Preţul potasiului este în cădere liberă. Acum e momentul să se facă stocuri!
agrointeligenta.ro -Toată vara a scăzut, dar de aproape o săptămână, preţul potasiului este chiar în cădere liberă. Motivul nu îl reprezintă evoluţiile din agricultură, ci un eveniment total neaşteptat petrecut la nivelul marilor jucători: spargerea peste noapte a unui gigant ex-sovietic.
Potasiul este unul dintre cei trei nutrienţi vitali pentru agricultură – fiind folosit în producerea îngrăşămintelor. Contribuind la realizarea unor recolte bune, în mod inevitabil preţul său influenţează costurile de producţie.
Până acum două luni piaţa mondială a potasiului era dominată de doi giganţi: unul american North American şi unul ex-sovietic (bieloruso-rus), Belarusian Potash Co – împreună controlând peste 70% din piaţa globală.
Belarusian Potash Co, formată din Belaruskali (Belarus) şi Uralkali (Rusia) s-a spart în iulie – când Uralkali s-a retras. Retragerea aceasta pare a fi fost o stratagemă prin care Uralkali intenţiona să preia în întregime Belaruskali – transformând parteneriatul într-o preluare agresivă.
Uralkali, care se ocupa practic de vânzările internaţionale ale grupului prin compania sa de vânzări, ar fi lăsat prin această mutare compania bielorusă fără contacte pe piaţă şi cu marfa în depozit, într-o stare vulnerabilă.
Nemulţumite de acest „joc murdar”, prin care urmau să piardă controlul asupra monopolului naţional al potasiului, una dintre puţinele surse de venituri din export, autorităţile de la Minsk, au intrat imediat pe fir. La începutul acestei luni, Vladislav Baumgertner, CEO-ul celor de la Uralkali, a fost arestat la Minsk, totul devenind un scandal internaţional în relaţia dintre Belarus şi Rusia.
Preţul potasiului, care începuse oricum să o ia în jos în iulie după ce Uralkali s-a retras strategic din consorţiu, a intrat în picaj după arestarea CEO-ului companiei ruse. În acest moment se aşteaptă o ieftinirea a potasiului cu cel puţin 20% până la finele trimestrului trei.
Evoluția prețurilor
Preţurile de vânzare pe pieţele internaţionale cele mai importante sînt în acest moment în jur de 350-370 de dolari per tonă.
În Brazilia, unul dintre marii cumpărători internaţionali, preţul potasiului granular a scăzut de la 450 la 370 de dolari per tonă, din iulie până la începutul lui septembrie.
În urmă cu 12 luni preţul era de 525 de dolari per tonă.
Brazilia a cumpărat în 2012 aproape 7 milioane tone de potasiu, aproape 14% din consumul la nivel global.
Şi în India s-a înregistrat o scădere a preţurilor şi la fel în China.
Lipsiţi de asistenţa ruşilor, bieloruşii încearcă să ajungă pe pieţele internaţionale încheind parteneriate cu distribuitori din alte părţi ale lumii, bine plasaţi geografic între marii consumatori.
În august au încheiat un acord de colaborare cu Muntajat din Qatar, şi ea o companie de stat, specializată însă în comerţ.
Arabii ar urma să vândă 3 milioane de tone de potasiu bielorus pe an, în întreaga lume.
Povestea este însă departe de sfârşit, de multe ori relaţiile ruso-bieloruse fiind descrise de sintagma… dragoste cu năbădai.
Până atunci, însă, preţul potasiului va mai scade. Marii consumatori deja profită de moment şi cumpără pentru a face stocuri.