• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum ar trebui să fie Ministrul Agriculturii Inteligente

    Vlad Macovei -

    Ministrul Daniel Constantin mai are până să ocupe acest post. Deocamdată este doar Minstrul Agriculturii de pe Azi pe Mâine, doar o rudă săracă și lipsită de perspective a Agriculturii Inteligente și Prospere.

    Daniel Constantin este un politician, prin urmare orice evaluare trebuie curățată de naivități și armată cu pragmatism. De asemenea, o evaluare eficientă, care să permită fermierilor să aibă o strategie câștigătoare în relația cu Ministrul Agriculturii, este necesar să fie făcută cu calm, chiar dacă multe dintre condițiile în care își desfășoară activitatea cei din agribusiness sunt apăsătoare.

    Pe scurt, punctele tari ale lui Daniel Constantin sunt: cunoașterea domeniului cu bune și rele, relații și conexiuni bune, inclusiv la Bruxelles și o ambiție de a crește ca politician și ministru, ambiție care poate fi canalizată și mai ales auto-canalizată către decizii curajoase și eficiente.

    Punctele slabe ale ministrului sunt mult mai multe: greutatea în a gestiona situații de criză, eșecul total în a se înconjura de oameni competenți și cinstiți în minister, dependența de tutorii politici, lipsa curajului politic, o comunicare publică dezastruoasă. Și lista poate continua. Atenție, ministrul poate fi făcut vinovat de toate relele din agricultură, dar și asta este la fel de incorect ca și laudele fără acoperire ale unor publicații și emisiuni. Dar poate cel mai mare punct slab al Ministrului Constantin este că nu inspiră încredere și speranță. Nu e deloc naivitate să spun că aceasta trebuie să facă un ministru al agriculturii în România.

    Nu ministrul trebuie să întoarcă brazda, nici măcar să se ocupe de banii europeni sau de politici eficiente în domeniu. Asta e treaba fermierilor, pe de o parte, și a specialiștilor din minister și din agențiile guvernamentale. Treaba ministrului este să se comporte ca un bărbat cu viziune și experiență care să poate împinge lucrurile în față, prin energia și buna sa credință.

    Portretul-robot al Ministrului Agriculturii Inteligente pe care Daniel Constantin ar putea să-l adopte nici nu e foarte complicat, nu inventăm roata: trebuie să comunice cu fermierii. Sincer și deschis. De dimineața și pînă seara, întîlniri cu fermierii și cu specialiștii în agricultură. Să lase participările la seminarii sau emisiuni pe blat, să lase politizarea asociațiilor deoparte, să lase aburelile dar și declarațiile bombastice și hazardate. Ar trebui să nu doarmă noaptea de remușcări că l-a luat gura pe dinainte cu recoltele-record de anul acesta, doar ca să dea bine, și iată ce s-a ales! Două miliarde și jumătate de euro au fugit din buzunarele fermierilor pe jocul prețurilor, mai ales la cereale.

    Daniel Constantin își poate repara această greșeală dacă va începe să comunice cu fermierii. La minister, dar mai bine pe câmp. Poate unii îl vor certa, alții vor fi neîncrezători. Mulți au deja o părere formată, mulți au deja opțiuni politice clare. Nu-i bai. Dacă însă va insista în a comunica ca de bărbat la bărbat, lăsînd politicanismele deoparte, oamenii îl vor asculta măcar. Și de aici, drumul spre mai bine pentru agricultura românească este deschis. Pentru că asta e treaba ministrului, să țină contribuie la coeziunea acestui colos atît de greu de gestionat și de reformat – agricultura românească. Pentru a-i ajuta cu adevărat pe fermieri trebuie să le asculte păsurile cu onestitate. Acesta este primul pas, un mare pas. Atât de simplu, dar și de greu în același timp, este pentru Daniel Constantin să devină Ministrul Agriculturii Inteligente. Am mari, mari îndoieli că va reuși să rupă lanțul politicii dâmbovițene dar îi doresc sincer succes.


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”