Prima fermă din România care intră în autoizolare de teama coronavirusului: ”Rămânem 5-6 oameni să îngrijim întreg efectivul de vaci!”
Ramona Dascălu -Prima fermă din România care se autoizolează pentru a preveni orice îmbolnăvire cu noul coronavirus! Fermierul Nicolae Ardeleanu, proprietarul celei mai mari ferme de vaci din județul Brăila, a luat decizia de a se autoizola în exploatație împreună cu angajații săi. Agrointeligența – AGROINTEL.RO a aflat în exclusivitate care este planul de criză pe care crescătorul de vaci îl va implementa în exploatația de la Însurăței.
Ferma pe care o deține Nicu Ardeleanu este cea mai mare fermă de vaci din zona Brăilei și reușește să integreze producția vegetală în zootehnie, 90% din furaje fiind produse pe cele 1.700 de hectare de teren agricol. În ciuda faptului că nu vorbim de o exploatație mică, de întreg efectivul de 750 de capete de vaci Holstein, dar și de terenuri, se vor îngriji în următoarele 14 zile doar 5-6 oameni, însă asta nu-l sperie pe fermier. ”Am 750 de vaci. Acum, după ce numărul de angajați va fi diminuat, după împărțirea în echipe, vom limita unele activități, o să ne axăm pe muls, pe furajare, pe ceea ce este strict necesar. Nu am ce să fac altceva. Mulsul e mecanic, mulg 24 de vaci deoodată. Astăzi avem 305 de animale la muls”, a declarat brăileanul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
Înainte însă de a-și băga ferma de vaci în izolare, fermierul Nicolae Ardeleanu a avut grijă să pună la punct toate aspectele, atât în ceea ce privește starea de sănătate a animalelor, cât și în ceea ce privește producția de lapte: ”Am făcut toate acțiunile sanitar-veterinare din Planul Strategic, adică vaccinări, analize de sânge, tot, ca să nu avem niciun fel de probleme. Mâine va veni doctorul să citească ultimele rezultate, o parte dintre ele au venit deja și e totul în regulă. În ceea ce privește laptele, am vorbit cu beneficiarul, cu firma procesatoare, și cisterna o să vină în continuare, dar șoferul nu o să mai coboare din mașină, băieții mei știu ce au de făcut, trebuie doar să pună un furtun la un tanc, avizul îl voi trimite pe WhatsApp. Am între 8.000 și 9.000 de litri de lapte pe zi și toată cantitatea o dau către un singur procesator”.
Angajații, împărțiți în două echipe și bine instruiți
Fermierul brăilean a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că și-a instruit temeinic angajații, atât pe cei care au mers acasă, cât și pe cei pe care i-a păstrat la fermă. O altă decizie importantă a fost de a se asigura că are provizii atât pentru animale, cât și pentru oamenii săi, pentru cel puțin o lună de zile.
”Ne-am autoizolat pentru că nu trebuie să așteptăm ce este mai rău. Am împărțit angajații de la ferma de vaci în două grupe și începând de mâine vom intra în carantină pentru 14 zile. Am făcut provizionarea cu tot ce trebuie, și aici vorbesc de furaje, medicamente și hrană pentru cel puțin o lună de zile. În ceea ce privește cei 11 angajați, jumătate dintre ei vor sta în izolare la fermă, iar cealaltă jumătate, tot în izolare, dar acasă la ei. În cazul în care se mai poate, după 14 zile o să-i schimb, cei care au stat acasă vor veni la fermă și invers, dar dacă nu se va mai putea face lucrul ăsta vor rămâne în continuare tot cei care sunt la fermă. Oricum le-am explicat că decât izolați la domiciliu mai bine izolați la fermă. Le-am spus că nu trebuie să iasă, că nu trebuie să aibă contact cu lumea pentru că după aceea nu vor mai putea veni la muncă. Pot spune că angajații mei nu au avut până acum contact cu persoane străine”, a declarat Nicolae Ardeleanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.
La Brăila nu sunt cazuri confirmate, dar sunt bolnavi de coronavirus în județele limitrofe
Inițitiva fermierului Nicolae Ardeleanu este una demnă de lăudat fiind o măsură preventivă. La acest moment nu există cazuri de coronavirus confirmate la nivelul județului Brăila, dar la nivel național, numărul celor care s-au infectat cu COVID-19 a ajuns deja la 48, dintre care două persoane sunt din județe limitrofe: Galați și Buzău. ”La noi, în județul Brăila, nu este niciun caz confirmat, momentan nu este niciun pericol. Tocmai de aceea m-am gândit să nu stăm să așteptăm să se întâmple pentru că dacă se întâmplă va fi foarte greu. Și acum este un pic greu, că a trebuit să facem aprovizionări, sunt cheltuieli, oamenii trebuie plătiți că stau în plus, nu este asta însă o problemă pentru că ei au fost foarte înțelegători. Se doarme la fermă, avem toate condițiile, dușuri, mâncare, căldură”, ne-a declarat fermierul.
Crescătorul îi îndeamnă pe toți românii să își ia măsuri și, dacă au posibilitatea, să se autoizoleze pentru a nu mai răspândi virusul: ”Îi îndemn pe toți să ia măsuri. Izolează-te ca fermă pentru că dacă, Doamne-ferește, ai un om depistat cu coronavirus ți-i închide pe toți acasă și ce ai făcut? Guvernul a luat ce măsuri erau de luat, dar trebuie să-i ajutăm și noi. I-am explicat și familiei mele să stea mai izolată, să nu dea mâna la salut, să nu aibă contact direct cu nimeni. Sunt mulți care se dau de ceasul morții, dar nu știu ce așteaptă. Statul a luat măsuri, dar dacă lumea nu-l ajută. Oamenii trebuie să stea pe loc că altfel se împrăștie virusul și nu mai scăpăm de el. Se transmite de la unul la altul și la un moment dat o să ne trezim toți că stăm în casă. Trebuie să evităm și pentru noi, și pentru cei de lângă noi și pentru a stopa”.
DSVSA a fost anunțat de planurile fermierului din Brăila
Înainte de a lua decizia autoizolării fermei sale, Nicolae Ardeleanu a anunțat și Direcția Sanitar Veterinară Brăila: ”I-am anunțat de decizia mea și pe cei de la DSV, au zis că e foarte bine. Suntem prima fermă din țară care a luat măsurile astea. Aș vrea să înțeleagă toată lumea că nu avem altceva ce să facem”.
Nicolae Ardeleanu spune că și în cazul în care s-ar fi întâmplat ca unul dintre angajați să contracteze virusul COVID-19, ar fi avut cu cine să-l înlocuiască, dar din start a refuzat să aștepte să se ajungă la o astfel de situație, care i-ar fi îngreunat activitatea fermei pe partea de vegetal.
”Dacă Doamne-ferește se întâmplă la mine să fie depistat un angajat cu coronavirus, eu pot aduce din altă parte oameni, de pe vegetal, dacă acolo nu vor fi probleme. Am oameni care cunosc și mulsul pentru că eu pe parcursul timpului am mai făcut schimbarea cadrului, am mai luat pe unul de la vegetal și l-am pus la fermă și invers că să aibă habar în caz că se întâmplă ceva să nu rămânem descoperiți. Deci aș avea cu cine să fac treabă, dar nu vreau să ajung la lucrul ăsta, mai ales că urmează să intrăm la semănat la porumb”, explică fermierul.
O fermă cu viitor bine planificat
Dacă va trece cu bine și de această perioadă mai agitată, fermierul din Brăila are în plan să-și mărească efectivul de animale astfel încât să ajungă la 400 de vaci la muls: ”Ferma o am din 2000, atunci am început cu prima vacă și am crescut efectivul pe parcurs până am ajuns la efectivul de îl am acum de 750 de capete de vaci din rasa Holstein, și cu roșu și cu negru. Acum suntem din matca noastră, avem rezultate foarte bune. Cu efectivul vreau să ajung la 400 de mulgătoare, adică un efectiv total de 900 de capete și acolo o să mă opresc. Deci, efectivul eu îl măresc continuu pentru că mai sunt și reforme. Am de asemenea și două vaci recordiste, care dau 80 de litri de lapte pe zi de o lună de zile”.
Și planurile acestuia nu se opresc aici întrucât în scurt timp vrea să producă și lapte bio: ”Am 200 de hectare la bio, dintre care 100 de hectare de porumb siloz, am și rapiță, grâu, lucernă, în anul doi de conversie, adică în ultimul an, după care urmează 6 luni de conversie la vacă. După ce am făcut furajul bio, îl administrez și după 6 luni de administrare bio va fi laptele bio. Am vorbit cu beneficiarul, i-am explicat și a fost interesat de laptele bio, adică el poate prelucra și bio. Prețul va fi mai mare”.
Pe lângă ferma de vaci, brăileanul Nicolae Ardeleanu mai lucrează și 1.700 de hectare de pământ: ”Lucrez 1700 de hectare de teren. Avem vreo 320 de hectare lot semincer porumb, vreo 200 de hectare de grâu, care arată foarte frumos la momentul ăsta, cele 200 de hectare bio. Zona în care lucrez este irigabilă, am cerut deja apă pentru că tot am așteptat ploile, dar văd că nu au mai venit. Dacă vremea o va ține tot așa, vom băga și grâul la irigat”.