• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oier disperat: ”Mi s-au furat 140 de oi! O parte le-am găsit cu crotaliile scoase, ascunse într-un saivan!”

    Angelica Lefter -

    Furturile de ovine nu contenesc! Din ce în ce mai mulți crescători de oi sună la Agrointeligența – AGROINTEL.RO să reclame dispariția animalelor. Este și cazul fermierului bănățean Ioan Șufană, de 48 de ani,  din comuna Uivar, sat Răuți, județul Timiș, crescător a sute de mioare.

    Sunt crescător de ovine și am peste 800 de oi. 140 dintre ele mi-au fost furate. Animalele au dispărut de pe raza comunei Sânmihaiu Român, unde mai am o pășune, în perioada 1 octombrie – 15 decembrie. Nu cred că a fost cu știrea ciobanului, tot pe el îl avem, n-a fugit, dar noaptea probabil că s-a întâmplat. Stând de vorbă cu oamenii locului, am găsit sâmbătă, 7 martie, 76 dintre ele, la un localnic, în satul Beregsău Mic, județul Timiș, ascunse într-un saivan”, a declarat oierul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Crescătorul de ovine este convins că oile sunt ale sale. El spune că are o rasă care nu prea este crescută și văzută în zonă. Deși oile nu mai au crotalii, nici alte însemne, oierul spune că este imposibil să nu-și recunoască animalele.

    Când mi-au furat oile, au fost crotaliate, însă acestea, găsite, nu mai sunt, nu au nimic în ureche. Nu sunt nici tatuate, însă le cunosc pentru că am rasă Țigaie cu cap negru, prin zona aceasta nu se găsesc astfel de exemplare. Chiar medicul de la Beregsău Mic a spus că nu are în exploatație așa ceva. Cel la care le-am găsit nu are acte pe ele. Spune că le-a cumpărat de la cineva, dar nu are acte de vânzare cumpărare. 15 dintre animale, de acum 5 ani, au semne la ureche, așa cum le însemnam atunci, cu cuțitul. Apoi de 5 ani am zis să nu le mai fac semne, ca am intrat în COP și nu vor mai fi probleme, dar, uite, n-a fost așa! Eu sunt în asociație la Ovis Banat Timișoara, sunt la sprijinul cuplat. I-am anunțat și pe cei din asociație, dar așteptăm să vedem ce rezolvă oamenii legii”, a mai adăugat Ioan Șufană.

    Oierul bănățean Ioan Șufană susține că a colaborat bine cu polițiștii și speră în rezolvarea rapidă a situației. Cu toate acestea, își face griji pentru condițiile improprii în care sunt ținute animalele și ar dori să le preia el până la rezolvarea cazului: ”Am sunat la 112 și au venit echipajele de la poliție. Oamenii legii au făcut un act de constatare cum că s-au găsit 76 de oi, le-am vopsit și vor rămâne în custodia respectivului până la soluționarea cazului. Eu nu știu cât va dura. La Direcția Sanitară Veterinară nu am fost, a zis doctorul veterinar să mai aștept puțin, să vină zonalul, însă dânsul le-a recunoscut, că dânsul le-a tratat. Sunt oile în condiții improprii, stau în noroi și nu au mâncare. Ar fi mai bine să mi le plaseze mie până la soluționarea cazului. Omul la care am găsit oile mai are vreo 50 de oi, dar tot fără crotalii. Am anunțat și alți ciobani să vină să se uite, poate își vor mai recunoaște, cu acest prilej, și ei dintre animale. Autoritățile din Beregsău Mic spun că așteaptă să vadă ce soluționează oamenii legii. I-am făcut plângere la Poliție respectivului, celui la care am găsit oile”, a conchis oierul.

    Cazul este în derulare, iar Agrointelugența – AGROINTEL.RO, vă va ține la curent cu evoluția evenimentelor.

    Campania STOP FURTURI ÎN AGRICULTURĂ! este menită să vină în sprijinul fermierilor care se confruntă cu furturi din exploatațiile agricole și chiar din gospodării. Fenomenul trebuie să fie eradicat! Dacă aveți cunoștință de cazuri de furturi, dacă sunteți și dvs. victima unor astfel de infracțiuni, vă rugăm să ne contactați pe e-mail la redactia@agrointel.ro sau telefonic la 0744.311.359 (de luni până vineri, între orele 9.00 și 18.00).


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români