• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ORDONANȚĂ MILITARĂ. Un fermier din Suceava poate merge cu cartofii în Bucureşti? Ce spun autoritățile!

    agrointeligenta.ro -

    Noile reguli privind deplasările în afara domiciuliului au stârnit multe întrebări și în rândul fermierilor. Producătorii agricoli se întreabă dacă pe durata stării de urgență și în conformitate cu Ordonanța Militară nr.3/24.03.2020 se pot deplasa pe orice distanță atunci când transportă produsele agricole pe care le dau către comercializare directă sau indirectă.

    Ziarul Libertatea a solicitat Poliţiei Române mai multe informații clare printre care și câteva puncte care îi vizează direct pe fermieri. Iată
    explicațiile oficiale.

    Este permisă deplasarea, indiferent de distanţă? Un producător agricol din Suceava, de pildă, poate veni să vândă cartofi în Bucureşti?

    Răspunsul Poliţiei Române: Legislația aflată în discuție nu impune o limită de distanță, dar logica acestor restricții este aceea de a evita cât mai mult contactul între persoane, tocmai pentru a limita răspândirea infectării cu noul tip de coronavirus. Astfel, deși nu este stabilită o limită de distanță, recomandăm producătorilor agricoli să se deplaseze pe distanțe cât mai scurte.

    Pentru comercializarea, produselor agricole, fermierii trebuie să aibă în vedere că trebuie să se poată identifica prin cartea de identitate și trebuie să își poată justifica statutul de producător agricole. Acest lucru se poate face având asupra dvs. fie actele societății agricole, fie atestatul de producător agricol, carnetul de comercializare.

    Reamintim că Guvernul României a actualizat joi, 26 martie, modelul de Declarație pe propria răspundere. Noul format este unul cu casete, mai ușor de completat, iar pentru fermieri lasă spațiu să se indice activitățile agricole care justifică părăsirea domiciliului/gospodăriei.

    Toți fermierii care se deplasează pentru efectuarea lucrărilor agricole în câmp sau în ferme trebuie să aibă asupra lor Declarația pe proprie răspundere completată în prealabil.

    De asemenea, documentul poate fi tipărit și completat olograf („de mână”) în câmpurile predefinite, necesitând totodată semnătura olografă a titularului. Totodată, reamintim faptul că declarația pe proprie răspundere poate fi redactată integral olograf, cu preluarea tuturor elementelor din modelul declarației pe proprie răspundere pus la dispoziție.

    Precizăm faptul că orice alte inițiative de a dezvolta platforme electronice folosite pentru completarea declarațiilor pe proprie răspundere/adeverințe de angajator NU beneficiază de acordul autorităților guvernamentale și nu se realizează în colaborare cu acestea. În acest sens, avertizăm asupra riscului folosirii, în mod nejustificat, a unor astfel de instrumente electronice pentru prelucrarea și folosirea fără drept a datelor personale”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.

    În privința prezentării declarației pe proprie răspundere/adeverinței eliberată de angajator personalului abilitat să verifice documentele, de pe dispozitive electronice (conform art. 4, alin 4, din Ordonanța Militară 3/2020), se precizează că aceasta se va realiza în sensul prezentării fotografiei documentului menționat, pe care trebuie să figureze semnătura olografă a titularului (declarația pe proprie răspundere) sau autentificarea angajatorului (adeverința angajator).

    ”Persoana va prezenta declarația pe proprie răspundere/adeverința de la angajator împreună cu actul de identitate, pe care personalul abilitat cu verificarea acestora le va putea fotografia”, a mai transmis Grupul de Comunicare Strategică.

    Decărcați noile documente aici: MODEL Adeverinta pentru angajatori

    MODEL Declaratie proprie raspundere

     


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire

    Ultimele știri

    Comerțul agroalimentar al UE – creștere pozitivă. Excedent comercial de 5 miliarde de euro Polițiștii au prins trei hoți de vaci. Animalele furate au fost returnate fermierului Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată