• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Conferința Națională a Pomiculturii 2020: Numai 40% din proiectele depuse la AFIR au primit finanțare europeană!

    agrointeligenta.ro -

    Cea de-a VII-a ediție a Conferinței Naționale a Pomiculturii,  organizată marți, 3 martie, la Poiana Brașov,  de către Centrul pentru Management Agricol cu sprijinul Asociației Interprofesionale pentru Produse Agroalimentare de Legume și Fructe (OIPA Prodcom), a reunit peste 190 dintre cei mai performanți fermieri din sectorul pomicol, alături de specialiști și reprezentanți ai celor mai mari companii producătoare de tehnologii din agribusiness pentru o discuție realistă despre schimbările aduse de reforma PAC in sectorul pomicol, tendințele pieței, tehnologii inovatoare pentru creșterea productivității și, nu în ultimul rând, despre soluțiile specializate de finanțare în domeniul pomicol.

    În deschiderea conferinței, Mihail Coman, Directorul General al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură de la Pitești-Mărăcineni, a prezentat principalele direcții ale Planului Național Strategic pentru Pomicultură pentru intervalul 2021-2034, menționând faptul că în intervalul 2015-2019 au fost finanțate doar 40% din totalul proiectelor depuse pentru reconversie și modernizare, respectiv 493 de proiecte din totalul de 1.267 depuse, valoarea finanțată prin fonduri europene fiind de 270 milioane  EUR.

    “Dacă în 2017, în România, consumul de fructe pe cap de locuitor era de 62 de kilograme, pentru 2027 previzionăm o creștere a consumului la 85 de kilograme, iar pentru 2034 la 93 de kilograme. În 2017, România a exportat 10.000 tone de fructe, în valoare de 13 milioane EUR, iar pentru 2027 se estimează o cantitate de 80.000 tone, cu o valore totală estimată la 104 milioane EUR.  În 2020, exploatațiile pomicole noi au reprezentat 8,957 de hectare, iar pentru 2027 estimăm creșterea suprafeței la 17.685 de hectare, a declarat Mihail Coman, Directorul General al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură de la Pitești-Mărăcineni.

    Pe parcursul sesiunilor interactive, Aurel Tănase, Președintele OIPA Prodcom, a identificat problemele cu care fermierii se confruntă, urmând ca acestea să fie supuse atenției Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) în cadrul unei întâlniri care va avea loc săptămâna viitoare. Accentul a fost pus pe nevoia de asociere, sub această formă fermierii urmând să beneficieze de condiții mai bune pentru valorificarea producției precum și o importantă reducere a cheltuielilor pentru input-uri.

    Situația importurilor, omologarea produselor la nivel european și național, plafonarea subvențiilor, obținerea unor producții de calitate eșalonate pe o perioadă lungă de timp, nevoia de asociere a fermierilor, situația gravă a livezilor părăsite și care reprezintă focare de infecție, sunt doar o parte dintre subiectele pe care le avem în vedere și pentru care ne dorim să găsim soluții împreună cu reprezentanții MADR,” a declarat Aurel Tănase, Președintele OIPA Prodcom.

    Prezent la discuții, Ovidiu Popescu, consilier superior, Direcția de Dezvoltare Rurală, din cadrul MADR, a discutat cu fermierii despre identificarea de fonduri neconsumate pentru proiectele valoroase din sectorul pomicol, proiecte punctate, dar care nu au primit finanțare, cât și despre alte probleme cu care pomicultorii de confruntă zi de zi.

    Producția românescă de fructe și legume este din ce în ce mai solicitată la nivel național și are nevoie de permanentă susținere, iar eliminarea concurenței neloiale trebuie să devină  o prioritate. Fermierii români sunt pregătiți să folosescă ambalaje de unică folosită marcate cu etichetă pentru identificarea și eliminarea riscurilor, astfel încât piața să se bucure de produse sigure.

    Pentru intervalul 2021-2027, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură de la Pitești-Mărăcineni a solicitat finanțare în valoare de 500 milione EUR pentru o suprafață de 17.000 de hectare.

    De asemenea, cele mai importante companii de tehnologii din agribusiness – Adama, Intermag, SummitAgro, TimacAgro, Agricover – au fost prezente și au vorbit despre soluțiile eficiente de scădere a costurilor de producție la hectar și despre cele mai noi și performante tratamente pentru sector pomicol.


    Te-ar mai putea interesa

    Plânsul viței de vie. De ce ”plânge” via primăvara Comuna cu 5.000 de vaci. Mic crescător: Dăm laptele la procesator, suntem departe de oraș Subvenții APIA la ovine/caprine, reguli finale: Berbecii cu origine și adeverința de la asociații – eliminate!

    Ultimele știri

    România ar putea avea un laborator care să efectueze analizele pentru mierea din afara UE UCPR: Produsele avicole obținut în fermele din România sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii Situație fără precedent în SUA: Gripă aviară depistată la vaci de lapte