• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Haller Zoltan, ACVBR-SIM: Activitatea de COP nu este suspendată, crescătorii pot amâna COP la ei în fermă!

    agrointeligenta.ro -

    Program normal la acest moment la Asociația Crescătorilor de Vaci din rasa Bălțată Românească de tip Simmental, a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO Haller Zoltan, membru fondator al organizației care conduce registrele genealogice pentru Bălțată și pentru Montbeliarde. Haller a precizat pentru publicația noastră că la acest moment s-au primit din partea autorităților numai o serie de recomandări, fermierii având libertatea să aleagă ce e mai bine de făcut în exploatația proprie.

    Când am discutat astăzi la ACVBR-SIM ni s-a comunicat că nu s-a luat decizia suspendării Controlului Oficial al Performanțelor, o astfel de măsură putând fi instituită numai la nivel național, prin autoritățile responsabile. ”La nivel de asociație este program normal de lucru. Toată lumea răspunde la telefoane, toată lumea răspunde la mail-urile care se primesc. Asociația se pregătește și se preocupă ca adeverințele care trebuiesc eliberate către femieri să fie pregătite și eliberate, suntem în contact cu ANZ și ANSVSA, respectiv Ministerul Agriculturii, astfel încât dacă apar situații să le putem trimite mai departe. La acest moment există niște recomandări, doar recomandări de a se evita accesul în ferme dacă nu este nevoie, dar este cu titlu de recomandare. Nu se pune deocamdată problema de a se suspenda Controlul Oficial al Performanțelor  (COP) la lapte, dar desigur, dacă la nivel național va exista o astfel de restricție, atunci obligatoriu toată lumea trebuie să se supună și e normal ca și colaboratorii, respectiv organizațiile de COP, să procedeze în consecință”, ne-a declarat Haller Zoltan.

    Fermierii care au totuși rețineri în a permite accesul controlorilor în fermă trebuie să știe că pot alege să amâne vizita COP. Se poate lua legătura telefonic cu asociația care știți că vine mereu în fermă și să se comunice opțiunea pentru o perioadă limitată. ”Există posibilitatea să existe două controale neefectuate, ceea ce înseamnă 60 de zile aproape. Astfel, niciun fermier, dacă în perioada următoare nu i se va fac unul sau două controale, nu va avea probleme, nu va fi afectat, nu va suporta consecințe negative cu privire la participarea la programul de ameliorare”, a explicat reprezentantul ACVBR-SIM.

    Decizia pe care fiecare fermier o ia pentru exploatația sa este în calitate de participant voluntar în programul de ameliorare, ne-a spust Haller Zoltan, subliniind că și la nivelul asociațiilor care fac COP s-au luat măsuri de prevenție, iar controlorii sau alți membri ai echipei care au cea mai mică suspiciune anunță din timp că nu pot merge în teren. ”Fermierii pot să decidă, pentru că ei sunt participanți la programul de ameliorare, dar cel mai responsabil și obligatoriu este ca la organizația de control care trimite oamenii în teren, oamenii să știe că dacă au cea mai mică suspiciune că sunt bolnavi de orice, nu merg la muncă, stau acasă și anunță organizația de control”.

    În final, doar poarte cel mai important, Haller Zoltan a făcut un apel la calm și la luarea unor decizii în cunoștință de cauză. ”Trebuie să privim cu calm și cu luciditate această problemă. Acțiunile și deciziile să fie luate cu mintea limpede și nu în urma unor zvonuri care circulă și care apoi se dovedesc a fi ulterior neadevărate. Aici aș sublinia faptul că recomandarea nu este același lucru cu obligarea, deci multe lucruri sunt neavărate, oamenii trebuie să judece cu calm, să nu se crizeze pentru că nu duce la nimic bun această precipitare a lucrurilor”, a spus Haller.

     

     


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat