• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oierii riscă să rămână cu mieii nevânduți! Prețurile au coborât la 8-9 pe kilogramul de miel în viu!

    Ramona Dascălu -

    Cu doar două săptămâni înainte de Paște, prețul mieilor scade pe zi ce trece, iar unii crescători riscă chiar să rămână cu animele în bătătură. Voina Ileana, crescătoare de oi din satul pricaz, comuna Turdaș, județul Hunedoara, spune că kilogramul de carne de miel a ajuns la 9 lei în viu, în timp ce în urmă cu doar câteva săptămâni era 14 lei. În total are 600 de miei și nu știe dacă va reuși să vândă nici măcar jumătate din ei, la cum evoluează piața și restricțiile în perioada asta.

    Săptămâna trecută era 12 lei kilogramul de carne de miel în viu, acum două săptămâni era 13 lei și acum o lună era și 14 lei. Nu am putut să-i dăm mai devreme pentru că dacă nu e iarbă nu ai ce să faci cu oile, degeaba le mulgi. În zona asta aici la noi sunt foarte mulți care nu au unde să dea mieii, toată lumea stă și așteaptă. Prețul este în momentul ăsta de 9 lei pe kilogram. Nici nu știm ce să facem, dacă să-i dăm sau nu, avem și nevoie de bani pentru că avem leasing la tractor. Am sunat și în stânga și în dreapta și nimeni nu dă mai mult de 9 lei, și nu dau nici banii jos și îți este frică să-i dai”, a declarat Voina Ileana, ciobăniță din Pricaz, județul Hunedoara, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Anii trecuți vindea mieii la piață, dar, acum, cu epidemia de coronavirus primarul din Orăștie nu va mai organiza niciun punct de tăiere în piața mare din oraș deoarece nu vrea să expună cetățenii la coronavirus.

    Am 600 de miei la momentul ăsta. Jumătate din miei îi dădeam anii trecuți la piață, fie la Orăștie, fie la Deva, erau puncte de sacrificare acolo. Eu acum degeaba fac punct de sacrificare în fermă pentru că nu-i cumpără nimeni, la noi în sat cam toată lumea are 2-3 oi, deci nici măcar 10 miei nu pot să vând în sat. Și dacă cumpără, cumpără o pulpă, o jumătate sau 2-3 kilograme, nu un miel întreg. Am vorbit cu primarul de la Orăștie și anul ăsta nu mai putem vinde la piață. Am stat de vorbă mai întâi azi cu doctorul veterinar din circa Orăștie și a zis că dacă primăria Orăștie face cerere pentru punct de tăiere în piața Mare din Orăștie, ei autorizează, dar apoi am discutat cu primarul Bălan Ovidiu și mi-a spus că nu vrea sa facă cerere și punct taiere ca este o situație gravă cu pandemia și nu vrea sa expună cetățenii. I-am trimis mesaj și ministrului Adrian Oros și secretarului de stat Emil Dumitru ca să le explic situația și nu-mi răspunde nimeni ”, a spus aceasta.

    Dacă nu reușește să dea mieii, crescătoare spune că nu va putea să facă nici brânză prea curând: ”Nu putem să facem brânză până nu dau mieii, la mine sunt toate pe stabulație, le dau drumul în momentul în care vând mieii pentru că trebuie ca mielul să fie de calitate. În momentul în care l-ai scos la iarbă, imediat scade și se învinețește, nu mai e aceeași calitate. Sunt mulți aici în zonă în aceeași situație, e plin județul de crescători care stau cu animalele. Foarte puțini au dat atunci cu prețul ăla mare. Noi nu am dat pentru că nu am vrut să ne apucăm încă de muls în condițiile în care nu ai suculențe la ele. Și cea mai mare prostie e să le dai drumul în iarbă și după aia să le dai porumb, le-ai pus pe toate cu roțile la deal”.

    O soluție pentru a nu se mai ajunge în astfel de situații, în care crescătorii de oi riscă să rămână cu mieii în ferme, este ca asociațiile din oierit să se transforme în asociații comerciale, cu ajutorul statului român, crede Voina Ileana: ”Nu are cine să ne ajute pentru că dacă statul nu ajută asociațiile să devină comerciale astfel încât să se facă un contract cu un arab, cu un italia, în numele unui șef de asociație, noi cu 600-1000 de oi nu putem să facem nimic, nu ne bagă nimeni în seamă. Eu nu înțeleg de ce nu au mașinile lor cei care fac export, de ce între noi ca producători și exportatori se interpun samsarii ăștia, care mai câștigă și ei 2-5 lei la marfa noastră? Eu nu înțeleg de ce le dă voie statul”.

    Dan Petrescu, APC: Fermierii sunt puși într-o situație critică

    Și Dan Petrescu, președintele Asociației Profesionale a Ciobanilor, spune că în ultima săptămână prețul la miei a scăzut dramatic.

    Fermierii sunt puși într-o situație critică. A scăzut prețul la miei rău de tot. Se vorbește acum de 8-9 lei pe kilogram în viu. M-au sunat mai mulți de la Sibiu, din Timișoara, din Bistrița și mi-au spus că prețul a coborât la 8-9 lei. Aici, la mine, la Argeș prețul e de 10-11 lei, nu a scăzut sub 10, dar nici 15 cât era acum o lună nu mai e”, a declarat Dan Petrescu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

    Acesta crede că de vină pentru această situație sunt și Direcțiile Sanitare Veterinare, care din cauza restricțiilor de PPA nu dau avize intrajudețene transportatorilor pentru a putea să ridice animale din județele cu pestă.

    Motivul pentru care în unele părți prețul a ajuns la 8-9 lei este pesta porcină africană, deci unele județe sunt afectate de pesta porcină, iar cei care colectează mieii nu primesc aviz interjudețean de la DSVSA, și deci nu pot merge acolo. Deci, cei cu camioanele, din fermele mari, care colectează miei, nu pot ajunge acolo unde este carantina din cauza PPA. În situațiile astea ar trebui să intervină DSVSA-ul sau ministerul, să dea măcar în perioada asta pentru carnea de miel liber. E o mare problenă asta, unii sunt avantajați, dau mieii cu un preț bun, iar ceilalți sunt dezavantajați și nu e bine ce se întâmplă că rămân oamenii cu mieii”, a spus Dan Petrescu.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat