• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Vă e frică că o să vi se facă foame!? De ce nu mai sunteți vocali acum, voi cei cărora vă puțeau produsele românești în magazine!?

  Vlad Macovei -

  Ani la rândul m-au certat aprig, că de ce îi sprijin pe producătorii agroalimentari români, că economia de piață înseamnă să aduci mâncare de afară. Că ei fac ce vor mușchiul lor, cumpără din import, ce dacă va dispărea agricultura națională, nu e nicio tragedie, vom face PIB-ul din birouri, mai dă-i în mă-sa de fermieri nespălați, noi suntem viitorul, noi avem dreptate.

  Câtă dreptate au avut, se vede acum… Că nu mai auzi nici musca pe Facebook, s-au ascuns. Stau ascunși, le e frică că lumea așa cum și-o închipuiau ei, din birouri cu climatizare, s-a cam prăbușit. Nu mai sunt așa curajoși. Vai, și ce îmi explicau ei, când savant, când agresiv, că fermierul român nu trebuie sprijinit, că România ar trebui să renunțe voluntar la plățile directe europene, că subvenționarea agriculturii e un cancer. Păi fără ”cancerul” ăsta, într-un an veți muri de foame, ipocriților! Să ziceți mersi celor pe care îi făceați nespălați și înapoiați dacă vă vor pune un covrig pe masă.

  Să vă explic eu un pic, guriștilor economici (gurist de la guru, adică expert planetar) de ce sprijinul fermierilor români, suportul pentru produsele alimentare autohtone, este în concordanță cu capitalismul, cu economia de piață și cu concurența loială. Tot ce este mâncare din import este puternic subvenționată de țările respective. Direct, indirect, pe față, pe la spate, producătorii agroalimentari din țările respective sunt sprijiniți masiv, de clasa politică și administrativă din țările respectivă, să aducă mâncare ieftină și proastă în România. Nu spun că nu vine și mâncare bună din import, Doamne ferește, dar interesul exportatorului este să aducă cât mai mult mâncare ieftină și proastă pentru că cea ieftină și bună rămâne pentru țara ta. Că cetățenii tăi te votează, nu pârliții de români. Prin urmare, producătorul român este pus să alerge alături de un concurent neloial, al nostru are șireturile legate, celălalt este dopat și are și 10 metri în față la start. Cine credeți că va câștiga? Asta înseamnă economie de piață liberă? Păi liber înseamnă fără constrângeri, pe picior de egalitate. Dacă concurentul e sprijinit, să fiu și eu. Dacă concurentul ia subvenții mari, să iau și eu. Asta nu vă vor explica, niciodată, toți libertarienii de doi lei. Ei ar fi vrut libertatea ca dumneavoastră, dragi producători agroalimentari, să falimentați într-o luptă nedreaptă.

  Eu mă lupt, prin intermediul Agrointeligența – AGROINTEL.RO, lider în informarea și susținerea fermierilor, pentru ca dumneavoastră să fiți sprijinit și protejat, la fel cum este și omologul dumneavoastră dintr-o altă țară, care vine cu marfa aici. Pe picior de egalitate. Asta nu înseamnă că produsele alimentare românești trebuie să fie proaste și scumpe, dimpotrivă. Dar atunci când avem două produse alimentare, unul din producția internă și celălalt de afară, din aceeași categorie, în același interval de calitate și preț, este normal ca românii să îl prefere și să îl cumpere pe al dumneavoastră, al producătorului român.

  Mă veți întreba, de unde domnule atâta ură față de noi la toți acești moși Teacă ai economiei de piață? Acești oameni, vă urăsc, dragi fermieri, pentru că nu vă pot controla. Pentru că lucrați la firul ierbii, în economia reală, în purgatoriul vieții de zi cu zi, unde lucrurile nu sunt în alb și negru și unde gargara teoretică (nici aia bine însușită și asumată onest) nu face nici cât o ceapă degerată. Pentru că nu vă pot da ei instrucțiuni despre ce să faceți și dumneavoastră să îi aplaudați ca focile. De asta vă urăsc și de asta disprețuiesc și rezultatul muncii dumneavoastră.

  Vor avea ocazia să afle acum, pe propria piele, ce înseamnă că agricultura și industria alimentară sunt domenii strategice pentru o țară. Că asigurarea securității alimentare a unui popor înseamnă să ai producție internă îndestulătoare. Și să nu îți bați joc de producătorii agroalimentari. Cu măscuța pe figură și mănușelele de latex ce-o să mai cumpărați ca disperații păpică de la ăia pe care i-ați jignit atâția ani…Chiar, haterilor, cam cât ar trebui să fie procentul de produse alimentare românești în supermarketuri acum? Care este părerea voastră acum, de când cu criza COVID-19? Nu ar fi fost mai bine să fim un pic mai pregătiți? Ce este cu tăcerea asta, de ce nu mai sunteți așa vocali? Boxerul Mike Tyson spunea așa: Toată lumea are un plan (o strategie), până la primul pumn în gură.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Care e stilul de management al lui Dimitrie Muscă? ”În 2020, salariul a ajuns 12.000 lei la combainieri și 15.000 lei pentru inginerul care coordonează secția de mecanizare” Agrointeligența va derula cea mai importantă campanie de comunicare, din fonduri UE, legată de Politica Agricolă Comună 2021-2027 Campionul național absolut al perdelelor forestiere pe bani europeni!

  Ultimele știri

  Ovidiu Săvâșcă, APIA Mureș: Fermierii persoane fizice nu mai au nevoie de adeverința de la Primărie! Despăgubirile la culturile de primăvară, în Parlament. Asociația Forța Fermierilor cere o lege pentru plata fermierilor! Pallas™ si Floramix ™ – cele mai performante și utilizate erbicide pentru controlul buruienilor graminee problemă din cultura de grâu!