• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri blocați în Țăndărei! ”Trebuie să semănăm porumbul de sămânță și noi nu putem ieși din localitate!”

    agrointeligenta.ro -

    Fermieri blocați, fără nicio posibilitate a ieși la câmp pentru a-și desfășura activitățile agricole. Mai mulți agricultori din orașul ialomițean au luat legătura cu reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Agricultorii care au domiciliul în orașul intrat în carantină începând de sâmbătă, spun că deși public, fermierii sunt încurajați să muncească pământul, în realitate li se interzice să mai meargă la câmp. Este aceeași situație ca și la Suceava, despre care Agrointeligența a scris aici.

    Pe o suprafață de 350 de hectare, fermierul Cătălin Niculae trebuie să semene porumb. Spunem TREBUIE pentru că nu vorbim despre orice fel de lucrare pe o poate încredința unei firme de prestări servicii. Întreprinderea Individuală Jean Niculae are contract ferm cu compania Bayer pentru înființarea unor hectare, deloc puține, de porumb sămânță. Semănatul se face cu utilaje speciale, după un protocol anume și în care fiecare hibrid se seamănă după o schemă fixă.

    Ne-au venit semănătorile, ele se află la punctul nostru de lucru din afara orașului Țăndărei, doar că eu nici nu pot ajunge la ele, cu atât mai puțin să ies cu ele în câmp. Noi de miercuri TREBUIE să începem semănatul! Suntem înnebuniți. Lucrările pe care le facem sunt de o mare precizie, nu suportă amânări, iar aceste echipamente de semănat ce nu sunt ale noastre nu pot să stea la noi decât o perioadă bine stabilită, cât e programat semănatul, după care ele sunt duse în altă exploatație”, ne-a declarat fermierul Cătălin Niculae.

    Pentru a înființa cele peste 350 de hectare de porumb sămânță, fermierul din Țăndărei are nevoie de peste trei săptămâni. Orice zi întârziere se poate conduce la compromiterea producției de sămânță și, mai apoi, într-un deficit de sămânță de porumb la nivel național. Din semințele ce se vor produce la II Jean Niculae ar urma să se înființeze, primăvara viitoare, peste 300.000 de hectare de porumb pentru consum sau porumb furajer.

    Fermierul Cătălin Niculae ne-a precizat că toți fermierii din localitate au făcut apel către autorități. Au primit promisiuni că totul se va rezolva numai că ziua de astăzi s-a scurs și agricultorii nu au nicio veste că mâine vor putea să iasă în câmp: ”Este extrem de important să fim acolo, în câmp. Este crimă ce se întâmplă! Am sunat și la Prefectură, toți ne spun: nu e nicio problemă, vă mutați la fermă și stați acolo. Noi nu avem condiții de locuit la fermă, nu avem unde să ne spălăm acolo, nu avem cum să stăm acolo. Nimeni nu vrea să facă absolut nimic!”.

    Spusele fermierului sunt 100% adevărate: reporterii Agrointeligența – AGROINTEL.RO au sunat la Prefectura Ialomița unde ni s-a comunicat că problema fermierilor din Țăndărei nu există, că ea ține exclusiv de primăria din localitate. La Primăria Țăndărei, deși ni s-a răspuns la telefon în jurul orei 17.30, am fost înștiințați, senin, că programul cu publicul s-a încheiat la ora 17.00 și că putem reveni mâine dacă e ceva urgent.

    Da, doamnă primar Nicoleta Toma, este CEVA URGENT! Situația din Țăndărei este una de-a dreptul strigătoare la cer. La nivel european, pentru situații cum este cea din Câmpia Bărăganului, autoritățile au recomandat crearea de culoare verzi care să faciliteze accesul în siguranță pentru toți fermierii care trebuie în această perioadă să își îndeplinească datoriile din câmp. În România, la Suceava și în Ialomița, două județe cu agricultură puternică, producătorii agricoli sunt blocați. Acești fermieir nu sunt lăsați să își facă datoria, o datorie față de țară: aceea de a asigura securitatea alimentară a României!


    Te-ar mai putea interesa

    Când se plantează roșiile în grădină – calendar Prima fermă de lalele din România și-a deschis porțile pentru vizitatori Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

    Ultimele știri

    Tunsul oilor îi ”arde” la buzunar pe oieri. Prețuri pe județe Egiptul a cumpărat încă 120.000 de tone de grâu din Ucraina Șarpe de doi metri, găsit în cotețul găinilor – jandarmii au intervenit de urgență