DE AZI, REGULI NOI! DOI ȘEFI APIA: PAȘII pentru a depune CEREREA DE SUBVENȚII!
agrointeligenta.ro -Preluarea cererilor pentru subvențiile agricole a intrat în linie dreaptă de astăzi, luni 6 aprilie după ce întregul proces a fost suspendat circa 2 săptămâni. Șeful APIA Central, Adrian Pintea și directorul APIA, Mureș, Ovidiu Săvâșcă au furnizat pentru cititorii Agrointeligența-AGROINTEL.RO informații importante privind noua procedură de depunerea a cererii unice în Campania 2020!
Directorul general al APIA, Adrian Pintea, se arată optimist în privința preluării exclusiv prin mijloace electronice (telecomunicații) a cererii unice pentru subvențiile din Campania 2020. Acesta a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că până la ora 9.00 erau deja înregistrate 103 de cereri unice la nivel național, semn că atât fermierii dar și primarii au înțeles în mare parte cum va funcționa în acest an depunerea documentelor și a cererii pentru subvenții.
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a primit de vineri de când APIA a anunțat că va relua depunerea cererii unice mai multe mesaje de la fermieri care nu au înțeles ce au de făcut în perioada următoare iar împreună cu directorului APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă, căruia îi mulțumim pentru ajutor și deschidere, am încercat să lămurim aspectele care îi neliniștește pe producătorii agricoli.
”Noi am trimis deja o informare către Primăriile și Prefectura Mureș cărora le-am pus în vedere că pentru a veni în sprijinul fermierilor, în condiţiile excepţionale în care ne găsim, este esențială buna colaborare dintre instituţiile noastre. Deoarece legislația aplicabilă schemelor de plată care fac obiectul cererilor de plată unică prevăd desigur ca document justificativ al utilizării terenului, solicitat la dosarul cererii, adeverinţa cuprinzând datele de la registrele agricole, iar datorită faptului că nu se va lucra în contact direct cu fermierii, va fi necesar ca aceste documente să ne parvină de la Primării prin transmitere prin e-mail la centrul judeţean/centrele locale ale APIA”, a spus Ovidiu Săvâșcă.
Acesta a completat că în județul Mureș, centrul judeţean (pentru fermierii care solicită peste 50 de ha. teren) sau centrul local (pentru fermierii care urmează să solicite sub 50 de ha) va comunica prin adresă semnată, scanată și transmisă prin e–mail lista fermierilor pentru care este necesară adeverința. Foarte important este aspectul ca adeverintele eliberate de către UAT să aibă data de emitere anterioară depunerii cererii de către fermieri, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
”Adeverinţele vor respecta modelul aprobat prin anexa nr. 1 a Ordinului MADR nr. 619/2015, cu modificările şi completările ulterioare. După eliberarea lor, acestea vor fi semnate de persoanele responsabile, vor cuprinde numărul de înregistrare, vor fi scanate şi transmise prin e-mail, la adresele centrelor locale, respectiv adresa centrului judeţean Mureş, acestea din urmă pentru fermierii cu teren solicitat mai mare de 50 ha.
Pentru o bună colaborare, pentru a nu aglomera nejustificat perioada necesară verificărilor pe care le efectuați în acest sens, cu eventuale actualizării ale datelor din evidenţele Dvs. si pentru a nu periclita posibilitatea de eliberare a adeverinţelor, precizăm că APIA va transmite listele cu fermierii pentru care e necesară emiterea adeverinţelor conform programărilor efectuate de către functionarii APIA, într–un ritm şi volum adecvat.
Pentru buna desfăşurare a activităţii de preluare a cererilor conform Ordinului MADR nr. 89/2020, care permite exclusiv acest mod de lucru, prin mijloace electronice de comunicare (e-mail), vă rugăm să adaptați modul Dvs. de lucru în acest sens”, a fost mesajul șefului APIA Mureș către Primării.
Precizări importante pentru toți fermierii
Foarte important de precizat este faptul că absolut niciun fermier nu va rămâne cu cererea nedepusă, ne-a dat asigurări conducerea APIA. Astfel, în această perioadă producătorii agricoli care au internet și o oarecare experiență acumulată din anii trecuți, în digitizarea parcelelor, își pot accesa contul de pe lpis.apia.org.ro și pot parcurge singuri, de acasă, această etapă. Mai departe funcționarii APIA iau legătura cu Primăriile unde transmit listele cu fermierii pentru care trebuie să fie eliberate documentele care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția solicitanților.
Foarte important! Nu vă deplasați dvs la Primărie inutil! Primăriile vor asigura transferul documentelor cerute de APIA!
Ce pot face fermierii mai în vârstă care nu se pricep sau nu au acces la internet? Aceștia așteaptă să fie contactați de funcționarul APIA care se ocupă de cerere lor pentru subvenții. Atenție! Funcționarul va digitiza împreună cu fermierul suprafața pentru care se cer bani de la APIA dar doar telefonic. Mai departe APIA cere adeverința de la Primărie sau în cazul unei exploatații zootehnice de la medicul veterinar. Pentru restul documentelor necesare, adică copie CI/BI/pașaport/certificatul de înregistrare la ONRC/certificatul de înregistrare fiscală, dovadă cont bancar activ, funcționarii APIA le pot folosi și pot face copii cu acordul fermierului din dosarele de anii trecuți. Dacă aceste documentele au fost eliberate deja și pot fi scanate fermierii le pot trimite la cererea funcționarului care se ocupă de dosarul pentru subvenții.
Foarte important! Dacă o parte din documentele necesare la dosarul pentru subvenții au fost modificate este obligatoriu să anunțati funcționarul cu care țineți legătura pentru depunerea cererii unice. Așadar vorbim despre schimbare buletinului sau a contului bancar, etc.
Ce se întâmplă cu fermierii care nu au mai depus cereri până în prezent? Producătorii agricoli care depun cererea pentru subvenții în premieră în acest an trebuie să contacteze APIA pentru a primi RO de fermier după ce esre înregistrat în Registrul fermierilor. Mai departe urmează indicațiile cerute de funcționarul APIA la care este repartizat.