• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Animals International: Am cerut la Bruxelles SUSPENDAREA tuturor EXPORTURILOR DE ANIMALE VII!

  agrointeligenta.ro -

  Într-un moment în care fermierii deja au o situație dificilă și întâmpină sincope la nivelul aprovizionării cu  inputuri agricole, Animals International, alături de alte organizații neguvernamentale, somează Comisia Europeană, Consiliul de miniștri și Guvernele statelor UE ”să suspende exportul cu animale vii pentru a proteja viața”.

  Potrivit unui comunicat de presă remis Agrointeligența – AGROINTEL.RO, ”38 de organizații neguvernamentale, reprezentând toate statele membre ale UE, au cerut ieri Comisiei Europene, Consiliului de Miniștri, precum și ministerelor agriculturii și autorităților sanitar-veterinare din toate statele UE, să suspende exporturile de animale vii pe cale rutieră și năvală pentru a proteja sănătatea publică și a animalelor”

  “Europa este în șoc și haos din cauza crizei COVID-19, iar situația de la granițe scăpată de sub control. Sunt camioane cu animale prinse la granița cu Croația care nu mai permite accesul camioanelor cu animale. Sunt cozi de 40 km la granița dintre Polonia și Lituania și de 65 km între Polonia și Germania. Situația a devenit dramatică și la granița dintre Bulgaria și Turcia și continuă să se înrăutățească. Securitatea alimentară este importantă, dar sănătatea publică nu trebuie să fie mai prejos. Exportul cu animale vii trebuie suspendat. Animalele ar trebui să fie sacrificate la cel mai apropiat abator și să se transporte carnea. Nimeni nu va suferi de foame, animalele vor fi protejate de suferință inutilă, iar riscul răspândirii de boli va fi semnificativ redus”, a spus Gabriel Păun, directorul UE al Animals Internațional.

  Conform sursei citate, solicitările ONG-urilor vin în contextul în care Comisia Europeană a emis luni – 16 martie un ghid de management între granițele statelor member ale UE care restricționează liberă circulație a cetățenilor, dar care permite în continuare transportul fără restricții cu animale vii. Ghidul poate fi consultat aici.

  Potențialul de a răspândi boli prin transportul animalelor vii pe distanțe lungi, unele dintre acestea zoonotice, este profund îngrijorător, susține Animals Internațional, care indică faptul că Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a spus că “animalele transportate pot infectă alte animale și prezintă risc crescut pentru sănătatea publică. Este nevoie de o strategie generală pentru evitarea transportului de animale vii. Se poate trnasporta carne și produse alimentare finite în loc de animale vii. În cazul animalelor de reproducție se pot transporta embrioni sau material seminal”[1]. A sosit timpul pentru o schimbare fundamentală a transportului animalelor cerută și de Federația Veterinarilor din Europa: “Animalele trebuie crescute și sacrificate cât mai aproape de locul unde s-au născut.”[2]

  “Prin continuarea comerțului cu animale vii se pune în pericol nu doar siguranța animalelor dar și sănătatea publică. Europa se confruntă cu măsuri fără precedent pentru a controla răspândirea virusului. S-au închis școli, magazine, afaceri. Transportul public s-a redus la minim. Suntem îndemnați să stăm în case. Cu toate acestea milioane de animale vii sunt transportate fără nicio restricție. Animalele acestea nu merg singure, ci conduse de oameni către destinații din întreagă lume. Sunt implicați șoferi, echipaje maritime, oficiali ai autorităților competențe, veterinari, personalul de la frontiere, lucrătorii care încarcă și descarcă animalele din camioane și vapoare. Riscul pentru șoferii și lucrătorii care manipulează animalele la granițe și în porturi, dar și pentru famillile lor este uriaș. Spre deosebire de alți cetățeni care intră în UE, membrii echipajelor de pe vapoare nu intră în carantină la sosirea în UE. Șoferii din UE care transporta animale vii în țări terțe riscă să infecteze pe alții sau să fie infectați ei înșiși, ceea ce va suprasolicită sistemele de sanitate fragile din țările terțe. Riscul există și când acești șoferi sau navigatori revin în UE”, a adăugat Păun.

  Organizațiile atrag atenția că este imposibil că regulamentul European 1/2005 pentru protecția animalelor să fie respectat în situația actuală generată de pandemia COVID-19. Principiul de baza al regulamentului este de a preveni transportul dacă se poate anticipa că acesta va cauza rănirea sau suferința inutilă. Ori în condițiile actuale, suferința animalelor este o certitudine.

  ONG-urile solicită de urgență Comisiei Europene, Consiliului Miniștrilor și autorităților sanitar-veterinare să:

  • Suspende toate exporturile terestre și maritime cu animale vii către țări terțe
  • Suspende toate transporturile terestre între Statele Membre ale UE cu durata peste 8 ore având în vedere că nu există suficienți medici veterinari și polițiști pe durata crizei COVID-19 pentru a asigura aplicarea Regulamentului 1/2005 și pentru a răspunde problemelor expuse
  • Pe durata supendarii comerțului cu animale vii, Comisia UE și Statele Membre trebuie să asigure comunicarea rapidă cu autoritățile veterinare și contactele naționale pentru a se asigura că organizatorii de transporturi care durează mai puțin de 8 ore vor evita cozile de la granițe și alte probleme.


  Te-ar mai putea interesa

  O uriașă fermă de porci a intrat în faliment. Investitorii au pierdut zeci de milioane de euro Vijelii puternice, grindină și ploi de peste 40 l/mp. Județe sub alertă până joi Furtuni puternice anunțate în aproape toate județele. Alertă de vreme severă de la ANM

  Ultimele știri

  Plata ajutorului de 25 lei/familia de albine. Termenul oficial privind virarea banilor în conturi Plafonare de preț pentru fermierii care dețin tractoare și alte mașini agricole Auchan aduce în prim plan importanța agriculturii regenerative și a decarbonizării la prima ediție Climate Supplier Event