• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Germania a refuzat încărcarea cu purcei a camioanelor din România! Mașinile s-au întors goale!

    Angelica Lefter -

    Situație îngrijorătoare pentru crescătorii de porci din România! Președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP), Dr. Mary-Eugenia Pană, a făcut un apel către secretarul general al European Livestock and Meat Trading Union (UECBV), Karsten Maier, de a solicita Comisiei Europene o rezolvare a situației disfuncționalității în achizițiile de purcei din Germania.

    Problemele au apărut după ce medicii oficiali din Germania au refuzat încărcarea camioanelor cu purcei și acestea s-au întors goale în România, după cum arată în scrisoarea oficială, președintele ACEBOP, Dr. Mary-Eugenia Pană, preluată de Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Dr. Mary-Eugenia Pană este președintele ACEBOP

    ”Regulamentul (CE) NR. 1/2005 al Consiliului din 22 decembrie 2004 privind protecția animalelor în timpul transportului și al operațiunilor conexe și de modificare a Directivelor 64/432/CEE și 93/119/CE și a Regulamentului (CE) nr. 1255/97 care prevede dispoziții în cazul transporturilor de lungă durată de animale vii, respectiv repausul într-un centru, armonizat cu Regulamentul (CEE) nr. 3820/85 al Consiliului din 20 decembrie 1985, pentru anumite dispoziții privind transportul rutier și care prevede perioadele maxime de conducere și perioadele minime de repaus pentru conducătorii de vehicule rutiere, reprezintă baza legală pentru transportul de animale vii. Datorită impactului situației de criză declanșată de epidemia cu COVID-19, Comisia Europeană a publicat în data de 16 martie “COVID-19 Guidelines for border management measures to protect health and ensure the availability of goods and essential services”, în care se vorbește despre realizarea unor culoare verzi, de transport rapid, care să reducă riscul de afectare a siguranței alimentare a consumatorului european”, se arată în scrisoarea elaborată de președintele ACEBOP.

    Dr. Mary-Eugenia Pană explică, astfel, că transporturile de animale vii și produse agroalimentare ar urma să fie prioritizate, pentru a nu aduce atingere Regulamentelor menționate, iar în ghid se mai face referire referire la colaborarea între statele membre, astfel încat să nu se aducă atingere liberei circulații de animale vii și mărfuri alimentare:

    ”Membrii ACEBOP au întâmpinat, încă de săptămâna trecută, disfuncționalități în achizițiile de purcei din Germania, datorate interzicerii repausului pentru animalele vii din Ungaria. Odată apărute interdicțiile serviciilor veterinare din Ungaria, medicii oficiali din Germania au refuzat încărcarea camioanelor cu purcei și camioanele s-au întors goale in România. Apelăm la sprijinul dumneavostră, domnule Secretar General al UECBV pentru informarea de urgență a serviciilor Comisiei Europene asupra situatiei ingrijoratoare a crescatorilor de porci din Romania. Restricțiile COVID-19 vin să adâncească criza filierei porcului din România, in contextul in care achizitionam aprox. 60% din necesarul de carne de porc pentru consum și fermele de scroafe sunt inchise de evolutia ASF și avem contracte importante în derulare cu Germania, de peste 1 milion de capete anual. Vă rugăm să aveți amabilitatea de a lua în considerare semnalul nostru de alarmă și de a solicita Comisiei Europene o rezolvare a situației cu care ne confruntăm”, și-a încheiat mesajul Președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de bovine, ovine și porcine din România (ACEBOP), Dr. Mary-Eugenia Pană.


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa ploilor – cât a plouat până astăzi în fiecare județ Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till