• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii care pot încasa subvențiile ANT numai pe cont de trezorerie

    agrointeligenta.ro -

    Fermierii care sunt obligați să aibă cont la Trezorerie dacă vor să încaseze subvențiile agricole de la bugetul de stat, achitate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. O problemă pe care ne-au semnalat-o mai multți fermieri este reprezentată de faptul că banii din Ajutoarele Naționale Tranzitorii nu au putut fi încasați pe contul utilizat în mod obișnuit pentru plata subvențiilor APIA. În această situație se află doar persoanele juridice, nefiind afectate persoanele fizice care iau aceste subvenții APIA.

    Situația ne-a fost relatată de către fermierul Iulian Paraschiv din județul Ilfov:

    ”În 2019, când am semnat Declarația APIA, am lăsat cont deschis la ING. Toate bune și frumoase. În lunile de toamna – iarnă 2019, când au început plățile am început să încasez banii.

    Surpriză neplăcută a venit în luna ianuarie 2020 când nu am mai încasat ANT (Ajutorul Național Tranzitoriu – n.r.). Am fost sunat de la APIA Ilfov și mi s-a spus că nu este contul bun. Le-am răspuns că ceilalți bani au intrat în cont, ei au insistat să le dau un nou extras de cont. Exact asta am și făcut și am început să aștept să intre și această ultimă parte de subvenție.

    Din păcate zilele au trecut, am revenit cu telefoane și email-uri la APIA Central cât și la APIA Ilfov. Mi s-a spus să aștept că vor intra.

    Abia pe 23 martie am primit răspuns de la APIA Ilfov care la rândul ei tot ieri a primit un răspuns de la APIA Central cum că nu se poate plăti ANT-ul în conturi deschise la ING și alte câteva bănci – există o informare dată de ANAF – Trezorerie către APIA Central din 8 aprilie 2019 cu numărul de intrare la APIA Central 12444 pe acestă temă”, ne-a transmis fermierul care întreabă public de ce nu a existat o informare despre această situație și de ce nu i s-a comunicat de la bun început, când a întrebat, că nu va putea încasa ANT pe contul de ING.

    Ce spune ANAF

    Răspunul ANAF către APIA, datat cu 8 aprilie 2020, spune așa: ”Având în vedere că, potrivit art. 5 alin (10) din OUG 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului coroborat cu punctul 5.8.1 – 5.8.7 din OMFP nr. 1235/2003 privind Norma metodologică de aplicare a prevederilor OUG n.r 146/2002 privind formarea și utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului ordonatorii de credite bugetare pot dispune virarea subvențiilor cuvenite regiilor autonome, societăților sau companiilor naționale și societăților comerciale cu personalitate juridică numai în contul 50.70 ”Disponibil din subvenții și transferuri”, deschis pe numele acestora la unitățile trezoeriei statului (dacă legea nu prevede altfel), vă rugăm să analizați și să luați măsurile ce se impun”.

    Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, situația este una cu care funcționarii APIA nu s-au mai confruntat până acum. Totodată, gradul de afectare al fermierilor nu este mare, întrucât cea mai mare parte a băncilor din România are încheiate protocoale cu APIA, inclusiv pe partea de creditare a fermierilor și, implicit, pentru virarea tuturor schemelor de plată. ING Bank nu figurează pe listele băncilor cu care APIA are încheiate convenții, fiind posibil ca în situații similare să se găsească și alți fermieri care lucrează/au cont la bănci care, la fel, nu au colaborare formală cu APIA. De aceea, este important ca dacă sunteți persoană juridică și nu ați încasat ANT din schemele APIA, să verificați dacă nu sunteți în aceeași situație cu fermierul din județul Ilfov!


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”