• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ANSVSA vine cu explicații. De ce a pierdut România statutul de țară liberă de pestă porcină clasică!

  Ramona Dascălu Ramona Dascălu -

  Deși nu am mai avut niciun caz de pestă porcină clasică, României i s-a revocat statutul de țară liberă de acest virus. O informație pe care Agrointeligența – AGROINTEL.RO a publicat-o cu surse oficiale în cursul zilei de ieri. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vine să confirme informațiile Agrointeligența printr-un comunicat de presă remis la nivel național.

  Citiți și: Cu fermele de porci aproape de faliment, România a fost scoasă de pe lista țărilor ”sigure” în fața pestei clasice! 

  Suspendarea statusului de țară liberă de pestă porcină clasică în urma auditului efectuat de către Oficiul Internațional de Epizootii, nu afectează comerțul intracomunitar cu porci vii, carcase și produse provenite de la aceștia. Menționăm că, și înainte, și după această suspendare a statusului de țară liberă de pestă porcină clasică au fost și vor fi aplicate prevederile Deciziei nr.764/2013 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice. Ca și pană acum, este posibilă efectuarea schimburilor intracomunitare cu porcine vii, carcase și produse provenite de la aceștia, cu respectarea condițiilor prevăzute de Decizia nr.764/2013. Este foarte important de reținut că, pesta porcină clasică nu a mai fost diagnosticată în Romania din anul 2007”, este explicația ANSVSA care mai precizează că ”restricțiile care se aplică azi, în România sunt cele impuse de prevederile Decizei nr.709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane”.

  ANSVSA susține că fermierii români nu vor fi afectați

  Ulterior transmiterii comunicatului de presă prezentat mai sus, ANSVSA a decis să mai trimită o comunicare pentru a arăta că fermierii români nu vor fi afectați de măsura luată la adresa României.

  ”Suspendarea statusului de țară liberă de pestă porcină clasică nu afectează comerțul intracomunitar cu porci vii, carcase și prodse provenite de la aceștia, aplicandu-se în continuare prevedreile Deciziei nr.764/2013 privind privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice. Rămân în continuare restricțiile impuse de prevederile Decizei 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane.

  În urma misiunii Oficiului Internațional de Epizootii (OIE) din perioada 8-12 mai 2017, pentru evaluarea respectării de către România a prevederilor relevante ale Codului Terestru OIE, România a fost recunoscută oficial ca țară liberă de PPC în mai 2017. Pe baza recomandărilor misiunii, România a fost solicitată să prezinte un plan de acțiune și rapoarte de progres ulterioare, cu privire la modul în care recomandările au fost abordate și implementate în teren.

  Comisia Științifică a OIE pentru Bolile Animalelor (Comisia) a examinat raportul privind progresele din misiune și luând în considerare focarele de pestă porcină africană la porcii domestici din România, a sugerat ca România să adauge și să extindă recomandările misiunii anterioare pentru a include consolidarea biosecurității în exploatațiile nonprofesionale, deoarece este o cerință crucială pentru prevenirea și depistarea precoce a PPC.

  În februarie 2018, Comisia a recomandat, de asemenea, desfășurarea unei alte misiuni de monitorizare a punerii în aplicare a măsurilor prezentate de România în teren.

  În cadrul ședinței din septembrie 2018, Comisia a considerat informațiile din raportul de progres depus de România insuficiente pentru a demonstra consolidarea biosecurității în exploatațiile nonprofesionale. Comisia a recomandat ca misiunea în România, de monitorizare a implementării măsurilor pentru menținerea statutului de PPC liber recunoscut oficial, să reprezinte o prioritate.

  Prin scrisoarea oficială din data de 25.03.2020, primită din partea OIE, am fost informați despre decizia Consiliului Științific al OIE, referitoare la faptul că, România nu îndeplinește în totalitate dispozițiile relevante din Codul de sănătate al animalelor terestre, pentru menținerea statusului oficial de țară liberă de pestă porcină clasică (PPC).

  Acestă scrisoare a fost primită în urma misiunii de evaluare efectuată de către experții OIE în România, în perioada 20.01.2020 – 23.01.2020, misiune unde au fost implicați reprezentanți din cadrul MADR-ANZ și ANSVSA.

  România a fost evaluată pentru perioada 2017-2019, și s-au avut în vedere următoarele aspecte:

  Menționăm că, referitor la comerțul cu suine vii și carcase provenind din fermele comerciale, stabilit prin măsurile cuprinse în Decizia nr. 764/UE/2013 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice în anumite state membre rămân neafectate de suspendarea acestui status de liber de PPC. În România, comerțul cu suine vii, carcase și produse provenite de la suine rămân în continuare sub restricțiile referitoare la acest comerț intracomunitar și de export stabilit prin Decizia de punere în aplicare nr. 709/2014 privind măsurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane în anumite state membre și de abrogare a Deciziei de punere în aplicare nr.2014/178/UE.

  Concluzia generală în urma misiunii OIE, efectuată în România, a fost necesitatea imperioasă de creștere a nivelului de respectare a regulilor de biosecuritate privind creșterea porcilor la nivelul gospodăriilor populației, a interdicției privind reproducția suinelor în acest sector, redimensionarea numărului de ferme necomerciale, recomandarea sacrificării porcinelor crescute în sistem gospodăresc prin abatoarele autorizate supuse controlului sanitar veterinar, toate aceste măsuri având ca scop eficacitatea măsurilor aplicate la nivelul autorităților sanitare veterinare.

  Aspectele urmărite în urma misiunii OIE au fost activitățile serviciilor veterinare și ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru perioada 2017-2019.

  Comisia Europeană nu a schimbat măsurile impuse României prin Decizia nr.764/2013, menținând în continuare aceste restricții si măsuri de supraveghere, atât privind PPC cât și privind pesta porcină africană(PPA).

  Schimburile intracomunitare în cadrul Uniunii Europene au fost supuse restricțiilor Deciziei nr.764/2013 și ale Deciziei nr.709 din 2014.

  Dorim să subliniem un fapt foarte important și anume că, acțiunile de control a bolilor cu difuzibilitate mare, efectuate la nivelul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și implementate prin autoritățile veterinare locale competente nu pot avea succes fără susținerea din partea instituțiilor cu responsabilități în acțiuni de combatere a bolilor, cum sunt: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, alte instituții implicate.

  Totodată este absolut necesară implicarea crescătorilor de porcine atât din sectorul comercial cât și cei din sectorul privat”, se arată în cel de-al doilea comunicat ANSVSA.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  FARMI: O nouă aplicație pentru fermieri și un pas înainte pentru agricultura digitală! Fermierul Marius Cacuci a rămas cu 25 de bivolițe din 80! ”Subvenția-bonus de 200 de euro nu se plătește crescătorilor, ci către stațiuni” Românii care merg la stână după miei nu vor fi amendați. Ciobanii nu au voie cu mieii vii în piețe!

  Ultimele știri

  Doi hoţi de animale au fost prinşi şi încătuşaţi în câmp, în timp ce fugeau cu trei vaci şi doi cai! Adrian Oros: Fermierii ne-au cerut să plătim despăgubirile de secetă până pe 30 iulie! Proiect MADR: Testele pentru genotiparea berbecilor – GRATUITE până la sfârșitul anului!

  Căutare în articole