Exportul de cereale românești, în pericol de a fi pierdut! Prețul alimentelor poate exploda!
Angelica Lefter -Prețurile alimentelor vor crește în acest an (2020), potrivit analiștilor. Seceta extremă de anul trecut ar putea pune capăt exporturilor istorice de grâu ale României. 2019 a fost un an cu scădetri masive față de 2018. Analiștii au avertizat că exporturile de grâu ale României sunt pierdute pe acest an, scrie mediafax.ro.
O creștere semnificativă va avea loc la prețurile alimentelor, în acest an, pe fondul secetei din 2019, care a rămas în memoria colectivă ca fiind ”anul secetei extreme”.
Analistul economic, Mircea Coșea, a declarat că ”Exportăm cereale și importăm produse de panificație și carne de porc, din punctul de vedere al situației cetățeanului de rând, vom asista la o creștere a prețurilor, asta este indubitabil”, a spus expertul.
La rândul său, inginerul agronom Nicolae Vasile a punctat pentru mediafax.ro că: ”este cert că producția de rapiță va fi mult diminuată, datorită suprafețelor o dată, și nici producția apoi nu se va înscrie cum a fost acum doi ani de zile. Suprafața de floare va fi mult diminuată datorită tratamentului seminței. Mulți fermieri au refuzat să mai semene această cultură de floarea-soarelui”.
Cu siguranță România nu va mai exporta ca în anii trecuți. Dacă în 2018 au fost condiții meteorologice aproape ideale și țara nostră a înregistrat recoduri la majoritatea culturilor, anul acesta 2020, din cauza secetei de anul trecut, exportul va fi vizibil redus.
Este explicația pe care o oferă și analistul Mircea Coșea: ”România exporta în anii trecuți cantități importante de cereale 0.59 CUT 1.02. Probabil că anul acesta nu se mai poate 1.04 CUT 1.10 Consecinețele se văd în balanța comercială. Noi va trebui din nou să importăm cantități importante de produse alimentare, de legume, de fructe. Nu reușim să le prelucrăm în țară, o chestiune foarte gravă pentru România”.
Recolta de grâu a României a fost anul trecut, în 2019, cu aproximativ 80.000 de tone mai mică decât în anul precedent 2018, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).