• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Ştiri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Recomandările FMC pentru perioadele de stres termic și hidric ale culturilor de cereale păioase

    agrointeligenta.ro -

    Iarna blândă și săracă în precipitații, dar și primăvara secetoasă din acest sezon agricol, au efecte negative asupra culturilor de cereale din țara noastră. FMC România deține în portofoliul său câteva produse ce vin în ajutorul fermierilor, care să le ajute culturile să treacă peste aceste perioade de stres și să participe la obținerea unor producții bune în aceste condiții.

    Reprezentanții FMC România oferă suport tehnic fermierilor și se deplasează în câmp la solicitările acestora, pentru a observa cum se comportă culturile în condițiile acestui an. Majoritatea culturilor de cereale păioase din regiunile de Sud și Sud-Est ale tării , dar și partea de Moldova suferă datorită condițiilor meteo descrise mai sus. Lipsa de precipitații din iarnă se completează cu temperaturile negative nocturne din primăvară, dar și cu alternanța de temperaturi zi-noapte.

    PRECIPITAȚIILE CĂZUTE ÎN ULTIMELE 6 LUNI SUNT DOAR 30% DIN MEDIA PRECIPITAȚIILOR DIN ACEASTĂ PERIOADĂ

    Toate aceste condiții au provocat stresul plantelor, vizibil în special prin apariția unor arsuri fiziologice pe frunzele plantelor, care încep de la vârful frunzelor și se continuă pe marginile acestora. Arsurile sunt mai vizibile la soiurile străine, care nu sunt foarte bine climatizate condițiilor din România.

    Compania FMC România are câteva recomandări pentru fermieri:

    1. Cei care nu au efectuat încă lucrările de erbicidat, sunt sfătuiți să aștepte să se înregistreze temperaturi pozitive noaptea câteva zile la rând, pentru a se reface plantele dupa stresul termic. De asemenea, odată cu erbicidul, este recomandat să se aplice și un produs pentru nutriția plantelor: biostimulator sau fertilizant foliar.
    2. Cei care au făcut deja erbicidarea, au alte variante oferite de FMC România. “Recomandăm aplicarea unui biostimulator sau a unui fertilizant foliar, pentru a ajuta plantele să se regenereze mult mai repede. Biostimulatorul SEAMAXX® conține extractul de alge marine Ascophyllum Nodosum și este formulat împreună cu macro (N,P,K) și microelemente (Mn, Fe, Zn, Cu, B, Mo). SEAMAXX® conține compuși organici și este foarte bogat în stimulatori de creștere naturali, care intensifică metabolismul plantei. Prezența în formularea produsului SEAMAXX® a macro și micronutrienților menține balanța nutritivă a plantelor, în special în momentele de creștere intensă și consum ridicat de hrană. SEAMAXX® conține și oligozaharide, care au rolul de a întări sistemul imunitar și de apărare a plantelor împotriva atacurilor patogenilor”, a declarat Cătălin Viziru, Director de marketing la FMC România și Republica Moldova.

    Doza recomandată pentru SEAMAXX® este 1-3 l/ha, în funcție de stadiul de vegetație al culturii, momentele optime pentru aplicare fiind: stadiul de înfrățire, stadiul de alungire a tulpinii, formarea burdufului sau apariția completă a spicului.

    FMC le oferă fermierilor români și alte soluții pentru ameliorarea acestor situații, acestea constând în fertilizanții foliari MULTIPLE® și VERTEX®. ”Fertilizantul foliar MULTIPLE® are un conținut mare de magneziu, mangan, cupru și zinc, sub forma unor săruri organice și anorganice solubile și este recomandat pentru a asigura culturii necesarul de microelemente, dar și pentru a mări rezistența la temperaturile scăzute. MULTIPLE® poate fi aplicat și atunci când deficiența unuia dintre microelementele conținute este așteptată sau este deja observată pe frunzele plantelor. Fertilizantul foliar VERTEX® are un conținut ridicat de azot, de 34%, în toate cele 3 forme ale azotului: ureic, amoniacal și nitric, plus microelementele magneziu, mangan și cupru care stimulează masiv metabolizarea. VERTEX® are o importanță vitală pentru creșterea intensivă a culturilor sau în condiții climatice nefavorabile (brumă, grindină). VERTEX® sporește cantitatea și calitatea producției”, a completat Cătălin Viziru.

    DOZĂ RECOMANDATĂ VERTEX® LA CEREALE: 3 LITRI / HA, DE LA FAZA DE ÎNFRĂȚIRE PÂNĂ LA BURDUF

    Influența/beneficiile acestor microelemente (Mg, Mn, Zn, si Cu) asupra plantelor

    Magneziu (Mg) – este element principal pentru compoziția și stabilitatea clorofilei și activează funcțiile mai multor enzime care influențează sinteza proteinelor și glucidelor.

    Mangan (Mn) – are un rol foarte important în procesul de fotosinteză (reacția lui Hill), activează unele enzime cu rol în metabolismul glucidelor, inclusiv în enzima superoxid dismutază, care protejează planta de radicalii de oxigen și crește rezistența plantelor împotriva bolilor

    Cupru (Cu) – este important pentru formarea polenului și inflorire, participă la procesul de lignificare și determină soliditatea tulpinii și stimulează procesele de adaptare a plantelor la situațiile de stres.

    Zinc (Zn) – intră în componența enzimei superoxid dismutază și crește rezistența culturii împotriva bolilor.

    Molibden (Mo) – are rol important pentru asimilarea azotului existent in plantă.

    Bor (B) – este un element cheie pentru formarea polenului și lignificare. Acesta are un rol important pentru reglarea conținutului de apă în celule, translocarea zaharurilor precum și pentru formarea și dezvoltarea sănătoasă a polenului.


    Te-ar mai putea interesa

    Semănatul porumbului. Pregătirea solului, densități și calcul normă de semănat Furt de utilaje agricole în valoare de 163.000 de euro Gărgărița tulpinilor de rapiță. Caracteristici, semnele atacului, combatere

    Ultimele știri

    Oamenii de știință au creat o vacă modificată genetic care produce lapte pentru diabetici UE introduce o taxă de 95 euro/tonă la importurile de cereale din Rusia şi Belarus Indicele de împrimăvărare în regiunile agricole ale țării