• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cultura de roșii, compromisă în multe solarii! ”Anul acesta ne-a păcălit vremea!”

  Angelica Lefter -

  Dezastru pentru legumicultorii din sudul țării! Aceștia nu au dormit nopți întregi pentru a salva, în această perioadă, culturile afectate de îngheț. Mulți dintre ei au fost luați pe nepregătite, iar toată cultura de tomate a fost compromisă, potrivit gds.ro.

  În județul Olt se regăsesc foarte mulți legumicultori înscriși în programul ”Tomata“. Câteva zeci au înregistrat pierderi foarte mari. Este vorba despre cei care s-au grăbit și au plantat tomatele încă din urmă cu câteva săptămâni. Vremea a fost caldă, iar în multe solarii, roșiile erau fie înflorite, fie deja pe rod. Din păcate, solariile neîncălzite sau de cele dotate cu sisteme rudimentare nu au putut face față temperaturilor joase din ultimele nopți.

  Acum, sute de fermieri încearcă să-și limiteze pagubele, deși culturile de pe sute de metri pătrați sunt compromise. Fermierii s-au chinuit încă de la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, să pună sămânța și să obțină răsadul, au plantat, s-au bucurat de zilele însorite și au sperat că vor ieși primii cu roșii la piață. Cu toate acestea, într-o singură noapte din weekendul trecut, munca lor a fost năruită. Oamenii au ridicat focuri de tabără printre solarii, au ars anvelope și baloți de paie în butoaie metalice, metode inventate de ei, pentru a preveni o pagubă și mai mare.

  ”Vremea a fost frumoasă. O parte s-au grăbit să pună aceste tomate mai din timp, dar nu este de ajuns să avem temperatura peste medie. Într-o iarnă ca aceasta nu este de ajuns să venim doar cu o folie termică sau cu folie tip Agril dacă nu avem și restul. Și aici vorbim de centrale, care mai și consumă combustibil. Efectul de turmă, într-un fel sau altul, este benefic câteodată, altădată nu. Din dorința de a ieși primii, foarte mulți fermieri am încercat să-l înșelăm pe Dumnezeu. Răsadul s-a făcut puțin mai din timp, vremea ne-a permis, am plantat, am riscat. Cam de fiecare dată, undeva în luna martie și chiar începutul lunii aprilie, vremea ne rezervă surprize. Trebuie să ne luăm anumite măsuri și vorbesc de sisteme de încălzire. O parte dintre fermieri au avut și centrale și tot au mai pățit-o“, a declarat fermierul Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Olt.

  În comuna Scărișoara, unde foarte multe dintre spațiile protejate nu au sisteme de încălzire, culturile sunt în cea mai mare parte compromise. În urmă cu trei nopți s-a înregistrat o temperatură de aproape minus 6 grade Celsius, în solar, spun fermierii, un adevărat dezastru. Și la Izbiceni, unde sunt câteva sute de legumicultori, s-au înregistrat pierderi semnificative:

  ”A fost vremea bună, s-au băgat și alții care n-aveu condiții. Alții le-au mai gazat cu motorină… Sunt niște tunuri de căldură, care dau și gaze. Spațiu închis, și le-au gazat. Și eu, 4.000 de plante, așa le-am distrus. Am băgat vreo 200 de litri de motorină. Le-am lăsat la ger, aseară, n-am mai încălzit, oricum erau distruse. Două solarii. Noi am greșit, pentru că știam că vremea e așa… Sâmbătă le-am plantat, duminică noaptea au înghețat“, a spus fermierul Gheorghe Zăvăleanu, din Izbiceni.

  Fermierul a declarat că 2.500 de lei l-a costat doar sămânța, a mai dat 1.000 de lei pe motorina consumată în speranța că le salvează și alți 1.000 de lei oamenilor care l-au ajutat la plantat:

  ”Ne închipuim că e un hobby, un hobby în care investim. Eu lucrez, am salariu, soția la fel, băiatul și nora, la fel, și salariul îl investim în agricultură. Ce mai poți să faci?! Nu le mai pun, le scot și pun ardei, dar aștept să treacă gerul“, a mai adăugat fermierul.

  De asemenea, în Rusănești oamenii au pierdut din plante, chiar și cei care au sisteme de încălzire, mai scrie gds.ro. 

  ”Vremea asta te fentează, te face să te repezi“, spune și fermierul Ilie Ursu, care a pierdut 130-140 de fire de tomate, cele de la extremitățile solarului. Mai mult, pentru a salva restul de cultură, consumul de combustibil este foarte mare, fapt care o să se reflecte în facturile lunare.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!”

  Ultimele știri

  Prețul grâului, în creștere pe bursă, nu și la fermieri. Samson Popescu: Așteptăm să vindem măcar cu 90 de bani Județul unde s-a produs mai mult grâu decât anul trecut, dar de o calitate mai slabă Ministerul Agriculturii a dat derogare la neonicotinoide pentru campania agricolă de toamnă