a declarat pentru agrointel.ro consilierul prezidenţial pentru probleme de agricultură, Adrian Rădulescu.

    Printre altele, proiectul de lege aflat în dezbatere publică de la începutul acestei luni , menţionează că proprietatea persoanei fizice cetăţean român, cetăţean al unui stat UE sau terţ, apatrid cu domiciliul în România sau într-un stat membru UE sau terţ reprezentând teren agricol, nu poate depăşi 100 de hectare.

    De asemenea, proiectul de lege prevede condiţii speciale şi pentru cei care vor să înstrăineze terenuri agricole pe care se află instalaţii de irigat. Vânzarea acestor terenuri nu se va mai putea realiza fără avizul Adunării Generale a asociaţiei udătorilor. Adrian Rădulescu apreciază această precizare a proiectului de lege ca fiind „abuzivă”.

    Noi bariere birocratice pentru fermieri

    „Ce treabă are Adunarea Generală a unei asociaţii de udători să se pronunţe în legătură cu decizia unui proprietar de teren agricol de a-şi vinde terenul? O astfel de măsură este abuzivă şi interpune noi bariere birocratice care nu-şi au rostul”, a precizat Adrian Rădulescu.

    Cât priveşte dreptul de preemţiune la cumpărare prevăzut de lege pentru arendaşi, proiectul de lege prevede existenţa unui contract anterior de cinci ani.

    „În practica curentă, există contracte de arendare începând de la un an şi poate până la 25 de ani sau mai mult. Multe dintre contracte sunt pe un an cu clauză de reînnoire automată la expirarea termenului, dacă nu intervin alte probleme. Termenul impus de cinci ani ar putea impune restricţii pentru unii arendaşi care au avut şi au contracte în regulă şi îşi desfăşoară corect activitatea.

    Tot referitor la proiectul de lege aflat în dezbatere mai trebuie menţionat că nici restricţia impusă pentru deţinătorii de terenuri agricole care doresc să treacă de la producţie cerealieră la producţie viticolă sau pomicolă nu are rolul de a dinamiza activităţile din domeniu. Legea actuală spune clar că dacă am un teren agricol pot să cultiv viţă de vie sau altceva. De ce să cer un aviz sau aprobare ca să-mi cultiv terenul cum vreau? Proiectul de lege va trebuie revizuit, îmbunătăţit, iar autorităţile să ţină seama de problemele reale ale agricultorilor, arendaşilor, proprietarilor de terenuri”, a mai menţionat Adrian Rădulescu, citat de agrointel.ro.

    Proiectul MADR e în dezbatere publică

    În data de 3 septembrie 2013, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice, precum și de înființare a Autorității pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare. Potrivit proiectului de lege orice persoană poate înstrăina prin vânzare-cumpărare teren agricol în extravilan în condițiile prezentei legi.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!