Prima decizie luată de Guvern pentru fermieri după declararea pandemiei de COVID-19!
agrointeligenta.ro -Guvernul ia prima decizie pentru fermieri de când epidemia de Coronavirus a izbucnit și în România! Pe masa Executivului se află astăzi pentru a fi aprobat programul pentru subvenția la usturoi, mai exact ajutorul de minimis pentru cultivarea usturoiului!
Măsura de sprijin pentru cultivatorii români de usturoi a fost introdusă de anul trecut pentru a-i ajuta pe producători să facă facă cheltuielilor de producție și pentru a-și extinde suprafețele, în contextul în care în marile rețele comerciale predomină usturoiul de import, în special cel adus din China.
Potrivit documentului care urmează să fie aprobat de Guvern, în anul de cerere 2020, valorificarea producţiei de usturoi în perioada 1 iulie – 20 noiembrie, iar documentele justificative care să ateste valorificarea producţiei se depun la direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti până la data de 27 noiembrie.
Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarilor este de maximum 14.248,8 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a maximum 3.000 euro/ha, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2019, pentru schema prevăzută la art. 4 alin. (1), în condiţiile prevăzute la art. 5, fără a depăși valoarea maximă de 20.000 euro/trei exerciții financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3, alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.
Împreună cu cererea de înscriere, fermierii care cultivă usturoi și doresc să obțină subvenția de la stat pentru această cultură trebuie să depună la direcțiile agricole și o serie de documente.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris pe larg despre subvenția la usturoi aici: Subvenția pentru usturoi în 2020: termen cereri, acte necesare, condiții, plăți
Lista documentelor ce se depun împreună cu cererea de înscriere la direcțiile agricole pentru Programul de minimis pentru usturoi:
a) copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială și copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b) copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului/Registrul național al asociațiilor și fundațiilor sau a actului în baza căruia își desfășoară activitatea, după caz, în cazul persoanelor juridice, precum și copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz;
c) dovadă cont activ bancă/trezorerie;
d) adeverința, în original, care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafața de teren utilizată de solicitant în anul de cerere, în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosință asupra terenului în cauză;
e) declarație pe propria răspundere.
Atenție! Comunicat de maxim interes pentru fermierii care sunt înscriși în programele de minimis gestionate de Direcțiile Agricole din fiecare județ. Agricultorii și crescătorii de animale sunt informați că depunerea documentelor se poate face numai online, iar acolo unde actele trebuie transmise în original, acestea se trimit prin poștă sau servicii de curierat. Astfel, fermierii trebuie să știe că este suspendată activitatea directă cu publicul, dar și că nu mai trebuie să se deplaseze până la Direcțiile Agricole, întrucât nu se mai pot lăsa documentele la poartă/registratură.