VEȘTI BUNE despre SUBVENȚIILE PE CARE FERMIERII LE ÎNCASEAZĂ de la APIA!
agrointeligenta.ro -Una dintre cele mai importante subvenții agricole este pe cale de a fi asigurată la Bruxelles! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va putea să achite în continuare fermierilor Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), scheme de plăți achitate anuale de la bugetul de stat pentru suprafețele agricole și animale – ovine, bovine și bubaline!
”Ajutorul național tranzitoriu a trecut de prima etapă! Comisia REGI a fost de acord ca acesta să continue!”, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
”Săptămâna aceasta, am dezbătut alături de colegii mei din Grupul PPE, membri ai Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European amendamentele la avizul REGI pentru Regulamentul de Tranziție privind sprijinul acordat din Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și din Fondul european de garantare agricolă (FEGA) în anul 2021.
Prin intermediul unei reuniuni organizate pe o platformă online, am discutat despre importanța adoptării unor măsuri tranzitorii care să permită prelungirea aplicării reglementărilor existente până la punerea în practică a noului sistem. Întrucât cadrul legislativ referitor la politica agricole comună după anul 2020 se află încă încurs de negociere, se impune asigurarea unei tranziții line”, spune Daniel Buda.
Alături de colegii săi Mircea Hava și Dan Motreanu, Daniel Buda a depus o serie de amendamente la acest proiect de aviz menite să favorizeze acordarea ajutorului național tranzitoriu atât în perioada de tranziție, cât și în noua PAC. ”Este clar că avem diferențe de subvenții între fermierii din est si cei din vestul Europei. Tocmai de aceea, consider că statele membre trebuie să fie lăsate de Comisia Europeană să ofere sprijin financiar fermierilor pentru a le permite să reziste pe piată. Eliminarea acestor plăți de la o zi la alta ar avea un impact negativ considerabil asupra mai multor sectoare sensibile. Prin continuarea acestor plăți, se pot asigura stabilitatea, predictibilitatea și planificarea pentru fermieri. Această continuare este în concordanță cu principiul prelungirii normelor actuale în perioada de tranziție și le-ar permite sectoarelor respective să se adapteze”, apreciază europarlamentarul român.
Iată care sunt principalele amendamente pe care Daniel Buda le-a înaintat alături de colegiisăi, europarlamentarii Mircea Hava și Dan Motreanu:
– Statele membre ar trebui să poată utiliza în continuare ajutorul național tranzitoriu în perioada când se aplică prezentul regulament.
– Statele membre care acordă ajutoare naționale tranzitorii în 2020 pot continua să le acorde pe durata perioadei de tranziție (1ianuarie 2021- 31 decembrie 2021) și pot prelungi ajutorul național de tranziție după intrarea în vigoare a noului regulament privind PAC. Statele membre pot ajusta alocările financiare pentru fiecare sector în parte, pot modifica sectoarele și pot modifica condițiile de acordare a sprijinului individual.
– Statele membre pot acorda plăți în cadrul acestei măsuri în perioada 2014-2020 beneficiarilor din zonele care au fost eligibile în temeiul articolului 36 litera (a) punctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 în perioada de programare 2007-2013. Pentru beneficiarii din zone care nu mai sunt eligibile ca urmare a noii delimitări menționate la articolul 32 alineatul (3), respectivele plăți sunt degresive pe o perioadă de maximum patru ani. Perioada respectivă începe la data finalizării delimitării prevăzute la articolul 32 alineatul (3) și cel târziu în 2019. Nivelul plăților respective începe la maximum 80 % din plata medie fixată în programul pentru perioada de programare 2007-2013 în conformitate cu articolul 36 litera (a) punctul (ii) din Regulamentul (CE) nr. 1698/2005 și se încheie cel mai târziu la sfârșitul perioadei de tranziție menționate în Regulamentul de tranziție, la maximum 20 %. În cazul în care aplicarea degresivității face ca nivelul plăților să ajungă la 25 EUR, statul membru poate continua plățile la acest nivel până la finalizarea perioadei de eliminare progresivă a plăților.
”Prin derogare de la primul paragraf, dacă plățile degresive încep doar din anul 2019, nivelul lor începe la maximum 80 % din plata medie fixată în perioada de programare 2014-2020. Nivelul plăților se fixează în așa fel încât nivelul final în 2020 să fie jumătate din nivelul inițial. Statele membre pot continua să acorde sprijin la acest nivel în perioada de tranziție în conformitate cu Regulamentul de tranziție. După finalizarea delimitării, beneficiarii din zonele care rămân eligibile primesc integral plățile acordate în cadrul acestei măsuri.
În concluzie, Comisia REGI din Parlamentul European susține măsurile tranzitorii pentru buna implementare a Politicii Agricole Comune post 2020, iar în calitate de europarlamentar voi depune în continuare toate eforturile pentru ca Ajutorul național tranzitoriu să fie acordat atât în perioada de tranziție, cât și în noua PAC!”, a concluzionat Daniel Buda, europarmentar PPE.