• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • OIERII CER DEROGARE! „Lăsați-ne să tăiem mieii de Paște în ferme, fără să mai luăm autorizație de la DSVSA!”

    Angelica Lefter -

    Oierii cer derogare pentru sacrificarea mieilor! Asociaţia Profesională a Ciobanilor (APC), solicită autorităţilor o derogare de o săptămână pentru sacrificarea mieilor în ferme, dar cu respectarea regulilor generale de igienă şi a condiţiilor de protecţie care se impun din cauza infecţiei cu noul coronavirus, potrivit agerpres.ro.

    Președintele APC, Dan Petrescu, justifică cererea prin faptul că nu mai este vreme pentru ca oierii să obțină autorizare de la direcţiile sanitare-veterinare:

    ”Asociaţia pe care o conduc a cerut autorităţilor să tăiem mieii în fermă în acest an. Informaţiile transmise de ANSVSA pe 25 martie spun că fermierii, ciobanii, trebuie să ia autorizare de la Direcţiile sanitare-veterinare pentru acest lucru, dar în prezent ei nu au timp să mai facă acest lucru. Ce facem acum, îi punem pe toţi fermierii pe drumuri ca să meargă să ceară autorizare de la DSVSA? Consider că ar trebui să se dea liber în săptămâna pascală, aşa cum a fost în toţi anii, începând de luni, după Florii, şi până în sâmbăta Paştelui, să fie liber să se sacrifice în ferme. Oamenii pot să vină să cumpere direct din fermă, civilizat, nu ne aglomerăm, cumpără şi pleacă. Dacă ajungem în pieţe consider că se va aglomera şi mai mult în această perioadă. De aceea, susţin că ar fi cel mai bine să se dea acea derogare, să tăiem în ferme, cu respectarea condiţiilor care ni se impun, să avem apă curentă, spaţiu amenajat etc. Acum cred că nu ar trebui să avem nici condiţii prea stricte pentru că mielul nu e porc„, a scris oierul Dan Petrescu.

     

    Oierul argeșean a mai precizat că în asociația cu peste 3.000 de membri sunt fermieri care vând mieii şi online, iar unii chiar pot să-i transporte acasă la cumpărători în condiţii optime.

    ”Se pot face achiziţii de miei şi online. Eu trimit din ferma mea la Bucureşti, se face coadă online, îi tăiem, îi împachetăm frumos în cutii de carton, îi punem în maşină cu frig şi îi ducem acasă la om, care decontează transportul. Dar pentru bucureşteni se poate face acest lucru din zone mult mai apropiate, pentru că sunt atâtea turme de oi în jurul Bucureştiului şi sunt mulţi care vor să-i primească direct acasă. Şi o firmă de curierat a pus la dispoziţie maşini cu frig şi duc miei în toată ţara. Noi la asociaţie am făcut public online acest lucru, astfel încât toţi fermierii din asociaţie care vor să distribuie, să facă acest lucru, fie ei, fie cu firme care se ocupă. Preţul de transport nu este mare, cred că se pune undeva la 1 leu în plus pe kilogram”, a mai spus Dan Petrescu.

    Liderul APC a subliniat că în această perioadă la export se livrează în jur de 4 milioane de miei, în timp ce pe piaţa internă se sacrifică circa două milioane şi ceva de capete.

    ”Poate acum cu boala asta românul o să vadă că e mai bună decât orice şi va începe să consume carne de oaie. Este singurul animal, oaia, la care avem surplus de carne în ţară”, a subliniat fermierul.

    Apelul președintelui ARC, Dan Petrescu, la o nouă derogare, vine după ce a înregistrat la jumătatea lunii martie o ”victorie” legată de sacrificarea mieilor, despre care a scris atunci Agrointeligența – AGROINTEL.RO. Inițial oierii nu aveau voie să sacrifice mieii în propriile ferme, ci în spații special amenajate, însă odată cu interzicerea deplasării, din cauza noului coronavirus, situația s-a schimbat radical. CITIȚI ȘI: Dan Petrescu, APC: Cerem derogare ca sacrificarea mieilor de Paște să se facă în ferme!


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Când se plantează roșiile în grădină – calendar Vremea de schimbă radical. Șefa ANM anunță ploi și temperaturi cu minus

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA